Teknoloji

Huawei iPhone için 5G modem vermeye istekli

huawei balong 5000

Apple’ın elinde 5G modemler için bir başka seçenek var gibi görünüyor. Huawei’nin gelecek nesil iPhone’lar için 5G yongası sağlamaya niyetli olduğu söyleniyor.

Eğer bu haber doğruysa, 5G iPhone’un 2020 yılında çıkmasına yönelik ihtimaller önemli derecede güçlenecektir. Yine de, bu tür bir anlaşmanın gerçekleşmesinin çok da kolay olmadığını gösteren birtakım nedenler unsurlar bulunuyor.

Apple’ın elinde 5G modemleri için güvendiği bir kaynak olarak Intel var. Ancak bu şirket hâlâ 5G yongasının geliştirilmesi için uğraşıyor. İlk örneklerin önümüzdeki sonbahardan önce çıkmayacağı belirtiliyor. Eğer bu süreçte gecikmeler yaşanırsa, 4G sonrasındaki dönemin ilk iPhone’u olacak cihazın daha da gecikebileceği konuşuluyor.

Engadget sitesi ise, ismi verilmeyen, ancak konu hakkında bilgi sahibi olduğu belirtilen bir kaynağa dayanarak, Huawei’nin iPhone üreticisine 5G Balong 5000 modemini tedarik etmeye hevesli olduğunu belirtiyor.

Bu Balong serisi işlemciler Huawei’nin akıllı telefonlarında kullanılması için özel olarak üretiliyor. Apple’a işlemci tedariği Huawei için sıra dışı görünebilir. Bu durum biraz Apple’ın iPhone ve iPad’lerine özel A12 işlemciyi HTC markalı bir akıllı telefonda kullanılması için vermesine benziyor.

Balong 5000 modem 4.6 Gbps’ye varan indirme hızlarına ulaşabiliyor. Aynı zamanda 5G sağlayan birçok operatörün kullandığı mmWave spektrumunu da destekliyor.

Huawei yongasını 5G iPhone modelinde kullanmak sorunları çözebilir gibi görünse de, beraberinde birtakım yeni zorlukları da getirebilir.

Huawei’nin arası son zamanlarda Amerikan devletiyle iyi değil. ABD, Huawei’yi Çin devletiyle çok yakın görüyor, bu nedenle şirketten şüphe duyuyor. Yasaya göre, eğer bir federal devlet görevlisi Huawei tarafından üretilmiş bir telefon kullanıyorsa, bu telefonu kullanmayı bırakması gerekiyor. Devlet kuruluşları da şirket tarafından üretilmiş herhangi bir ağ ekipmanını kullanamıyor.

Durum böyleyken Apple’ın gelecek cihazlarına Huawei tarafından yapılmış bir 5G modem koymak isteyip istemeyeceği tartışılır.

Engadget’ın haberinin doğru olduğunu varsayarsak, bu durum 5G iPhone modemleri için muhtemel br diğer kaynak olan Qualcomm için büyük bir darbe olur. Qualcomm’un 5G modemi çok yakında piyasaya çıkacak bazı Android cihazlarında yer alacak.

Ancak Qualcomm’un 5G yongasını şu an için herhangi bir iOS cihazında görmek mümkün olmayacaktır. Çünkü yonga üreticisi ve Apple arasında geçen yılın başından bu yana patent telif ücretlerinden kaynaklanan hukuk savaşları yaşanıyor. Bu savaş devam ederken herhangi bir Qualcomm yongasının yeni iPhone ve iPad’lere girmesi neredeyse sıfır ihtimal barındırıyor.

Yine de, Apple ile Qualcomm baltaları gömüp anlaşma imkanları her zaman bulunuyor. İki şirket telif ücretlerinde anlaşıp 5G modemleri için birlikte ilerleyebilir. Doğrusunu söylemek gerekirse, bunun olasılığı Apple’ın Huawei’nin 5G modemlerini kullanmasından daha yüksek gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER