DosyaManşetler

Huawei akıllı telefon ve tabletlerinde Google Play Store ve diğer popüler uygulamalar nasıl yüklenir?

Huawei’nin mobil cihazlarından, ABD’nin getirdiği çeşitli yaptırımlar sonucunda Google sertifikasının kaldırılmasının üzerinden beş yıl geçmek üzere. Zamanında teknoloji dünyasında büyük ses getirmiş olan bu gelişme, Huawei’nin mobil pazarda kendi yolunu çizmesini ve ekosistemini oluşturmasını sağladı. Huawei AppGallery, ülkemiz açısından popüler uygulamalara ve oyunlara erişimin rahatlıkla sağlandığı kullanışlı bir mobil uygulama mağazası hâline gelirken, Huawei Cloud ve diğer hizmetler de kullanıcıların alıştıkları ve istedikleri deneyimi elde etmesine olanak sağladı.

Tabii ki, kullanıcılar için en önemli noktalardan bir tanesi, şimdiye kadar alıştıkları deneyimi Huawei AppGallery üzerinde erişemedikleri uygulamalar ve oyunlar için de sürdürebilmek. Huawei, bu alanda da sürekli gelişim gösteriyor. Aradan geçen beş yıla yakın zaman zarfında incelediğimiz Huawei akıllı telefonlarında veya tabletlerinde bunu kendi gözlerimizle gördük. İşte bu makalede ve ona eşlik eden videoda, bir Huawei telefona veya tablete sahip olduğunuzda, alışmış olduğunuz mobil cihaz deneyimini nasıl sürdürebileceğinizi anlatıyoruz.

Bir Huawei cihazının kurulumu ve eski cihazdan içeriklerin taşınması

Bir Huawei telefonu veya tabletinin kurulum işlemleri birkaç dakika içinde hızlıca tamamlanıyor. Huawei, sunmuş olduğu farklı araçlar ve imkanlarla, eski cihazınızdaki uygulamaları, belgeleri, ayarları ve diğer içerikleri kolayca taşımanıza izin veriyor. Kurulum sırasında bir Huawei Kimliğine ihtiyacınız var. Eğer daha önce de bir Huawei telefonu ya da tableti kullandıysanız, zaten elinizde bir tane vardır. Kullanıcı bilgilerinizle giriş yapın. Eğer yoksa, kurulum sırasında yeni bir Huawei Kimliğini hızlıca oluşturabilirsiniz.

huawei ekosistemi google play

Huawei Kimliği, sizin Huawei ekosistemine giriş anahtarınız. Huawei’nin sunmuş olduğu bulut tabanlı hizmetlere ve diğer araçlara erişim için bu kimlik size yardımcı oluyor. Kurulum esnasında, hangi bilgilerinizin bulutta tutulmasını da seçme imkanına sahipsiniz. Daha sonra sıra, eski cihazınızdaki verileri yeni cihazınıza taşımaya geliyor. Burada ise size üç farklı seçenek sunuluyor.

İlk seçenek cihazınızı yeni bir cihaz olarak kurmak. Hiçbir ayarı, uygulamayı veya belgeyi taşımadan, Huawei akıllı telefonunuzu veya tabletinizi sıfırdan kurabilirsiniz.

huawei ekosistemi google play

İkinci seçenek, cihazınızı Huawei Cloud üzerinde tutulmuş olan bir yedekten yeniden kurmak. Eğer siz de benim gibi daha önce bir Huawei cihazı kullandıysanız ve bulut yedekleme aktif durumdaysa, cihazınızdaki belgeler, veriler ve uygulamalar yedeklenmiş durumdadır ve bu yedek düzenli aralıklarla güncelleniyordur. Buluttan geri yükleme seçeneğini tercih ettiğinizde, Huawei Kimliği altında tutulmuş olan cihaz yedeklerini görebilir ve bunların arasından uygun olanını seçerek kurulum işlemini sürdürebilirsiniz. İlk kurulum birkaç dakikada tamamlanıyor. Daha sonra telefonu kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu sırada eski telefonunuzdaki uygulamalar da internet üzerinden teker teker indiriliyor.

Üçüncü seçenek ise, Phone Clone aracını kullanarak eski telefonunuzdaki verileri yeni telefonunuza taşımak. Phone Clone, Huawei telefonlarında ve tabletlerinde yüklü olarak geliyor. Yani, eski cihazınız Huawei markalıysa, bu uygulama zaten elinizin altındadır. Farklı markaya sahip bir akıllı telefonunuz varsa, ilgili uygulama mağazalarından bu uygulamayı ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Phone Clone ile verileri aktarma işlemi de fazlasıyla basit. Bir QR kodunu okuttuktan sonra iki cihaz arasında doğrudan bağlantı kuruluyor. Sonrasında hangi verileri, dosyaları veya uygulamaları taşıyacağınızı seçerek işlemi sürdürebilirsiniz.

huawei ekosistemi google play

Eski telefondan yeni telefona geçişlerde WhatsApp mesajlarının ve ilgili kayıtlarının taşınması büyük önem taşır. Phone Clone da bu işlemi sorunsuz şekilde gerçekleştiriyor. Bunu göstermek amacıyla Phone Clone’da sadece WhatsApp’ın eski cihazdan yeni cihaza, tüm verileriyle birlikte taşınmasını seçtik. Kurulum tamamlandıktan sonra WhatsApp’ı açtığımızda, yeniden giriş yapmaya ihtiyaç duymadan WhatsApp’ı aynı numarayla kullanmaya devam ettik. Ayrıca tüm sohbetler ve paylaşılan medyalar da olduğu gibi yeni telefona taşınmıştı.

Huawei AppGallery’nin zenginliği

WhatsApp’ı sorunsuz biçimde taşıdıktan sonra sıra diğer uygulamalara geldi. Huawei AppGallery, Türkiye’de sık kullanılan uygulamalar açısından bir hayli zengin. Öncelikle sezgisel arayüzü, belirli kategorilere göre belirlenmiş tavsiyeleri, uygulama listeleri ve kategorileriyle, istediğiniz uygulamayı kolaylıkla bulabilirsiniz. Ayrıca oyun konusunda da Huawei AppGallery bir hayli zengin. PUBG Mobile gibi, bizim de favorimiz olan bir oyunu Huawei AppGallery’den indirerek hemen oynamaya başlayabilirsiniz. Yerli popüler uygulamalar konusunda da Huawei AppGallery beklentileri karşılama konusunda başarılı.

huawei ekosistemi google play

Akıllı telefonlarımızı en sık kullandığımız alanlardan bir tanesi online bankacılık ve finans işlemleridir. Huawei AppGallery’deki Finans kategorisine baktığımızda, burada neredeyse her bankanın mobil bankacılık uygulamasının bulunduğunu görüyoruz. Aynı zamanda giderek daha fazla kullandığımız online ödeme ve finans hizmetlerinin mobil uygulamalarını da burada görmek mümkün. Örneğin Garanti Bankası’nın mobil uygulamasını indirip kullanıcı girişi yaptığımızda, bu uygulamanın hızlı ve akıcı şekilde çalıştığını ve bankacılık işlemlerini kesintisiz biçimde yapmaya izin verdiğini görüyoruz. Benzer şekilde Bonus Flaş uygulaması da, diğer cihazlarda olduğu gibi çeşitli kampanyalara katılmayı, bunları takip etmeyi veya kredi kartı bilgilerini görmeyi sağlıyor.

Alışveriş söz konusu olduğunda, Türkiye’nin önde gelen e-ticaret sitelerinin mobil uygulamalarını Huawei AppGallery’de bulmak mümkün. Bunları indirerek alışveriş deneyiminizi, mobil uygulamaların sunduğu kolaylıkla sürdürebilirsiniz. Söz konusu bilet, otel rezervasyonu olduğunda, Seyahat kategorisinde Türkiye’nin önde gelen havayolu şirketlerinin, seyahat sitelerinin ve hizmetlerinin uygulamalarını bulmak ve bunlar üzerinden işlem gerçekleştirmek mümkün oluyor.

Özellikle tabletler için multimedya ve eğlence önemlidir. Huawei AppGallery bu alanda da zengin. Üstelik bazı uygulamalar, Huawei tabletlerindeki bölünmüş pencere özelliğini iyi şekilde kullanıyor. Örneğin, TV+ uygulamasını indirip Hızlı Giriş aracılığıyla hızlıca giriş yapabilir, tablete göre optimize edilmiş bölünmüş pencereler sayesinde izlemek istediğiniz içeriğe hızlıca erişip onu izlemeye başlayabilirsiniz. Yine Huawei AppGallery’den yükleyebileceğiniz BluTV uygulaması, TV+ uygulamasıyla benzer şekilde, bölünmüş pencere desteği sayesinde bu platformdaki popüler içerikleri kolayca görmeyi ve istediğiniz içeriği hemen izlemeye başlamanızı sağlıyor.

