Teknoloji

Huawei FCC yasağı için mahkemeye başvurdu

huawei abd

Huawei ve ABD arasındaki kavga çok uzun süredir devam ediyor. ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC) bu kavganın en eski taraflarından biri konumunda. Huawei için “güvenlik tehdidi” tanımlamasını kullanan FCC, son olarak aralık ayında bir yasak kararı çıkarmıştı. Huawei, söz konusu yasağın kaldırılması için mahkemeye başvurdu.

Huawei’ye göre, FCC’nin çıkardığı ve o dönemki ABD Başkanı Donald Trump tarafından da desteklenen yasak kararı, yetki aşımı niteliği taşıyor. Çinli üretici, kararın telekomünikasyon endüstrisinin finansal çıkarlarının genelini etkilediğini belirtti. Söz konusu karar, Amerikan telekom operatörlerinin Huawei’den altyapı ekipmanı almasını engelliyor.

Ancak ABD’de başkan değişse de, FCC’nin tutumunda bir değişiklik söz konusu değil. FCC tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada, kurumun geçtiğimiz aralık ayında aldığı kararın arkasında olduğu belirtildi.

Trump yönetimi tarafından bir tehdit olarak görülen Huawei’nin Amerikan şirketleriyle olan bağlarını kesmek için çeşitli adımlar atmıştı. Federal kurumlara göre, Huawei’nin varlığı ulusal güvenlik için ciddi bir risk oluşturuyor. ABD Huawei’nin Çin’in istihbarat kurumlarına arka kapı açtığını iddia ederken; Huawei bu iddiayı kesin bir dille reddediyor.

FCC kararıyla da engellenmeye çalışılan Huawei, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşından en çok etkilenen şirketlerin başında geliyor. Ancak TikTok ve WeChat gibi platformlar da Trump döneminde tehditlerle karşı karşıya gelmişti. Biden döneminde ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin seyri, Çinli şirketlerin operasyonunu da etkileyecek gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER