Teknoloji

Huawei Mate X daha çıkmadan Mate Xs geldi

huawei mate x ön inceleme

Huawei Mate X’in dünya çapında çıkışı gecikti, ancak Huawei daha şimdiden bu telefonun takipçisi olan yeni katlanabilir telefon modelini duyurdu. Çin’de düzenlenen bir etkinlikte Huawei Mate Xs modelinin tanıtımı gerçekleştirildi.

Huawei, gerçekleştirdiği etkinlikte hem Mate Xs’i tanıttı, hem de Mate 30 ve Mate 30 Pro gibi cihazların çıkışını da kutladı. Telefon belli birtakım açılardan selefinin eksiklerini kapatıyor. Mart 2020’de en azından Çin’de satışa çıkacağı belirtiliyor.

Huawei Mate Xs’teki en büyük yenilik yonga set oluyor. Mate X’te kullanılan Kirin 980 yerine en son yonga set olan Kirin 990 kullanılıyor. Yeni katlanabilir telefon modelinin diğer özelliklerinin bir çoğunu bilmiyoruz. Ancak Huawei Mate 30 Pro modelindeki kamera düzeninin, tıpkı Mate 20 Pro’nunkinin Mate X’te kullanılması gibi, yer alacağını tahmin ediyoruz.

Tasarım açısından Mate Xs, Mate X ile tıpatıp aynı. Şimdiye kadar, görünüşe göre Mate Xs sadece Çin’de satışa çıkacak. Belki küresel pazarda Mate X yerine doğrudan bu yeni telefonun çıkarıldığını görebiliriz.

Huawei Mate X Şubat 2019’da duyurulduğunda, Kirin 980 işlemci taşıyordu. Mate 20 Pro’dakiyle aynı kamera dizisini barındırıyordu. Aynı zamanda eşsiz bir katlanabilir tasarıma sahipti. Ancak zaman geçtikçe özellikle işlemcisinin modası geçmeye başladı. Bu nedenle bir donanım güncellemesi gerekli hâle gelmişti.

Aslında Huawei Mate X’in de Kirin 990 işlemciyle çıkabileceği belirtilmişti. Aynı zamanda şubat ayında tanıtılan cihaza göre birtakım güncellemelerin de yapıldığı belirtilmişti. Ancak son duyuru bu güncellenmiş cihazın Mate Xs olduğunu ortaya koydu.

Huawei Mate X Çin dışında çıkmayacak mı?

Çin dışında yaşayanlar Huawei’nin katlanabilir telefonunun daha güçsüz bir versiyonunu mu satın alacaklar? Muhtemelen hayır, Huawei Çin dışında doğrudan Mate Xs’i çıkaracak, ancak onu Mate X olarak adlandıracak. Bu durumda katlanabilir telefonu hemen eline almak isteyen Çinli tüketiciler daha güçsüz bir cihazla başlangıç yapmış olacaklar.

Google uygulamalarıyla ilgili olarak Huawei’ye uygulanan yasak, Çinli şirketi özellikle kendi ülkesi dışında epey zorluyor. Google’ın Android uygulamalarının yanı sıra Google Mobil Servisleri ve Play Store’un olmaması nedeniyle, Huawei’nin en son telefonları bir Android telefonu olarak birçok işlevden yoksun çıkıyor.

Huawei Mate Xs’in çıkış tarihi Çin’de Mart 2020 olarak veriliyor. İlk olarak da bu ülkede çıkacak gibi görünüyor. Bu arada Samsung Galaxy Fold yurt dışında satışa çıkmaya başladı. Kasım ayı ortalarında ise Motorola Razr katlanabilir telefonu görmeyi bekliyoruz. Yakın zamanda bir katlanabilir telefon satın almayı isteyenlerin bu alternatiflere yönelmesi gerekecek gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER