Manşetler

Huawei Mate XS tanıtıldı: Aynı tasarım, daha güçlü katlanabilir ekran ve Kirin 990

huawei mate xs

Tam bir yıl önce ilk katlanabilir telefonu Mate X‘i Barselona’da tanıtmış olan Huawei, şimdi aynı yerde o telefonun takipçisi olan Huawei Mate XS’i tanıttı.

Aslına bakarsanız, bu yeni katlanabilir telefon orijinaline çok benziyor. Huawei, yeni telefonun daha sağlam bir ekrana ve yeniden tasarlanmış menteşeye sahip olduğunu söylüyor. Ayrıca Kirin 990 gibi daha hızlı ve güncel bir işlemci taşıyor. Ne var ki, Huawei’nin ABD’nin yasaklı şirketler listesinde olması nedeniyle, herhangi bir Google uygulaması veya servisi içermiyor. Yani, içinde Google Play Store yerine Huawei AppGallery olacak.

Huawei, Mate XS’in ekranı için dört katmanlı bir yapı kullandığını, bu sayede ürünün daha sağlam ve kullanışlı olacağını söylüyor. En üst katman iki tabaka poliamit filmden oluşuyor ve şeffaf yapıştırıcı ile birbirine bağlanıyor. Onun altında ise esnek OLED ekran yer alıyor. Daha sonra gelen daha yumuşak bir polimer katman ise yastık görevi görüyor. En son katman ise ekranı cihazın ana gövdesine bağlama işlevini görüyor. Tüm bu ekran yapısı tamamen plastikten oluşmasa da, Samsung Galaxy Z Flip’te olduğu gibi cam da kullanılmıyor. Huawei, menteşe tasarımını da iyileştirdiğini söylüyor. Böylelikle orijinal Mate X’inkine göre daha pürüzsüz bir ekran yüzeyi ve daha sağlam bir yapı sunuluyor.

Ekran ve menteşe tarafında yapılan iyileştirmeler küçük adımlar gibi görünebilir. Ancak ilk katlanabilir cihazların çıkışının gecikmesine neden olan sorunlar düşünüldüğünde, bunlar büyük önem taşıyor.

Cihazın katlanabilir ekranına bağlı yenilikler dışında, “S” takısını haklı çıkaracak derecede küçük performans artışı sunuluyor. Huawei, Kirin 980’den Kirin 990’a geçiş yapıyor. Bu sayede 5G modem ayrı bir bileşen olmak yerine doğrudan işlemciyle paket hâlinde geliyor. Bu arada Huawei, telefonun soğutma sistemini de yeniden tasarlayarak bunun cihazın katlanabilir parçasını bağlamasına izin veriyor.

Yazılım tarafında ise Huawei, Mate XS’in aynı anda üç uygulamayı çalıştırabileceğini söylüyor. Bir uygulama ekranın sol tarafında, diğeri de sağ tarafında açılırken, üçüncü uygulama da yüzen pencere içinde açılabiliyor. Aynı zamanda aynı uygulamayı iki farklı oturumda aynı anda açma imkanı da bulunuyor. Örneğin, seyahat planı yaparken bir tarayıcı penceresinde otelleri, bir tarayıcı penceresinde ise uçak seferlerini yan yana görüntüleyebilirsiniz.

Ayrıca Huawei, cihazın Android’in açık kaynak tabanlı versiyonunun en son sürümünü temel alan EMUI 10 ile çalıştığını da kaydetti. Bunda Google’ın servisleri yerine Huawei Mobil Servisleri olacak.

huawei mate xs

Yukarıda aktardıklarımız dışında, cihazın özellikleri ilk Mate X modeliyle aynı. 5G desteği yine mevcut, ayrıca 4500 mAh kapasiteli pil var. Kamera donanımı da 40 megapiksel ana sensör, 8 megapiksel telefoto sensör, 16 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 3D derinlik algılama sensörü bulunuyor. Ekran özellikleri ve tasarım da değişmiyor. Açıldığında 8 inç büyüklüğündeki ekran, katlandığında ise önde 6.6 inçlik bir ekranın aktif şekilde kullanılmasını sağlıyor.

İlk Mate X modeli sadece Çin’de piyasaya çıkmıştı. Huawei Mate XS ise uluslararası pazarda çıkacak. 8 GB RAM ve 512 GB dahili hafızalı modelin fiyatı 2499 avro olarak belirlendi. Telefon gelecek aydan itibaren satışta olacak. Aynı zamanda Huawei Türkiye, bu katlanabilir telefonun nisan ayında ülkemize geleceğini açıkladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER