Teknoloji

Huawei LiteOS küçük boyutuyla her eşyaya girmeyi hedefliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

huawei-liteos-210515

Mobil endüstride taşlar yerine oturdu, köşeler belirli oyuncular tarafından tutuldu. Durum böyle olunca bazı üreticiler gözünü bir sonraki büyük dalgaya, akıllı evlere, otomobillere ve diğer nesnelere çevirdi.

Nesnelerin İnterneti ve kısaca IoT olarak adlandırılan bu kavram gelecekte her türlü eşyanın internete bağlanabilir, birbirleri arasında iletişim ve etkileşim kurabilir olmasını amaçlıyor. Aslında Huawei’nin mobil endüstride önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz, ancak şirket bir yandan da geleceği ıskalamamak istiyor. Bu nedenle “Agile IoT Solution” olarak adlandırılan bir Nesnelerin İnterneti çözümü geliştiriyor. Bu projenin önemli aşamalarından birini de LiteOS adlı işletim sistemi oluşturuyor.

Huawei’nin geliştirdiği LiteOS işletim sistemi akıllı telefon ve tabletler için değil. Bunun yerine ampüller, kapı zilleri, termostatlar ve bunun gibi nesneler için çalışacak. Bununla birlikte giyilebilir ürünler ve otomobillerde de, Huawei’nin söylediğine göre LiteOS’i görebileceğiz. Yani Lite OS Android yerine Android Wear ve Android Auto gibi çözümlere rakip olacak.

Huawei LiteOS’in dünyanın en hafif Nesnelerin İnterneti işletim sistemi olduğuna dikkat çekiyor. İşletim sisteminin büyüklüğü sadece 10 KB olarak veriliyor. LiteOS böylelikle çok küçük boyutlu sistemlerde bile düzgün şekilde çalışabilecek. Huawei tüm özellikleri henüz açıklamadı, ancak sıfır konfigürasyon, otomatik keşfetme ve ağ bağlantısı kurma gibi niteliklerden bahsediyor. Küçük boyutu, LiteOS’in minimal ve çekirdek niteliğinde bir işletim sistemi olacağını işaret ediyor. Huawei, LiteOS’i bütün geliştiricilere açacağını söylüyor, ancak bununla ilgili detaylar da henüz netleşmiş değil.

Huawei son zamanlarda daha çok mobil cihazlarıyla biliniyor olsa da, bilgi ve iletişim endüstrisinin diğer alanlarına da sağlam yatırımda bulunuyor, özellikle de ağ teknolojileri ve ekipmanlarında Huawei’nin önemli bir oyuncu olduğunu biliyoruz. Bu güç de Nesnelerin İnterneti çalışmalarına önemli katkıda bulunacaktır. Ayrıca Huawei veri merkezi anahtarları, ağ yönlendiricileri, uçtan uca güvenlik çözümleri gibi çözüm ve ürünleri de duyurdu. Bunlar da Huawei’nin 2025’teki dünya için çizdiği 100 milyar bağlantı vizyonuna hazırlanmada katkıda bulunacaktır.

İLGİLİ HABERLER