İncelemelerManşetler

Huawei FreeClip İncelemesi

Huawei FreeClip

  • C Köprü tasarım
  • Açık dinleme teknolojisi
  • 8 saate varan dinleme süresi
  • Şarj kutusuyla toplam 36 saat dinleme süresi
  • 4 Ocak tarihine kadar Huawei Online Mağazası’nda geçerli 400TL’lik indirim için kodu: AFC400PR

Huawei, şimdiye kadar çıkardığı birçok farklı kategorideki ürünle kullanıcılara cihazlar arasında kesintisiz ve kolay biçimde iş birliği kurma ve verimli kullanım imkanı sağladı. Teknoblog’da incelediğimiz farklı Huawei cihazlarında, bunların bir arada nasıl uyum içinde çalıştığını bizzat gözlemledik. Üstelik bu cihazlar tasarım anlamında da üst seviyede bulunuyordu. Örneğin Huawei FreeBuds Pro 3 ve onun selefleri, kolay kullanımı rahat uyum ve aktif gürültü engellemeyi yüksek verimle sunan kapalı uçlu tasarım başarılı biçimde sunuyordu. FreeBuds 5 ve onun öncesinde çıkmış açık uçlu tasarıma sahip kulaklıklar ise, herkesin kulağına rahatlıkla uyum sağlayacak bir tasarımı, aktif gürültü engelleme gibi, bu tarz ürünlerde görmediğimiz bir özellikle başarılı şekilde birleştirmişti. Şimdi Huawei’nin kablosuz kulaklık alanında yeni bir sayfa açtığını görüyoruz. Açık kulak tasarımlı kulaklıklar tarafında Huawei FreeClip ile ilk kez iddialı bir şekilde karşımıza çıkan şirket, şimdiye kadar hem tasarım hem de işlevsellik anlamındaki gücünü ve tecrübesini yeni bir deneyimle birlikte sunuyor. Huawei’nin aralık ayının ortalarında Dubai’de düzenlediği özel bir etkinlikte tanıtılan bu yeni kulaklıkları birkaç gündür deneyimliyorum. Huawei FreeClip inceleme videosu ve yazısında, 4.999 TL’lik fiyat etiketiyle ülkemizde satışta olan kablosuz kulaklık ile ilgili izlenimler ve yorumlar yer alıyor.

Huawei FreeClip inceleme: Tasarım ve Özellikler

Huawei FreeClip’in tasarımını üç parçaya ayırabiliriz: Akustik top, Konfor Fasulyesi ve C-köprüsü. Ses elemanlarının yer aldığı akustik top bölümü, kulak kanalı tarafındaki birimdir. Bu birimde mikrofon, VPU, hoparlör ünitesi yer alıyor. Huawei, bu bölümün tasarlarken inciden ilham aldığını, tüketicilere basit, birinci sınıf, saf ve abartısız bir stil deneyimi sunmayı amaçladığını dile getiriyor. Bu birimin 13.3 milimetrelik çapı, farklı boyutlardaki kulaklara rahatlıkla uyacak biçimde tasarlanmış. Diğer uçta yer alan Konfor Fasülyesi ise, kulağın arka bölümüne rahat biçimde oturması ve rahat ettirmesi amacıyla fasulyeye benzer biçimde tasarlanmış. 15,57 milimetrelik genişliği de, her türlü kulağa rahat biçimde oturması düşünülerek belirlenmiş. Bu bölümde ise yonga seti, pil ve yan mikrofon bulunuyor.

huawei freeclip inceleme

Akustik top ve Konfor Fasulyesi parçalarını birleştiren C köprüsü ise, yüksek performanslı Ni-Ti şekil hafızalı alaşımı ile kulaklıkların kulakların çoğuna tam oturmasını sağlıyor. Yüzey kaplaması lekelere ve sararmaya karşı önemli ölçüde dayanıklı olmakla birlikte cildi yatıştırıcı dokuya da sahiptir. Huawei, bu elastik konektörün 25 bin kez test edildiğini ve aşırı bükülme standartlarını karşıladığını vurguluyor.

Açık kulak tasarımlı kulaklıklarda konfor ve uyum arasında bir denge bulmak o kadar kolay değildir. Bazı kulaklıklar çok gevşek bazıları ise çok gergin olabilir. FreeClip ise hoş bir dengeyi tutturmayı başarmışa benziyor. Gerçekten de, bu kulaklıkları kulaklarıma taktığımda, neredeyse yokmuş gibi bir his yaşıyorum. Normalde birçok kulaklık, belirli bir süre kullanımdan sonra yorgunluk ve sıkıntı hissi vermeye başlar. Huawei FreeClip ise, neredeyse yokmuş gibi bir hisle işe başladığından, yorgunluk ve sıkıntı vermesi gibi bir durum ise neredeyse hiç olmuyor. Üstelik kulaklık başına var olan 5.7 gram ağırlık da bu deneyime büyük katkıda bulunuyor.

Huawei FreeClip, birçok kullanıcı için yepyeni bir deneyim anlamına geldiğinden, ilk başta nasıl takacağınız konusunda kafanızda soru işaretleri oluşabilir. Öncelikle akustik top bölümünün kulak kanalını tamamen kapatması gerekmiyor. Bu özelliğiyle normal kablosuz kulaklıklardan ayrılıyor. Öncelikle Konfor Fasulyesi bölümünün, kulaklarınızın arkasında yer alan kemiklere temas etmesini sağlayın. Daha sonra da Akustik top bölümünü kulaklarınızın içine bırakın. Kulak kanalınız merkezde olacak şekilde yatay bir çizgi çizdiğinizde, kulaklıkların bu çizginin hafif altında kalması yeterli olacaktır. Tabii ki, en rahat edeceğiniz konumu belirlemek amacıyla düşey yönde oynamalar yapabilirsiniz. En sonunda, her bir kulaklığın rahatlıkla oturduğundan emin olacaksınız. Üstelik bu yapı, spor ve bunun gibi kafa hareketinin yoğun olduğu durumlarda bile kulaklıkların çıkmasını engelliyor. Bu açıdan da kullanışlı bir spor aksesuarı olduğunu söyleyebiliriz.

huawei freeclip inceleme

Açık kulak tasarımlı bu kulaklık, yukarıda belirttiğimiz sağlam biçimde oturma ve uzun süre yorgunluk vermeden kullanma imkanı sunması gibi avantajlarla, sporcular için idealdir. Koşu, bisiklet ve hatta daha fazla hareket içeren aktivitelerde FreeClip, kulağınızdan düşmeden size hizmet vermeyi sürdürebilir. Ya da uzun süre boyunca masa başında çalışanlar, bir yandan ofisteki kişilerle iletişimini devam ettirirken bir yandan da telefon görüşmelerini rahatça yapabilirler veya müzik dinlemeye devam edebilirler. Sahip olduğu tasarımla Huawei FreeClip, hem spor hem de iş kıyafetlerine rahatlıkla uyum gösterebiliyor.

Kablosuz kulaklıklarda sıvı sıçramalarına ve özellikle tere dayanıklılık aranan bir özelliktir. Huawei FreeClip de IP54 derecelendirmesiyle bunu sağlıyor. Böylelikle yağmurlu bir havada yapacağınız yürüyüş, koşu veya bisiklet binme gibi aktivitelerde FreeClip’i gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edebilirsiniz. Veya yoğun terli bir egzersiz sırasında Huawei FreeClip’i kulaklarınızda, düşme endişesi yaşamadan tutabilir, sizi harekete geçirecek, motive edecek parçaları dinlemeyi sürdürebilirsiniz.

Renk seçenekleri tarafında Huawei, diğer kablosuz kulaklık ürünlerinde olduğu gibi seçenekleri sınırlı tutmakla birlikte her türlü senaryoya uyum gösterecek renkleri belirlemiş. Bizim de incelememizin konuğu olan Siyah renkli versiyon, tek renkli kıyafetlerden veya resmi giyimden hoşlananlar için iyi bir seçenek olacaktır. Parlak kırık siyah kaplamasıyla hem spor kıyafetleriyle hem de iş kıyafetleriyle iyi bir uyum gösteriyor. Diğer renk seçeneği olan Mor ise, özellikle canlı renklerle giyinmeyi tercih edenler için iyi bir tamamlayıcı olacaktır.

huawei freeclip inceleme

Her iki renk seçeneğine de, aynı renklerde şarj kutuları eşlik ediyor. Şarj kutusu, parlak kaplamalı kulaklıkların aksine, mat bir kaplamaya sahip. Hafif pürüzlü yüzeyi ile Huawei FreeBuds Serisi kulaklıkların şarj kutularıyla aynı dokuyu taşıyor. Tasarım açısından da benzerlik gösteriyor. Sağlam menteşesi tek bir parmak hamlesiyle kolaylıkla açılıp kapatılabiliyor. Kapağı kaldırdığınızda kulaklıkların C tipi köprülerinin dışa doğru çıkıntı yaptığını göreceksiniz. Bu sayede yuvalarından rahatlıkla çıkarılıp yerine yerleştirilebiliyor. Otomatik sol ve sağ kulak tanıma özelliği sayesinde hangi teki hangi kulağınıza taktığınızın bir önemi kalmıyor. Bu da, kulaklıkları kullanmaya başlama sürenizi kısaltıyor. Alt kenarda USB-C portu, sağ kenarda ise eşleştirme düğmesi yer alıyor. Bu düğme, FreeBuds Serisi kulaklıkların şarj kutularında biraz daha ortada bulunurken FreeClip’de ise biraz altta kalıyor. FreeBuds kulaklıklardaki yerine alıştığım için ilk etapta bu düğmeyi bulmakta zorlandığımı söylemem gerekiyor. Kutunun arka kısmı düz biçimde tasarlanmış. Bu sayede bir yüzeyde dururken veya kablosuz şarj matı üzerinde şarj edilirken kararlı biçimde duruyor. Kapağın üst kısmında Huawei logosu bulunurken, kapağın hemen altında yer alan LED lamba, şarj durumunu haber veriyor. Şarj kutusunun yaklaşık 44,5 gramlık ağırlığının olduğunun belirtelim. İçinde kulaklıklarla birlikte toplamda 55-60 gram arası bir ağırlık var ki, bu da rahat ve pratik taşıma anlamına geliyor.

Huawei FreeClip inceleme: Bağlantı ve Ses

Huawei FreeClip, Bluetooth 5.3 gibi en güncel Bluetooth teknolojisini destekliyor. Bu destek sayesinde düşük güç tüketimi, hızlı bağlantı ve düşük gecikme gibi avantajları sunuyor. Ayrıca aynı anda iki farklı cihazla aktif biçimde bağlantı kurma imkanını da unutmamak gerekiyor. Eğer bir Huawei markalı akıllı telefonunuz, tabletiniz veya dizüstü bilgisayarınız varsa, pratik biçimde bağlantı kurmak mümkün oluyor. Öte yandan iPhone, Android telefon, Mac, PC gibi Bluetooth destekli cihazlarla da Bluetooth ayarları içinden saniyeler içinde bağlantı kurmanız mümkün. Tek yapmanız gereken, eşleştirmeye başlamadan önce şarj kutusunun yanındaki düğmeye birkaç saniye basmak. Kapağın altındaki LED lamba beyaz renkte yanıp sönmeye başladığında FreeClip eşleştirme moduna geçmiş olacaktır.

huawei freeclip inceleme

FreeClip’i birlikte kullandığım Huawei P60 Pro gibi Huawei akıllı telefonlarında veya tabletlerinde, Bluetooth ayarları içinden kulaklığın birçok ayarını ve kontrolünü yürütmek mümkün oluyor. Bununla birlikte, diğer Huawei ses ürünlerinde olduğu gibi FreeClip’te de, AI Life uygulaması daha rahat ve kapsamlı bir kontrol imkanı sağlıyor. Zaten iPhone veya Android telefonla birlikte kullanacaksanız, bu uygulamayı yüklemelisiniz. App Store’da ücretsiz olarak sunulurken, Android telefonlarda kullanım için öncelikle Huawei AppGallery’yi telefonunuza kurmalı, daha sonra bu mağazadan AI Life’ı yüklemelisiniz.

AI Life uygulaması, kulaklıkların ve şarj kutusunun pil seviyelerini göstermenin yanı sıra, Bağlantı merkezi bölümüyle kulaklıklara aynı anda bağlı olan cihazları görüntülemeyi ve bunların arasında geçiş yapmayı sağlıyor. FreeClip ile birçok cihazı eşleştirebilirsiniz. Bağlantı merkezi ise hangi iki cihazın aktif olarak bağlanacağını seçmeyi sağlıyor. En sık kullandığınız akıllı telefonunuza öncelik verebilir veya öncelik yerine otomatik seçimi tercih edebilirsiniz. Ses profili, Ses Kalitesi gibi seçimler de AI Life’da mevcut. Hareketler bölümü sayesinde akustik top, C köprüsü veya Konfor Fasulyesi bölümlerinden herhangi bir tanesine dokunarak gerçekleştireceğiniz hareketlerin seçimini yapabilirsiniz. Huawei FreeClip, burada da esneklik sağlıyor. Çoğu kulaklıkta dokunmatik kontroller tek bir alana atanmışken, burada kulaklığın üç birimini de kullanmak mümkün oluyor. Çift dokunma ve üç kez dokunma hareketlerini en rahat edeceğiniz işlevlere atayabilirsiniz.

huawei freeclip inceleme

AI Life uygulaması içinde yer alan Kulaklıkları Bul, kulaklıkları haritada görüntülemeyi veya sağ ve sol tekleri çaldırarak yerlerini daha kolay bulmayı sağlıyor. HarmonyOS 4 ile yüklü gelen kulaklıkların yazılım güncellemesini yine bu uygulama içinden yapabilirsiniz. Ayarlar bölümünde ise Giyme algılama, Dinamik gecikme, Sola ve sağa otomatik geçiş gibi ayarları görüyoruz. Bir önceki bölümde belirttiğimiz, otomatik sol ve sağ kulak tanıma özelliğini kullanmak istemezseniz, buradan kapatabilirsiniz. Ancak sağlanan bu kolaylığı göz ardı etmenizi tavsiye etmiyorum. Açık bırakmanız en iyisi olacaktır.

Huawei FreeClip’in Akustik top birimi, 10,8 milimetrelik, çift mıknatıslı ve yüksek hassasiyetli sürücü ünitesi barındırıyor. Bu sayede açık ses alanı iyileştiriliyor ve zenginleştirici ayrıntılar sağlanıyor. Gerçekten de açık kulak tasarımlı bir kulaklık için mükemmel bir ses kalitesinin ve net vokallerin sunuluğunu görüyoruz. Huawei’nin geliştirdiği yenilikçi teknolojiler sayesinde, normalde kulak kanalına tamamen oturmayan Akustik topun yaydığı ses kulak kanalına yönlendiriliyor ve doğrudan ses iletimi oluşturuluyor. Şaşırtıcı bir şekilde, normal bir kulaklığın sağlayacağı seviyede şiddete ve netliğe sahip bir ses çıkışı FreeClip sayesinde de sağlanıyor. Daha iyi duymak için Akustik topları kulak kanallarına doğru itme ihtiyacı hissetmiyorsunuz.

huawei freeclip inceleme

FreeClip’te özellikle vokaller, yani orta frekanslar ön planda. Eğer basların yoğun olduğu bir ses deneyimi arıyorsanız, FreeClip sizin beklentilerinizi tam anlamıyla karşılamayabilir. Ancak AI Life içinde yer alan Ses efektlerinden Yükseliş’i seçtiğimde, basların belli bir seviyede artırıldığını hissediyorum. Tizleri Yükselt ise tizleri artırmada gerçekten başarılı. Podcast veya YouTube videosu gibi içerikleri daha fazla tüketiyorsanız, bu durumda Sesler sizin için daha net bir ses deneyimi sunacaktır. Pop müzik parçaları için de bu ayarı tercih edebilirsiniz. Ses çıkış şiddeti genel olarak yeterli, ancak dışarıda, sokakta kullanım sırasında, özellikle podcast gibi konuşma ağırlıklı içerikleri dinlerken bazen daha yüksek ses seviyesini arayabiliyorsunuz. Bu gibi durumlar için AI Life’da, Ayarlar içinde yer alan Ekstra medya sesi seviyesi ayarını açık hâle getirebilirsiniz. Bunu seçtiğinizde, gerçekten de ses şiddetinin daha yüksek seviyeye çıktığını hissediyorsunuz.

Huawei FreeClip; AAC ve SBC gibi çoğu kulaklıkta standart hâlini almış ses kod çözücülerinin yanı sıra L2HC gibi yüksek kaliteli ses kod çözücüsünü de destekliyor. Huawei P60 Pro, bu kod çözücüsünü destekliyor, bu sayede daha yüksek kalitede bir ses çıkışı sağlayabiliyor. AI Life’daki Ses kalitesi bölümünden “Ses kalitesine öncelik ver” ayarını etkinleştirerek bu yüksek kaliteli ses kod çözücüsünü tercih edebilirsiniz. Bunu seçtiğinizde tizler ve baslar biraz daha belirginleştiriliyor, ayrıca ses seviyesi biraz daha artıyor.

Söz konusu telefon görüşmeleri veya ses kaydı olduğunda, FreeClip burada da beklentileri iyi biçimde karşılıyor. Akustik top bölümünde konuşma mikrofonu, Konfor Fasulyesi bölümünde ise rüzgar gürültüsü önleyici mikrofon yer alıyor. Bu iki mikrofon ve VPU birimi, Huawei’nin insan seslerini geliştirmek ve ortam gürültüsünü bastırmak amacıyla geliştirdiği sinir ağı algoritmasıyla birlikte çalışıyor. Sonuç olarak dış ortam gürültüsünün ve rüzgar uğultusunun bastırıldığı, insan sesinin öne çıkarıldığı bir ses kayıt imkanı sunuluyor. Huawei FreeClip ile, yoğun trafik gürültüsünün ve araç seslerinin olduğu bir ortamda yaptığım telefon görüşmesinde, karşı taraftaki kişi, araç gürültüsünün ve sokak sesinin, konuştuğum sırada neredeyse hiç duyulmadığını söyledi. Ancak konuşurken sesimi biraz daha yükseltmem gerekiyordu. Huawei P60 Pro ile kulaklık bağlı durumdayken yaptığım kamera kaydında ise, sokak gürültüsünün neredeyse hiç gelmediğini, bununla birlikte sesin tiz seviyesinin düşük olduğunu gördüm. Huawei FreeClip kulaklıkların, esas amacı olan telefon görüşmeleri için gayet yeterli bir performans gösterdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca sesli notlarınızı da anlaşılır biçimde kaydedebilirsiniz.

Huawei FreeClip inceleme: Pil

Huawei FreeClip’in pilleri Konfor fasulyesi bölümünde yer alıyor. Her bir tek, 55 mAh kapasiteli pil barındırıyor. Şarj kutusu ise 510 mAh kapasiteli pile sahip. Bu pil kapasitesi, uzun süreli bir dinleme deneyimi sunuyor. Huawei FreeClip’i aktif biçimde kullandığım 5-6 günlük zaman zarfında şarj kutusundan yalnızca yüzde 35 civarında bir eksilme oldu. Bu da gerçekten etkileyici görünüyor.

huawei freeclip inceleme

Zaten Huawei, FreeClip’in geleneksel bir kulaklığın ötesine geçerek tek bir şarjla 8 saate kadar kullanım imkanı sunabildiğini belirtiyor. 4 tam uzunlukta sinema filmini izleyebileceğiniz gibi, her bir teki ayrı ayrı kullanarak film sayısını sekize çıkarabilirsiniz. Normalde 1.5-2 saat süren bir spor egzersizini tek bir şarjla rahatlıkla çıkarabileceğiniz gibi, 4 yarı maraton da koşabilirsiniz. Şarj kutusuyla birlikte toplam dinleme süresi 36 saate çıkıyor. Bu şekilde 16 filmi izleme imkanı, günde 4 saatlik kullanımda ise 1 hafta süren pil ömrü gibi avantajlar var. Yukarıda belirttiğim birkaç günlük tablo, Huawei’nin vermiş olduğu bu rakamların temelinin sağlam olduğunu bize gösteriyor.

Şarj kutusunu kutudan çıkan her iki ucu USB-C kabloyla şarj edebilirsiniz. Kutudan böyle bir kablonun çıkması avantaj. Günümüzde birçok akıllı telefonda USB-C portu var ve bu port üzerinden telefonla başka cihazları şarj etmek mümkün. FreeClip’te de böyle bir imkan var. Ayrıca kablosuz şarj da destekleniyor. Qi kablosuz şarj protokolünü destekleyen aksesuarlarla FreeClip’i şarj edebilirsiniz. Aynı zamanda Huawei P60 Pro gibi, ters kablosuz şarj destekli akıllı telefonlarla şarj imkanı da bulunuyor. Bu da büyük pratiklik sağlıyor.

Huawei FreeClip inceleme: Sonuç

  • huawei freeclip inceleme
  • huawei freeclip inceleme
  • huawei freeclip inceleme
  • huawei freeclip inceleme
  • huawei freeclip inceleme
  • huawei freeclip inceleme
  • huawei freeclip inceleme
  • huawei freeclip inceleme

Huawei FreeClip, açık kulak tasarımlı kulaklıklar için ortalamanın üzerinde bir ses kalitesi sunmakla birlikte, sesten daha çok rahatlığa önem verenlere hitap eden bir ürün olma özelliğini taşıyor. Spor yaparken kulaklarından düşmeyecek, hareketlerden etkilenmeyecek bir kulaklık arayanlar, uzun süreli kullanımda bile yorgunluk ve baskı hissettirmeyecek bir seçeneği arzulayanlar için en iyi seçeneklerden biri FreeClip olacaktır. IP54 derecelendirmesi, spor amaçlı kullanıma uyumda yardımcı olacaktır. Otomatik kulak tanıma özelliği ise, kulaklığı kullanmaya başlamayı hızlandırıyor. Dokunmatik hareketler için kulaklıkların her bir biriminin kullanılabilmesi de pratikliği artıran önemli unsurlardan biri oluyor.

Spor yaparken rahatlıkla kullanacakları bir kulaklık arayanların yanı sıra FreeClip, çalışanlar için de kullanışlı bir seçenek. Sıklıkla telefon görüşmeleri yapan, bu nedenle kulaklıklarını kulaklarından ayırmayanlar için FreeClip, büyük rahatlık sunacaktır. Ayrıca açık yapısı sayesinde ortamla bağlantıları da kopmayacaktır. Bu durum, sürekli direksiyon başında olanlar için FreeClip’i kullanışlı hâle getiriyor.

Açık kulak tasarımına rağmen, geleneksel bir kulaklığın sağladığı ses çıkış şiddetini ve hissini sağlayan bir deneyimi sunması da, FreeClip’i farklı kılan unsurlardan bir tanesi. Ses konusunda en yüksek şiddeti ve bas seviyesini arayanlar için FreeClip belki en iyi deneyimi sunmuyor, ancak bu tarz bir kulaklık için ortalamanın üstünde bir ses seviyesinin sunulduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kulaklıkların tek başına veya şarj kutusuyla birlikte sunduğu uzun pil ömrü de, Huawei FreeClip’in sporcular veya profesyoneller için cazip seçenekler hâline gelmesinde büyük katkısı var. Kulaklıkları, şarj kutusuyla birlikte haftada bir şarj etmek, kesintisiz bir kullanım için yeterli olacaktır.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER