Teknoloji

Huawei HarmonyOS platformu Çinli markalarla genişleyebilir

huawei harmonyos

ABD’nin yaptırımları ve yasakları nedeniyle başı oldukça ağrıyan Huawei, Google’a olan bağımlılığını azaltmak adına HarmonyOS platformunu hayata geçirmişti. Android’in yerini almak iddialı bir hedef gibi görünse de, Huawei HarmonyOS’in tüm akıllı cihazlarda kullanılabilen bir platform olmasını amaçlıyor.

Kendi akıllı ürünlerinde ve telefonlarında HarmonyOS’i kullanmaya başlayan Huawei, şimdi de platformu başka markalara açmaya hazırlanıyor. Bu açılımın ilk halkasını ise diğer Çinli akıllı telefon üreticileri oluşturacak gibi görünüyor.

Ancak HarmonyOS 2.0’ın ilk beta sürümüne bakıldığında bu açılım konusunda bazı şüpheler oluşuyor. Huawei mevcut versiyonun nihai vizyonunu yansıtmadığını savunsa da, geliştiricilere sunulan platformun ince bir arayüz altındaki Android’den farklı olmadığı belirtiliyor. Bunun geçişi kolaylaştırabileceği söylense de, Huawei’nin büyük ve yeni deneyim vaadini zayıflattığı görülüyor.

Telefon tarafında başka bir kısıtlamadan daha söz etmek gerekiyor. HarmonyOS öncelikle Huawei’nin Kirin işlemcili cihazlarında çalışması amacıyla tasarlanan bir telefon. Android’de de Qualcomm, MediaTek veya diğer markalara ait işlemcilere sahip cihazlar için hazırlanan bazı özel bölümler mevcut. Böylelikle Android’in dünya üzerinde pek çok telefonda kullanımı mümkün oluyor.

HarmonyOS’te Qualcomm ve MediaTek işlemcili cihazlarda çalışmasını sağlayacak yönünde değişiklikler yapılacağı da konuşulanlar arasında yer alıyor. Bu da işletim sisteminin Huawei’nin amiral gemisi telefonlarının dışında da çalışmasını mümkün kılıyor. Söz konusu değişiklikler sayesinde HarmonyOS’in Oppo, Xiaomi veya Vivo’nun telefonlarında kullanımının önü açılabilir.

Huawei HarmonyOS platformunu diğer üreticilere açma konusunda istekli görünse de, bunun platformun yapısı ve vaatleriyle bağlantılı olduğunu belirtmek gerekiyor. HarmonyOS’in Android’den farklı bir şey vadetmemesi, diğer üreticileri bu platforma çekme hedefine zarar verebilir.

İLGİLİ HABERLER