Teknoloji

Huawei Kirin1000 yonga seti TSMC’nin fabrikalarından çıkacak

Huawei Kirin1000 yonga seti TSMC'nin fabrikalarından çıkacak

Huawei’nin amiral gemisi telefon serilerinden Mate 40 serisinin birkaç ay sonra, muhtemelen eylül ayında çıkmasını bekliyoruz. Cihazda üst sınıf teknik özelliklerin bulunması ve HiSilicon Kirin 1020 yonga set taşıması bekleniyordu. Ne var ki, yeni çıkan bir dedikodu bu akıllı telefonun Kirin 1000 adını taşıyan başka bir işlemciyle çıkacağını işaret ediyor. Bu işlemci de 5nm fabrikasyon süreci temel alınarak üretilecek.

Söz konusu dedikodu Twitter’da @RODENT950 rumuzuyla bilinen bir sızıntı kaynağı tarafından paylaşıldı. Tweette yakında beklenen Huawei Mate 40 Pro’nun Kirin 1000 yonga üstü sistemi barındıracağı ve TSMC tarafından üretileceği belirtiliyor. Bu işlemci 5nm üretim sürecini temel alacak ve adlandırması da şirketin üst sınıf 5G yongalarıyla aynı doğrultuda bulunacak. Yani en son 5G işlemcisi Kirin 990’ı takip edecek.

Bu arada aynı tweette Samsung’un da 5nm işlemci üretim hatlarını kurmaya başladığı belirtiliyor.

İlginçtir ki, bu dedikodu Çinli teknoloji devinin tedarik zincirinde TSMC’yi, ABD devletinin baskıları nedeniyle devre dışına çıkarmak zorunda kalmasının hemen arkasından geldi. Ancak Huawei 5nm yongaların siparişlerini yaptırımlar başlatılmadan önce geçmiş olabilir. Sonuç olarak şirket, bu yıl için yeni yongaları dünyanın en büyük sözleşmeli yonga üreticisinden almayı başaracak olsa bile, Kirin 1000 yonga setin ve sonrasındakilerin geleceği biraz belirsiz olacak gibi görünüyor.

Beklenen Kirin 1000 yonga setinin Cortex-A78 çekirdeklerine sahip olacağı söyleniyor. Ne var ki, teknik detaylar henüz tam olarak kesinleşmedi. Yeni bilgiler ortaya çıktıkça paylaşmaya devam edeceğiz.

İLGİLİ HABERLER