Teknoloji

Huawei’den Mate X satış rakamlarıyla ilgili son açıklama

huawei mate x ön inceleme

Huawei, katlanabilir akıllı telefonu Mate X’in kasım ayında Çin’de satışa çıktığından beri ayda 100 bin adet satıldığını söyledi. Şu anda sadece Çin’de satılan Huawei Mate X’in satış fiyatı 16 bin 999 yuan (14 bin 439 TL).

Samsung’un katlanabilir telefonunun satış rakamlarına baktığımızda ise, bu katlanabilir telefon modelinin satışının biraz daha yüksekte seyrettiğini görüyoruz. Tabii ki, bunda daha fazla ülkede ve daha erken bir zamanda çıkmasının da etkisi bulunuyor. Geçtiğimiz haftalarda Samsung yöneticisi Young Sohn, yanlış bir bilgi vererek 1 milyon Galaxy Fold’un satıldığını söylemişti. Ancak şirket daha sonra bu bilgiyi düzeltmiş ve CES 2020’de, eylül ayındaki çıkıştan bu yana ayda 400 ila 500 bin ürün satıldığını kaydetmişti.

Huawei ve rakibi Samsung, 2019’da katlanabilir telefon yarışına giren iki şirket olmuştu. CES 2019’da katlanabilir telefon prototipleri epey yaygındı, ancak Samsung önde gelen üreticiler içinde Galaxy Fold’u çıkararak galip gelmişti. Daha sonra ise bu ürünün piyasaya çıkışında bazı sorunlar yaşanmış, ancak sonbaharda tüketicilerle buluşmaya başlamıştı. Geçen yılın sonlarında ise Microsoft’un katlanabilir yapıda, ancak çift ekranlı olan Surface Duo ve Motorola’nın katlanabilir Razr modelleri çıkmıştı.

Geçen yıl MWC 2019’da duyurulan Mate X’in takip eden haziran ayında piyasaya çıkarılması planlanmıştı. Şirket daha sonra çıkışı kasım ayına erteleyerek katlanabilir ekranı daha da iyileştirmeyi amaçlamıştı. Tabii ki, bunda Samsung’un Galaxy Fold’un çıkışını üretimde yaşanan sorunlar nedeniyle geciktirmesinin rolü bulunuyordu.

Huawei Mate X’in Çin dışındaki piyasaya çıkış tarihi açıklanmadı. Ancak daha önce çıkan haberler telefonun Avrupa’ya bu yılın ilk çeyreğinde geleceğini işaret ediyordu. Mate X’in ekranı, cihaz kapalı durumdayken arkaya doğru kaplanıyor ve böylelikle iki yanında da ekran olan bir cihaz elde ediliyor. Mate X’in ikinci nesil versiyonunun da gelecek ay MWC 2020’de tanıtılması bekleniyor.

CES 2020’de katlanabilir telefonlar yerini katlanabilir dizüstü bilgisayar konseptlerine bırakmaya başladı. Lenovo ThinkPad X1 Fold bu alanda dikkat çeken ilk ürünlerden olurken Intel de geliştirdiği referans ürün olan Horseshoe Bend’i gösterdi. İlerleyen aylarda daha fazla katlanabilir dizüstü bilgisayarı görmeyi bekliyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER