Teknoloji

Huawei’nin mobil biriminin etrafındaki kuşatma rahatlıyor

huawei starlink

Huawei’nin etrafındaki kuşatma, en azından mobil birimi açısından, biraz gevşeyecek gibi görünüyor. The Financial Times’ın haberine göre; Huawei, Samsung ve Sony gibi şirketlerden 5G’yle bağlantılı olmayan bileşenler alabilecek.

Huawei’nin 5G şebeke ekipmanlarında kullanamayacağı bileşenleri tedarik etmesine izin verileceği belirtildi. Asyalı bir işlemci üreticisinin üst düzey yöneticisi, “Bize mobil cihaz işlemcileri konusunda bir problem olmadığı bildirildi” ifadesini kullandı.

Samsung Display, Huawei’ye bileşen satışı için daha önce lisans almıştı. Sony ve OmniVision’a da Huawei’ye görüntü sensörü satışı için yeşil ışık yakıldığı söyleniyor. Sony’nin görüntüleme birimi, Huawei’ye bileşen satışına izin verilmemesi nedeniyle kârının düşebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Analistlere göre, Qualcomm ve MediaTek’e de Huawei’yle çalışmaları için lisans verilecek. Bu da Huawei’nin işlemci konusundaki sıkıntısının çözülebileceği anlamına geliyor. Şirketin Amerikan teknolojileriyle geliştirilen MediaTek işlemcilerini almasına da daha önce kısıtlama getirilmişti.

TSMC’nin Huawei’ye ne zaman ürün satmaya başlayabileceği konusunda ise henüz ortada bir bilgi yok. Eğer bu izin çıkarsa, Huawei’nin kendi tasarımı olan Kirin işlemcilerini ürettirmesi mümkün olacak. Ancak bazı uzmanlar, ABD’de Trump yönetiminin Qualcomm ve MediaTek’e bile kısa sürede lisans vermeyerek Huawei’yi sıkıştırabileceğini söylüyor.

Mobil servisler tarafındaki belirsizlik de hâlâ devam ediyor. Huawei Google’ın mobil servisleri olmadan da başının çaresine baksa da, donanım tarafında yaşanan rahatlamanın yazılım tarafına yansıması da sürpriz olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER