Teknoloji

Huawei Google uygulamalarını AppGallery’ye eklemenin yollarını arıyor

huawei app gallery

Huawei tasarım ve özellikler anlamında gerçekten etkileyici akıllı telefonlar sunmaya devam ediyor. Ancak bu cihazlarda Google uygulamaları ve servislerinin bulunmaması kullanıcıların cihazlara soru işaretleriyle yaklaşmasına neden olabilir. Ne var ki, Huawei ve Honor akllı telefonlarına bu uygulamaları geri getirmenin bir yolu olabilir. Bu cihazlarda Google Play Store yine yüklü olmayacak, ancak Google uygulamalarına yeniden erişim sağlanması mümkün olabilir.

En yeni Huawei P40 serisi cihazları geçen hafta, Google Mobil Servisleri olmaksızın çıktı. Yani, bu telefonlarda Google Play Store erişimi yok ve Google’ın herhangi bir mobil uygulaması da yüklü değil. ABD’nin Çinli şirketi ticari yasaklılar listesine alması nedeniyle Google da Huawei’nin Android lisansını iptal etmişti. Sonuç olarak bugünkü noktaya geldik.

Görünüşe göre Huawei Google’a, uygulamalarını doğrudan Huawei’nin uygulama mağazasına, tıpkı Apple’ın App Store uygulama mağazasına gönderdiği gibi göndermesini sorabilir. Huawei’nin yönetim kurulu başkanlarından Eric Xu da, “Google hizmetlerinin, Apple hizmetlerinin Apple?ın App Store’unda nasıl olduğu gibi, AppGallery’imiz aracılığıyla kullanılabileceğini umuyoruz.” dedi.

Huawei AppGallery’de Google uygulamalarına yer verebilir mi?

Ne var ki, Google’ın Huawei’nin Android lisansını iptal ettiği zaman çıkan bazı yorumlar ABD şirketlerinin mobil uygulamalarını Huawei’nin uygulama mağazasına yüklemek için bile Amerikan yönetiminden izin alması gerektiği şeklindeydi. Bu nedenle Netflix, Instagram, Facebook gibi uygulamaların Huawei AppGallery’de yer alamayacağı söyleniyordu. Ancak Huawei’nin kurmakta olduğu Android ekosistemi, Google’ın desteği ve uygulamaları olmadan da bu işin becerilebileceğini gösteriyor. Zaten Google da bunu görmüş olmalı ki, geçtiğimiz haftalarda Huawei ile çalışabilmek amacıyla ABD yönetimine izin için başvurmuştu. ABD yönetimi izin verdiği takdirde Google uygulamalarını AppGallery’de görmek mümkün olacaktır.

Acaba böyle bir gelişmenin olması durumunda Huawei yeniden Google Mobil Servisleri ile yüklü Android telefonlar çıkarmaya geri döner mi? Yapılan o kadar çalışmadan ve ilerlemeden sonra Huawei’nin HMS, yani Huawei Mobil Servisleri’nden kolay kolay vazgeçmeyeceğini düşünüyoruz.

Olaya tüketiciler açısından bakacak olursak, Google Play Store bulunmasa da Google uygulamalarının yüklü gelmesi bile Huawei telefonlarının çekiciliğini daha da artıracaktır. Aslında Chrome ve Google Haritalar gibi uygulamaların alternatif uygulama mağazalarından ve kütüphanelerinden indirilerek kullanılabildiği söyleniyor. Ancak Gmail ve özellikle YouTube gibi uygulamaları kullanmak mümkün olmuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER