Teknoloji

Huawei Çin’in ABD’ye misilleme yapmasını istemiyor

huawei developer accelerator

Huawei‘nin kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei, uzun süredir devam eden sessizliğini bu yılın başı itibarıyla bozmuştu. Şirketinin ABD‘yle yaşadığı gerginliklere ilişkin açıklamalar yapan Zhengfei, Huawei’nin ABD tarafından yasaklı listesine almasının ardından da açıklamalarına devam ediyor. Huawei CEO’su, Çin’in ABD tarafından alınan kararlara misilleme yapma ihtimali konusunda da dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Oldukça kararlı görünen Zhengfei, Çin’in ABD’ye misilleme yapması gibi bir durumu beklemediğini belirtti. Tecrübeli yönetici, böyle bir olayın gerçekleşmesi durumunda ise kararı ilk protesto edecek kişinin kendisi olduğunu dile getirdi.

Huawei ve ABD arasındaki gerilim, Amerikan güvenlik kurumlarının Huawei’yi bir “ulusal güvenlik” tehdidi olarak tanımlaması ve şirketin ürünlerinin alınmamasını tavsiye etmesiyle başlamıştı. Bu tavsiyeyi daha sonra Huawei’ye yöneltilen fikri mülkiyet ve ticari sır hırsızlığı suçlamaları izlemişti. Bu iddiaların kanıtlanması zor görünse de, Huawei’nin imajına gölge düşürmüştü.

ABD Başkanı Donald Trump, yönetimi tarafından alınan yeni kararların temelinde Çin ile yaşanan ticaret savaşının olduğunu dile getirdi. Trump, kararın Huawei’nin ulusal güvenlik tehdidi gerekçesiyle alınmadığının altını çizdi.

Böyle bir ortamda Huawei için Çin yönetiminin koruması altına girmek mantıklı bir tercih gibi görünse de, Ren Zhengfei farklı bir yaklaşımı tercih etmiş gibi görünüyor. Tecrübeli yönetici, Huawei’nin mevcut riskli durumunu, ortası delik bir uçağı havada tutmaya benzetti. Durumun muhteşem olmadığını, ancak yine de havada kaldıklarını söyleyen Zhengfei, şirketin uygun düzenlemeleri yapmasının gerekeceğinin altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER