Teknoloji

Huawei Mate 20 Pro’nun 3D yüz tanıma sistemi aldatıldı

huawei mate 20 pro

Huawei Mate 20 Pro‘nun 3D yüz tanıma sistemi AndroidPit sitesinin birbiriyle benzerlikler taşıyan iki yazarı tarafından aldatılabildi. Huawei de Apple’ın derinlik taraması da yapabilen yüz tanıma sistemi Face ID‘ye benzer bir sistem çıkarmıştı.

Yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi, iki kişi birbirine belli oranda benziyor. Her ikisi de bıyıklı, saçları kısa, yuvarlak yüzleri ve badem renkli gözleri var. Yazarın söylediğine göre bunlar ikiz değil. Hatırlarsanız, iPhone X‘un Face ID sistemi ilk çıktığında ikizler tarafından aldatılmıştı.

AndroidPit yazarının belirttiğine göre, telefonun sahibi emin olmak amacıyla öncelikle yüz profilini tamamen silmiş. Sonra yüzünü tamamen yeniden taratmış. Buna rağmen Huawei Mate 20 Pro, kendisine benzeyen meslektaşının yüzünü gördüğünde açılmaya devam etmiş. Üstelik telefon, hiçbir sorun olmadan çalışmasını sürdürmüş.

Aslında bu tarz problemlere genellikle iki boyutlu yüz tanıma sistemlerinde rastlanır. Tamamen yazılım tabanlı çalışan bu tarz sistemler genel olarak fiziksel karakteristikleri temel alıyor. Bu gibi durumlarda kullanıcılar Samsung’un veya OnePlus’ın telefonlarında yer alan bu sistemi kolaylıkla aldatabiliyor. Örneğin Galaxy Note 8’in yüz tanıma sistemi, bir başka telefonla çekilen selfie fotoğrafın Note 8’e gösterilmesiyle birlikte kolaylıkla devre dışı bırakılmıştı. Zaten üreticiler de yüz tanıma sisteminin parmak izi sensörü kadar güvenli bir sistem olmadığını kullanıcı arayüzünde belirtiyor.

Mate 20 Pro, Oppo Find X veya iPhone Xs gibi cihazlarda yer alan 3D yüz tanıma sistemi ise daha güvenli olarak biliniyor. 3D sensörler yüzünüzdeki binlerce tanıma noktasını saniyenin binde biri sürede tarıyor. Mate 20 Pro’nun sensörlerinin iPhone X ve Xs’te olduğu gibi yüzdeki 30 bin noktayı karşılaştırdığı belirtiliyor. Oppo Find X’in O-Face teknolojisi ise sadece 15 bin nokta tarıyor. Teoride Huawei’nin teknolojisi Apple’ınkine benzer.

Huawei Mate 20 Pro henüz dünya çapında satışa çıkmadı. 26 Ekim tarihinden itibaren piyasaya girecek, Türkiye’ye gelişi de kasım ayı ortaları olacak. Çinli üreticinin önünde karşılaşılan hataların çözülmesi için birkaç günlük süre bulunuyor. Huawei telefonu satışa sunduktan sonra kullanıcılardan gelecek geri bildirimlerle birlikte bu sorunun gidişatı hakkında da daha net bir tablo elde edebiliriz. Bu arada her şey netleşinceye kadar Huawei Mate 20 Pro’nun müstakbel sahipleri, pratik bir çözüm olan ekrana entegre parmak izi okuyucusunu tercih edebilirler.

İLGİLİ HABERLER