Teknoloji

Huawei MateBook 14s İncelemesi

Huawei MateBook 14s inceleme yazısı ve videosunda Huawei'nin en yeni dizüstü bilgisayarı ile ilgili yorumlar ve video var.
huawei matebook 14s inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

huawei matebook 14s satın alHuawei MateBook 14s
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Huawei MateBook serisi dizüstü bilgisayarlarıyla farklı ihtiyaçlara ve bütçelere hitap ediyor. Şirket, sunduğu zengin seçeneklere yenilerini de eklemeyi sürdürüyor. 14 inç ekranlı yeni bir dizüstü bilgisayar modeli olan MateBook 14s, yazın gördüğümüz ve detaylı incelemesine yer verdiğimiz bir başka 14 inç ekranlı seçenek olan MateBook 14 modeline göre biraz daha büyük bir boyutlu ekran, 90 Hz yenileme hızı ve en önemlisi, yeri değiştirilmiş ve yukarı alınmış web kamerası sunuyor. Yaklaşık 10 gündür deneyimlediğimiz bu yepyeni Huawei dizüstü bilgisayarı ile ilgili önemli detaylar ve yorumlar MateBook 14s inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.

Huawei MateBook 14s inceleme: Tasarım ve Özellikler

Huawei MateBook 14s, daha önce deneyimlediğimiz ve detaylı incelemesini yayınladığımız 2021 model MateBook 14 ile aynı tasarımı ve malzemeleri barındırıyor. Verdiği his belki en üst model MateBook X Pro seviyesinde olmayabilir, ancak karşımızda ultra ince gövdeli ve metalden yapılmış bir dizüstü bilgisayar var.  Kapağın ve taban bölümünün kenarlarındaki yivlenmiş metal tasarımı bu dizüstü bilgisayara biraz daha değerli bir hava katıyor. Sonuç olarak, değerli ve şık bir bilgisayar kulanıyormuş hissini iyi biçimde yaşayacaksınız. Uzay grisi ve ladin yeşili olmak üzere iki farklı renk seçeneği var. Uzay grisi bir Huawei klasiği hâline geldi ve bu rengi şirketin bilgisayarlarında oldukça beğeniyoruz. Ancak bu sefer elimize ladin yeşili geldi ve o da koyu tonlarıyla epey farklı ve şık duruyor. Eğer biraz farklılık isterseniz, bu yeşil rengi tercih edebilirsiniz.

huawei matebook 14s inceleme

MateBook 14s, MateBook 14 modeline göre biraz daha büyük boyutlu ekran barındırıyor ve buna bağlı olarak yüzey alanı biraz daha yüksek. Sağlam bir kapak menteşesi var, buna rağmen tek bir parmakla kapağı rahatlıkla açabilir ve bilgisayarı kullanmaya başlayabilirsiniz. Kapağın üstündeki Huawei logosu da epey şık görünüyor. 16.7 milimetrelik kalınlığı ve 1.43 kilogram ağırlığıyla bu dizüstü bilgisayar, 14 inçlik laptopların makul sınırları içinde bulunuyor. Çantaya rahatlıkla sığıyor, elinizde de bir yerden bir yere zahmetsizce taşıyabilirsiniz.

Port seçenekleri bakımından MateBook 14s günümüz ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacaktır. Sağ kenarda tek bir USB-A 3.2 portu bulunuyor. Sol kenarda ise iki adet USB-C portu var. Bunlardan bir tanesini şarj için kullanabilirsiniz. HDMI portu ve 3.5mm kulaklık jakı da sol kenarda yer alıyor. HDMI portunun bulunması memnun edici, böylelikle bir adaptöre ihtiyaç duymaksızın, harici monitörlere rahatlıkla bağlayabilirsiniz.

