Teknoloji

Huawei’nin finans şefine Kanada mahkemesinden kötü haber

Huawei CFO'su Meng Wanzhou Kanada'da tutuklandı

Huawei finans şefi Meng Wanzhou’nun İran yaptırımlarını delmekle suçlandığı ABD’ye iade edilmesi ihtimali kuvvetlenmişe benziyor. Kanada’nın British Columbia eyaletinin yüksek mahkemesi, Meng’in olayının iadelerde aranan “çifte suç” koşulunu karşıladığına hükmetti.

Bu karar, Meng’in ABD tarafından “yasadışı” olarak tanımlanan eyleminin yakalandığı dönemde Kanada için de aynı durumda olduğunu gösteriyor. Eğer “çifte suç” kararı verilmeseydi, dava hemen kapatılabilecekti.

Duruşma süreci çeşitli aşamalara bölündüğü için olası bir iadenin gerçekleşmesine daha uzun bir zaman var gibi görünüyor. Yine de, son kararla birlikte ortadan önemli bir engel kalkarken; ABD mahkemelerinde bir hesaplaşma yaşanması ihtimali de kuvvetleniyor.

Mahkemenin bu kararının Çin tarafından pek hoş karşılanmayacağı rahatlıkla söylenebilir. Meng’in tutuklanmasına bazı Kanada vatandaşlarını göz altına alarak karşılık veren Çin, Kanada hükümetinden Meng’in serbest bırakılmasını talep etmişti. Ne var ki, Kanada hükümetinin bu süreçte hiçbir kontrolü bulunmuyor.

Huawei için şu sıralar Kuzey Amerika’dan pek iyi haberler gelmiyor. Kısa süre önce ABD Başkanı Donald Trump, Huawei’yi kara listeye alan kararnamenin süresini bir yıl daha uzatmıştı. ABD Ticaret Bakanlığı ise şirketin yonga üreticileriyle çalışmasını zorlaştıracak bir adım atmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER