Teknoloji

Huawei Mate 30 serisinde yer alacak Kirin 990 5G yonga set duyuruldu

huawei kirin 990 5g

Qualcomm ve Samsung’un ardından Huawei de, akıllı telefonlarında yer vereceği 5G donanım çözümünü duyurdu. Çinli şirket, IFA 2019 kapsamında gerçekleştirdiği etkinlikte Kirin 990 5G yonga setini duyurdu.

Huawei, Kirin 990 5G için “sektörün ik 5G yonga üstü sistemi” nitelendirmesini yapıyor. Yeni yonga set, sahip olduğu dahili radyo devre kartı sayesinde yeni nesil hücresel ağ standardını dünya geneline taşıyacak. Ne var ki, Huawei’nin sistemi mmWave, yani milimetrik dalga boylarındaki iletişimi desteklemiyor.

Daha önce 5G’ye hazır yonga setlerin yeni standart için ayrı modemler kullanması gerekiyordu. Örneğin, Qualcomm’un Snapdragon 855 işlemcisi şirketin ilk 5G destekli modemi X50 ile uyumlu, ancak bünyesinde LTE X24 modem barındırıyor. 5G radyo işaretlerini tek başına alıp işleyebilen ilk mobil CPU’yu sunma yolundaki yarış, mobil şebekeler ve cihazlar daha fazla kişiye ulaşıncaya kadar pek de anlamlı olmayacaktır. Ancak şirketler, pazarlama faaliyetlerinde bu iddialarını dile getirmekten geri durmuyor.

Kirin 990 5G, 7nm tabanlı, sekiz çekirdekli bir yonga set ve 10,3 milyar transistor barındırıyor. İki adet büyük, iki adet orta ve dört adet küçük boyutlu çekirdek kullanarak çoklu görev performansını optimize ediyor. Çekirdeklerin çalışma frekansları sırasıyla; 2.86 GHz, 2.36 ve 1.95 GHz olarak veriliyor.

990 5G yonga aynı zamanda 16 çekirdekli Mali G76 grafik işlemci birimini içeriyor. Bu da mobil oyun tarafında epey fazla miktarda güç veriyor. Dahili akıllı önbellek özelliği sayesinde bant genişliği de yüzde 15’e varan oranda düşürülüyor.

Ancak Huawei dikkati 5G ve AI (yapay zekâ) kavramlarına çekmek istiyor. Şirket, Berlin’de düzenlediği toplantıda katılımcılara Kirin 990 5G’nin 2.3Gbps indirme ve 1.25Gbps yükleme hızlarını desteklediğini kaydetti. Karşılaştıracak olursak, Snapdragon X55 modem 7Gbps hıza çıkabiliyor. Ancak Qualcomm’un yongasının daha hızlı veri iletimi sağlayan mmWave teknolojisini desteklediğini belirtmeliyiz. Huawei’nin 5G yonga setinde bu özellik yok. Bununla birlikte Qualcomm, gerçek anlamda 5G teknolojisinin entegre edildiği işlemcisini henüz çıkarmadı.

Huawei Kirin 990 yapay zekâ tarafına da güçlü

Yapay zekâ da 5G kadar çok konuşuluyor. Huawei, Kirin 990 5G’nin nöral işlem birimlerinin (NPU) yüz ve ses tanıma gibi görevler için kullanılabileceğini söylüyor. Yeni yonga üstü sistem, yoğun güç gerektiren işlemler için çift çekirdekli NPU ve daha düşük güç tüketimli uygulamalar için küçük bir çekirdek de içeriyor.

Kirin 990 5G’nin diğer bileşenleri arasında ikili görüntü işaret işleyicisi de var. Bu sayede DSLR seviyesinde gürültü azaltma teknolojisi mümkün hâle geliyor. Huawei, bunun ilk kez bir akıllı telefonda kullanıldığına dikkat çekiyor.

Huawei, Kirin 990 5G’nin ilk olarak hangi telefona geleceğini açıklamadı. Ancak Kirin 990 5G ile birlikte duyurulan Kirin 990 işlemcinin yakında tanıtılacak Huawei Mate 30 serisiyle birlikte kullanıma sunulacağını açıkladı.

İLGİLİ HABERLER