huawei matebook 14s inceleme

MateBook 14s’te de Huawei’nin alıştığımız tam donanımlı klavyesi bulunuyor. Klavyenin tuş aralıklar iyi biçimde ayarlanmış, her harfe ve karaktere rahatlıkla erişmeniz ve hızlı biçimde yazı yazmanız mümkün olacaktır. 1,5 mm’lik derin basınç mesafesi sayesinde yumuşak bir geri bildirim alınıyor, parmak uçlarınız sert bir yere temas ediyormuş hissi oluşmuyor. Huawei, bu klavye ile bir gün boyunca çalışsanız bile parmak uçlarınızda acı hissetmeyeceğinizi dile getiriyor. Şu anda bu dizüstü bilgisayarda, klavyeyi kullanarak inceleme yazısını yazıyoruz ve gerçekten de, Huawei’nin “Yumuşak İniş” olarak adlandırdığı klavye tasarımı sayesinde, parmak uçlarında gerçekten yok denecek seviyede bir basınç hissediyoruz. Klavyenin memnun edici yanlarından bir tanesi de arka aydınlatmaya sahip olması. Bu sayede Huawei MateBook 14s’te karanlıkta bile rahatlıkla yazı yazabilirsiniz. Üstelik arka aydınlatma ortam ışığı sensörünün yardımıyla otomatik olarak ayarlanıyor.

Klavyenin hemen altında bir 14 inç dizüstü bilgisayar için yeteri kadar büyük tutulmuş trackpad bulunuyor. Bu birim yumuşak bir yüzeye sahip ve işaretçiyi rahatlıkla kontrol etmeye izin veriyor. Mouse kullanmak tabii ki, büyük rahatlık sağlıyor, ancak onu evde unutsanız bile, trackpad ile işlerinizi rahatlıkla hâlledebilirsiniz. Bununla birlikte trackpad’e tıklattığınızda biraz daha sert bir geri bildirim aldığınızı da belirtmemiz gerekiyor.

huawei matebook 14s inceleme

Şimdiye kadar gördüğümüz çoğu Huawei dizüstü bilgisayarında web kamerası klavyenin içine yerleştirilmiş biçimde yer alıyor. Şirketin bu seçimiyle ilgili olarak farklı fikirler dile getiriliyor. Bazıları bu birimi çok pratik ve gizlilik konusunda avantajlı bulurken, bazıları ise kameranın sunduğu görüş açısının hoş olmadığını, herkese yukarıdan bakıyormuş gibi bir görünüm oluşturduğunu dile getiriyor. Huawei, ikinci grubu dinlemiş olmalı ki, MateBook 14s’te web kamerasını ekranın üstüne kaydırmış. Üstelik sadece web kamerasını eklemekle kalmamış, kızıl ötesi sensörleri de ekleyerek yüzle ekran kilidi açma özelliğini de sunmuş. Windows Hello aracılığıyla ekran kilidini hızlıca geçebilirsiniz. Bu birim iyi şekilde çalışıyor ve hızıyla gerçekten büyük kullanışlılık sağlıyor. Bu arada 720p HD web kamerası, görüntülü görüşmeler için yeterli netliği ve parlaklığı sunuyor. Düşük ışıkta da tatmin edici bir performans sağlıyor.

Huawei, yüz tanıma özelliği eklemiş olsa da, bir simge hâline gelen parmak izi okuyucusu eklenmiş güç tuşunu da klavyenin sağ üst köşesinde görüyoruz. Yüz tanıma daha pratik bir yöntem olsa ve birinci seçeneğimiz hâline gelse de, parmak izini daha güvenli bulanlar için de bu seçenek hazır şekilde bekliyor. Daha önce deneyimlediğimiz Huawei bilgisayarlarında olduğu gibi, bu birim oldukça hızlı biçimde çalışıyor.

Bu arada Huawei, klavyede web kamerasından boşalan yere Dikte tuşunu yerleştirmiş. Ancak Windows 10’da Türkçe için henüz dikte desteği bulunmuyor. Eğer bu destek gelirse, metin yazdırma işini çok pratik bir yöntemle başlatmak mümkün olacaktır.

Huawei MateBook 14s inceleme: Ekran ve Ses

MateBook 14s’te 14.2 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip bir ekran bulunuyor. Huawei’nin FullView olarak adlandırdığı bu ekran, üstünde web kamerası olmasına rağmen ince bir ekran çerçevesiyle geliyor. Huawei, bu ekranın yine yüzde 90’lık bir ekran-gövde oranı sunmasını mümkün kılıyor. 2.5K, daha doğrusu 2520 x 1680 piksel çözünürlüklü ekran, MateBook 14 modeline göre daha keskin ve net yazılar, grafikler sunuyor. Üstelik Huawei, bu ekranda dokunma desteği de sunuyor. Yani ekrana dokunarak çeşitli kontrolleri gerçekleştirebilir, kıstırma hareketiyle yakınlaştırma ve uzaklaştırma gibi işleri hızlıca yapabilirsiniz.

huawei matebook 14s inceleme

Ekran sRGB renk gamının yüzde 100’ünü desteklerken, 1,07 milyar renk desteği sunuyor. 400 nit parlaklıkla dizüstü bilgisayar ortalamalarının genel olarak üstüne çıkıyor. Ekranın parlaklığı yeterli ve dışarıda da iyi bir görüş sağlıyor. Ayrıca görüş açıları da iyi. Yanlardan bakıldığında camın parlaması biraz gölge düşürse de, ekranın birkaç kişinin aynı anda çalışacağı şartları sağladığını söyleyebiliriz. 1500:1 kontrast oranı da ekranın iyi bir görsel deneyim sunmasına yardımcı oluyor. MateBook 14s, Photoshop ve benzeri yaratıcılık uygulamalarında çeşitli çalışmalar gerçekleştirmek isteyenler için makul şartları karşılıyor.

Söz yaratıcılıktan açılmışken, Huawei’nin bu ekranda da 3:2 görüntü oranını tercih ettiğini belirtelim. Huawei’nin belirttiğine göre, bu görüntü oranı geleneksel 16:9 en-boy oranıyla karşılaştırıldığında içeriğin yüzde 8 oranında daha fazlasını ekranda görmeyi sağlıyor. Yani web sayfalarında daha fazla satır görülüyor. Photoshop veya Premiere Pro gibi uygulamalarda da daha fazla satır sayesinde çalışma alanını daha iyi şekilde düzenleyebilir, Photoshop’ta tuval boyutunu büyütebilirsiniz.

huawei matebook 14s inceleme

MateBook 14s’in sunduğu önemli artılardan bir tanesi de 90Hz yenileme hızını desteklemesi. MateBook 14’ün 60Hz ekranıyla karşılaştırıldığında, Huawei yenileme hızında yüzde 50’lik bir artış sağlıyor. Bunun en büyük etkisi, web sayfalarında kaydırma yaparken gördüğünüz bulanıklığın azalması oluyor. Oyun oynarken de daha akıcı ve gerçekçi bir görünüm elde edeceksiniz ve keyif yukarılara çıkacak.

Huawei, yenileme hızını kolaylıkla değiştirme imkanı da sağlıyor. Klavyedeki Fn ve R tuşlarına aynı anda basarak yenileme hızını 60 Hz ve 90 Hz arasında kolaylıkla değiştirin. Film izlerken veya günlük işlerinizi yaparken yenileme hızını 60 Hz’e düşürebilir ve enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Söz konusu oyun oynamak veya benzeri işler olunca, tek bir hareketle yenileme hızını artırabilirsiniz.

Söz konusu göz sağlığı olunca, Huawei’nin sunduğu çeşitli özellikler de mevcut. TÜV Rheinland tarafından verilen Titreşimsiz Ekran Sertifikası ve Düşük Mavi Işık Sertifikası, bu ekranın göz sağlığı konusunda sunduklarını ortaya koyuyor. Zararlı mavi ışığın ve titreşimin azalması sayesinde göz sağlığı korunuyor. Üstelik otomatik parlaklık ayarı sayesinde ortamın ışık şiddetine göre ekran parlaklığı otomatik olarak ayarlanıyor.

