Teknoloji

Çin halkı Huawei’nin arkasında

huawei cin

ABD Başkanı Donald Trump‘ın geçtiğimiz hafta imzaladığı kararnamenin ardından Huawei‘nin Android lisansı Google tarafından askıya alınmıştı. Çinli üretici, bu zorlu süreçte ana vatanının desteğini kazanmış gibi görünüyor. Huawei Çin halkının kullandığı sosyal ağlar Weibo ve Douyin’de çok sayıda destek mesajı alıyor.

Huawei’nin ABD’nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu iddiası eksenindeki tartışma, geçtiğimiz pazar günü itibarıyla yeniden alevlenmişti. Bunu sağlayan kıvılcım ise Google’ın Huawei’nin Android lisansını askıya alması olmuştu. Söz konusu karar, Huawei’nin telefonlarının Google uygulama ve servislerinin büyük kısmına erişiminin kesilmesi anlamına geliyor.

Ancak bu durum, Çin’deki kullanıcılar açısından pek fazla önem taşımıyor. Google’ın servislerinin neredeyse tamamı Çin’de işlemiyor. Huawei Çin dışındaki pazarlarda ise bu kararın etkisini daha yoğun şekilde hissedecek gibi görünüyor. Avrupa ve ABD’deki kullanıcı sayısını artırmayı hedefleyen Huawei için bu durum önemli bir soruna dönüşebilir.

Huawei Çin pazarındaki satışlarını ise bu olay sayesinde artıracağa benziyor. Pek çok Çinli, Weibo ve Douyin’deki paylaşımlarında bir sonraki telefonlarının Huawei olacağını söylüyor. “Huawei mikro yongalar için Amerika’ya muhtaç değil” ve “Huawei’nin kendi işletim sistemi Hong Meng” etiketleri de Weibo’da trendler arasına girmeyi başarmış durumda. Kendi işlemcilerini geliştiren şirketin bir yandan da kendi işletim sistemi üzerinde bir süredir çalışıyor olması, böyle bir durumun ihtimaller arasında değerlendirildiğini gösteriyor. Bu sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda şimdiden bir şey söylemek kolay olmasa da, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından verilen geçici lisans Huawei’yi bir nebze rahatlatabilir.

İLGİLİ HABERLER