Ses tarafında da Huawei MateBook 14s’te önemli ilerlemelerin bulunduğunu görüyoruz. Huawei Sound olarak adlandırılan özel bir sistem bu dizüstü bilgisayarda mevcut. Bu sistem dört hoparlör ve dört mikrofondan oluşuyor. İki woofer ve iki tweeter sayesinde dengeli bir bas ve tiz çıkışı sağlanıyor. Stereo ses etkisi de oldukça iyi. Dizüstü bilgisayarda video veya film izlemek istediğinizde harici bir hoparlöre veya kulaklığa ihtiyaç duymayacaksınız.

huawei matebook 14s inceleme

Ses kaydı tarafında ise dikkate değer ilerlemelerin bulunduğunu görüyoruz. Yapay zekâ tabanlı gürültü engellemenin katkısı ve geniş alandan ses alabilen dörtlü mikrofon sistemi sayesinde bir dizüstü bilgisayar için çok iyi ve net ses kaydı sağlanıyor. Windows 10’un yerleşik Ses Kaydedicisi uygulamasını kullanarak bilgisayarın tam karşısından ve 3 metre uzağından birkaç ses kaydı aldık. Yakın mesafedeki ses kaydının şiddeti oldukça güçlü, temiz ve tizleri de iyi. Podcast kaydını bile bu bilgisayarın dahili mikrofonuyla yapabilirsiniz. Uzaktan bile ses yakalama işi iyi biçimde yapılıyor. Ses kaydının seviyesi çok iyi, ayrıca ortamdaki gürültü de başarılı biçimde bastırılıyor. Ses kaydı esnasında bir başka bilgisayar daha açıktı ve onun fan sesi de duyulacak seviyedeydi. Ne var ki, ses kaydında bu unsurların hiçbiri yer almıyordu.

Huawei MateBook 14s inceleme: Performans ve Pil

Huawei MateBook 14s, Intel’in 11. nesil Core H-Serisi işlemcileri ile birlikte geliyor. Fiyatına göre iki farklı konfigürasyon var. 11. nesil Intel Core i7-11370H işlemcili model 1 TB SSD ile birlikte sunuluyor. Bizim elimizde bulunan Core i5-11300H işlemcili versiyonda ise 512 GB SSD bulunuyor. Her iki konfigürasyonda ise 16 GB LPDDR4x çift kanallı bellek mevcut durumda.

huawei matebook 14s inceleme

Huawei, bu konfigürasyonların her birinin Core i7 ve Core i5 işlemcili MateBook 14 modellerine göre yüzde 20’nin üzerinde perfomans artışı sunduğunu dile getiriyor. Daha önce deneyimlediğimiz Core i7 işlemcili MateBook 14 2021 modeli gerçekten hızlıydı ve işleri hızlıca yerine getirmemize olanak sağlıyordu. Benzer durumun Core i5 işlemcili MateBook 14s için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Chrome’da yaklaşık 40 sekme açıkken ve bir taraftan da Mailspring ve Edge gibi internet tarayıcıları açık durumdayken, Photoshop üzerinde fotoğraf düzenleme veya görsel oluşturma işlemleri hızlıca gerçekleştiriliyor. Günlük iş akışları için fazlasıyla yeterli olacak donanım paketi, öğrencilerin proje ve ödevleri için kullanacakları özel yazılımlar için de tatmin edici bir performansı sunacaktır.

Bilgisayar ağır yük altında bile sıcaklığını optimumda tutuyor. Bunda Huawei’nin çift fan ve çift ısı borusu ile geliştirilmiş Huawei Shark Fin fan sisteminin etkisi var. Huawei, bu sistemin MateBook 14’e göre yüzde 16 daha fazla kanat yüksekliği ve sistem hava akışında yüzde 25 artış sunduğunu belirtiyor. MateBook 14s’i kullandığımız süre boyunca fan genellikle çalışır durumdaydı. Buna rağmen fan gürültüsü çok düşük seviyede kalıyor ve rahatsız edici bir etki yaratmıyor. Performans da, söylediğimiz gibi optimumda seviyede bulunuyor.

Yukarıdaki performans deneyiminin Dengeli modda geçerli olduğunu belirtelim. Huawei, arzu ettiğiniz takdirde PC Yöneticisi uygulamasındaki ayarlar içinden Performans moduna geçmenizi sağlıyor. Yoğun bilişim gücü gerektiren uygulamalarda veya oyunlarda bu moda geçiş yapabilirsiniz. Tabii ki, bu mod pil tüketiminin de artmasına neden olacaktır.

huawei matebook 14s inceleme

Söz pilden açılmışken, Huawei MateBook 14s’te 60Wh kapasiteli pil bulunuyor. Huawei’nin belirttiğine göre bu pil, 11 saat boyunca ofis çalışması ve 13 saat boyunca bilgisayarda kayıtlı 1080p videoları izleme imkanı sunuyor. Pratikteki deneyimlerimiz Huawei’nin verdiği bu değerlerle tutarlı görünüyor. Huawei’nin bize gönderdiği test ürününde şarj cihazı olmasa da, şirket bu cihazın 90W şarj cihazıyla birlikte geleceğini belirtiyor. Bunun sayesinde 15 dakikalık şarjla 3 saati aşan bir çalışma ömrü elde edilebiliyor. Üstelik bu şarj cihazı ve kabloyla akıllı telefon ve tablet gibi diğer cihazları da şarj edebilirsiniz. Yani, tek bir şarj cihazıyla seyahate çıkabilirsiniz.

Bu bölümü sonlandırmadan önce MateBook 14s’in kablosuz bağlantı özelliklerinden de bahsedelim. Huawei, dizüstü bilgisayarlarında Wi-Fi 6 teknolojisine geçiş yaptı ve bu bilgisayarda da söz konusu teknoloji mevcut. Yüksek hızlı Wi-Fi 6 bağlantısı sayesinde yerel ağ içinde daha hızlı dosya indirme, oyunlarda daha hızlı yanıt gibi avantajlara kavuşuluyor. Huawei’nin Wi-Fi AX3 Router‘ını edinirseniz, bu destekten iyi şekilde yararlanacağınızı belirtelim.

huawei matebook 14s inceleme

Wi-Fi 6 desteğinin dışında 2.4 GHz ve 5 GHz çift bant Wi-Fi desteği bulunuyor. Bluetooth 5.1 desteği de mevcut durumda. Bu da size oyunlarda ve bunun gibi işlerde daha düşük gecikme ile ses iletimi imkanı sağlayacaktır. MateBook 14s’in Wi-Fi performansının memnun edici seviyede olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Huawei MateBook 14s inceleme: Yazılım

Huawei MateBook 14s’te Windows 10 yüklü olarak geliyor. Bu dizüstü bilgisayar, sahip olduğu donanım bileşenleri sayesinde Windows 11 güncellemesini de ücretsiz olarak alabilecek dizüstü bilgisayarlar arasında yer alıyor. Biraz bekleyip emin olduktan sonra Windows 11 güncellemesini gerçekleştirebilirsiniz.

Bunun dışında Huawei’nin dizüstü bilgisayarlarına has ortak çalışma deneyimleri MateBook 14s’te de mevcut. Üstelik daha fazlası da var. Öncelikle tüm bu deneyimin merkezinde Huawei’nin PC Yöneticisi uygulamasının bulunduğunu belirtelim. Bu uygulama sayesinde sürücü güncelleştirmelerini yapabilir, bilgisayarın tanılamasını yapabilir ve mevcut durumunu görebilirsiniz. Görev çubuğunda yer alan PC Yöneticisi simgesine tıkladığınızda ise, kenarda bir çubuk açılıyor, buradan CPU durumu görülebiliyor. Ayrıca bu sütun üzerinden kopyalama panosundaki içerikleri de görebilirsiniz. Bununla birlikte PC Yöneticisi’nin kendine özel ekran kayıt ve görüntü alma araçları bulunuyor. Windows’un kendi araçlarına alternatif olarak bunları kullanabilirsiniz.

huawei matebook 14s inceleme

Çoklu Ekran İş Birliği de MateBook 14s’i diğer Windows PC’lerden farklı kılan noktalardan bir tanesi oluyor. Eğer Huawei’nin EMUI 10 veya üstü sürümle çalışan bir Android telefonunuz varsa, telefonunuzda NFC’yi açın ve daha sonra telefonu MateBook 14s’in trackpad’ine dokundurun. Bağlantı hızlı biçimde kurulacak ve sonrasında telefonun ekranı bilgisayarın ekranına yansıtılacak. Telefonunuzun ekranı kapalıyken onu bilgisayarınızdan yönetebilir, sürükle-bırak yöntemiyle fotoğraf, video veya diğer belgelerinizi iki cihaz arasında paylaşabilirsiniz. Kopyalama panosunun paylaşımı, telefonunun ses çıkışının bilgisayara yansıtılması gibi avantajlar da mevcut.

Eğer Huawei MatePad 11 gibi bir tabletiniz varsa, bu tableti MateBook 14s’in ikinci bir ekranı gibi kullanabilirsiniz. Diğer yandan bilgisayarın klavyesini ve faresini tableti kontrol için kullanma imkanı da mevcut.

Huawei Share olarak adlandırılan bu özellikler şimdi diğer aksesuarları da kapsayacak biçimde genişletiliyor. Monitör İş Birliği sayesinde Huawei MateView gibi destekleyen cihazlarla kablosuz yansıtma yapabilirsiniz. Böylelikle arada bir kabloya ihtiyaç duymadan, monitörle görüntü paylaşımını hızlı ve zahmetsiz biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Kablosuz Kulaklık İş Birliği de benzer bir imkanı kablosuz kulaklıklar tarafında sunuyor. MateBook 14s, yakında FreeBuds 4 gibi bir kulaklık sezdiğinde, ekranın sağ alt köşesinde yakınlarda bir kulaklık olduğuna dair bildirim gösteriliyor. Buna tıklatarak bağlantıyı hızlıca kurabilirsiniz.

huawei matebook 14s inceleme

Aynı paylaşım imkanları 2. Nesil Huawei Bluetooth Fare ve Huawei Ultrathin Klavye için de sunuluyor. Huawei’nin akıllı telefonu ve tabletleriyle kulaklıkları arasındaki bağlantı pencerelerine benzer biçimde bir pencere, bu aksesuarları MateBook 14s’in yakınına getirdiğinizde ekranda görünüyor. Böylelikle ek adımlara gerek duymadan, hızlıca bağlantı kurmak mümkün oluyor.

Huawei’nin dizüstü bilgisayarlarına has bu özellikler dışında, klasik bir Windows PC deneyimi MateBook 14s kullanıcılarını bekliyor. Uygulama veya oyun indirmek için Microsoft Store mevcut. Modern ve klasik masaüstü uygulamalarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Güncellemeler konusunda da Microsoft’un geniş bir desteğinin bulunduğunu belirtelim. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Windows 11’e ücretsiz yükseltme imkanınız da bulunuyor.

Huawei MateBook 14s inceleme: Sonuç

Huawei MateBook 14s, selefi olarak nitelendirebileceğimiz MateBook 14 modeline göre dikkate değer ilerlemeler kaydediyor. Huawei’nin kamera konusunda kullanıcıları dinlediğini ve buna göre adım attığını görmek güzel. Bunun getirisi, parmak izi okuyucusuna ek olarak getirilen Windows Hello ile yüz tanıma sistemi oluyor. 14 inç’ten biraz büyük ekranı, yüksek çözünürlüğü, yeterli parlaklığı, geniş renk desteği ve yüksek yenileme hızı sayesinde sadece günlük tüketim için değil, yaratıcılık odaklı işler için de elverişli bir ortam sağlıyor. 11. nesil Intel Core H-Serisi işlemci seçenekleri de bu bilgisayarın performans tarafında güncel kalmasını sağlayacaktır. Her iki konfigürasyonda 16 GB RAM’i görmek güzel. Pil de bir günü tek bir şarjla çıkarmayı sağlayacak bir grafiği ortaya koyuyor. Yazılım tarafında ise Huawei’nin sunduğu Huawei Share, Çoklu Ekran İş Birliği ve yeni iş birliği yolları, elde edilen kullanıcı deneyiminin standart bir Windows PC’ye göre daha ileri geçmesini mümkün kılıyor.

huawei matebook 14s satın alHuawei MateBook 14s
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

İLGİLİ HABERLER