huawei ekosistemi google play

Huawei AppGallery’nin sunduğu destek bunlarla sınırlı kalmıyor. Instagram, Spotify, Facebook, Disney+ gibi popüler uygulamaları indirmek için de AppGallery’de bu uygulamaları isimleriyle aratmak yeterli. Karşınıza çıkacak ilk sonuçlara tıklatarak yükleme işlemlerini hemen başlatabilirsiniz. Bu uygulamalar, beklentileri karşılayacak şekilde çalışıyor, genel olarak düzgün bir deneyim sunuyor. Örneğin, Instagram’da gönderileri veya hikayeleri normal bir şekilde görüntüleyebilir, yeni paylaşımlar yapabilirsiniz. Spotify ise çalma listelerinize, favorilerinize, 2023 yılı boyunca en çok dinlediklerinize ve diğer tüm içeriklere erişmeye izin veriyor. Üstelik, Spotify’da çalan içeriği doğrudan cihazın Kontrol Paneli veya Kilitli Ekranı üzerinden yönetebilirsiniz. Facebook da benzer şekilde kesintisiz hizmet sunuyor. Disney+ ise, bu platformdaki popüler içerikleri kolayca izlemeye olanak tanıyor. Bu örnekleri daha sayısız uygulamayla artırabilirsiniz. Söz konusu bu uygulamaların güncellenmesi olunca, Huawei AppGallery burada da devreye giriyor ve tıpkı AppGallery’den sunulan diğer uygulamalar gibi, bunların da güncellenmesini doğal biçimde gerçekleştirmeye imkan sağlıyor.

GBox ile sorunsuz şekilde, Huawei cihazlarına Google Play Store ve Google servisleri yükleme

Tabii ki, bir akıllı telefon veya tablet deneyiminin vazgeçilmezleri arasında Google uygulamaları ve servisleri yer alıyor. Huawei akıllı telefonları ve tabletleri bu alanda da beklentileri iyi biçimde karşılıyor. Öncelikle GBox adlı uygulamayı kurmanız gerekiyor. Huawei AppGallery’de arama kutucuğuna GBox yazın, çıkan ilk sonuca tıklatarak GBox’ı ücretsiz olarak indirin. GBox, Huawei telefonlarında ve tabletlerinde reklamsız olarak kullanılabiliyor. Uygulamayı kullandıktan sonra ilk olarak gerekli izinleri vermeniz ve etkinleştirme işlemini tamamlamanız gerekiyor.

huawei ekosistemi google play

GBox’ın ızgara düzenine sahip ana ekranında, çeşitli Google uygulamalarının ve servislerinin kısayollarını göreceksiniz. Öncelikle Google Play Store yüklü olarak geliyor. Bunu telefonunuzun veya tabletinizin ana ekranına kısayol olarak eklemenizi tavsiye ederiz. Bu sayede Google Play Store’u doğrudan ana ekranınızdan açabilirsiniz. Google Play Store simgesine tıklattığınızda, ilk olarak Google Hesabına giriş ekranı açılacaktır. Buradan önceki cihazınızda da kullandığınız Google hesap bilgilerinizle giriş yapabilirsiniz. Bu basit işlemden sonra artık GBox üzerinden Google Play Store’a erişebilir ve normal bir Android cihazına uygulama indirir gibi Huawei telefonunuza veya tabletinize uygulamalar ya da oyunlar indirmeye başlayabilirsiniz.

GBox ana sayfasında çeşitli popüler Google uygulamalarının ve diğer üçüncü taraf uygulamalarının yer aldığını görüyoruz. Öncelikle indirme işlemine bu uygulamalardan başladık. YouTube, Google Haritalar, Google Fotoğraflar, Google Drive… Tüm bunlar birkaç saniye içinde kuruldu ve simgeleri de telefonun ana ekranına eklendi. Daha sonra Uber, AirBnb ve bunun gibi sık kullanılan uygulamaları da GBox üzerinden telefona kurduk. Tüm bu indirme ve kurulum işlemlerinin Google Play Store aracılığıyla yapıldığını belirtelim. Netflix de GBox üzerinden tavsiye edilen ve indirilebilen uygulamalar arasında yer alıyor. Tabii ki, bunu da kurduk.

huawei ekosistemi google play

GBox’ın ana sayfasında tavsiye edilmeyen uygulama veya oyunları ise, ana ekrana simgesini eklediğimiz Google Play Store’a giderek, normal bir şekilde kurabiliyoruz. Shazam, Amazon Prime Video ve bunun gibi uygulamaları ya da Subway Surfers gibi oyunları da bu şekilde telefona yükledik.

GBox aracılığıyla indirdiğimiz tüm uygulamalar ve oyunlar iyi biçimde işliyor. YouTube’da Premium hesap ile giriş yaptığımızda, videoları reklamsız ve kesintisiz biçimde, sunulan maksimum çözünürlükleriyle izlemek mümkün. Videoyu küçük pencereye aktarma, sadece video sesini arka planda dinleme gibi, Premium’a has özellikler de sorunsuz biçimde kullanılabiliyor. Google Haritalar, diğer cihazlardan bildiğimiz navigasyon hizmetlerini ve diğer hizmetlerini Huawei telefonunda da aynı şekilde sunabiliyor. Yer imlerinizi ve favorilerinizi de burada görebiliyorsunuz. Google Fotoğraflar ise, cihazın Galeri’sinde yer alan fotoğrafları veya videoları da yedekleme imkanını sunuyor. Google Drive ise, buluttaki dosyaları görüntüleme, yeni dosya yükleme veya indirme gibi işlere izin veriyor. Üçüncü taraf uygulamalara baktığımızda, Uber’e hızlı şekilde giriş yapabilir, istediğiniz noktaya taksi seçeneklerini, fiyat bilgileri eşliğinde görebilirsiniz. Netflix ise, HD içerikleri izleme imkanı verdiği gibi, internet bağlantısı yokken izlemek amacıyla içerikleri indirmeye de izin veriyor. Öte yandan D-Smart Go gibi, sık kullandığımız ve Huawei AppGallery’den sunulmayan bir multimedya uygulamasını da, Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition’da, GBox aracılığıyla kesintisiz ve sorunsuz biçimde kullanmak mümkün oluyor. Bunu da bir dipnot olarak belirtmeden geçmek istemiyoruz. Söz konusu Google Kitaplar olduğunda, GBox burada da beklentileri karşılıyor. Google Kitaplar üzerinden satın aldığınız kitapları, yine GBox üzerinden kolaylıkla indirebileceğiniz Google Kitaplar uygulaması aracılığıyla okuma imkanına sahipsiniz.

GBox üzerinden edindiğiniz uygulamaların bildirimleri de sorunsuz şekilde iletiliyor. Bildirim Merkezi’nde bunlar GBox başlığı altında toplanmakla birlikte tüm bildirimleri sorunsuz biçimde görmek mümkün oluyor. Eğer AppGallery’den veya elle yükleme yoluyla cihaza yüklediğiniz uygulamaların bildirimlerini görüntülemekte sorun yaşıyorsanız veya bu uygulamalarda düzgün çalışmayan taraflar varsa, GBox’ın Klon özelliğini kullanabilirsiniz. Klon bölümüne girdiğinizde, burada klonlayabileceğiniz uygulamalar size gösteriliyor. İstediğinizi seçerek işlemi tamamlayın. Bu klon uygulamalar, daha önce yüklediklerinizle aynı anda cihazda bulunacaktır, ancak artık kullanımınızı bunlar üzerinden sürdürebilirsiniz.

Huawei cihazlarında alıştığınız deneyim, hatta daha fazlası var

huawei ekosistemi google play

Gördüğünüz gibi, bir Huawei telefonunda veya tabletinde popüler uygulamalara, hizmetlere, Google Play Store’a erişim zahmetsiz biçimde sağlanabiliyor. Eski cihazınızdaki içerikler, uygulamalar ve ayarlar, yeni cihazınıza kolayca taşınıyor. Üstelik her şey bununla sınırlı kalmıyor. Huawei, sunmuş olduğu mobil servisler sayesinde, akıllı telefon veya tablet deneyiminizi daha da öteye taşıyor. Huawei Cloud hizmeti sayesinde, cihazlarınızın yedeğini bulutta saklayabilirsiniz. Huawei Drive, dosyalarınıza akıllı telefon, tablet veya bilgisayardan kolayca erişim imkanı sağlıyor. Çektiğiniz fotoğrafları veya videoları da Huawei Cloud üzerinde saklayabilir, bunlara aynı Huawei Kimliği altındaki diğer cihazlardan da rahatlıkla erişebilirsiniz. Notlar, Sesli Notlar, Kişiler ve bunun gibi içerikler de bulutta depolanıyor ve her yerden erişilebiliyor. Üstelik PC için Huawei Cloud uygulaması, tüm bunlara Huawei MateBook Serisi dizüstü bilgisayarlardan veya diğer üreticilere ait PC’lerden kolayca erişmeye izin veriyor. Bununla da bitmiyor, Huawei Mobile Cloud web sitesi üzerinde de bulutta depolanan tüm içeriklere erişim imkanınız var, hangi bilgisayarı kullandığınız fark etmiyor. Aynı zamanda Cihaz Bul özelliği sayesinde, Huawei akıllı telefonunuz veya tabletinizin yerini harita üzerinde görebilir, kaybolma durumunda sesini çaldırabilir veya onu kilitleyebilirsiniz.

Yeni bir Huawei cihazıyla Huawei Ekosisteminin kapısını açtıktan sonra, satın alacağınız diğer Huawei cihazlarıyla deneyiminizi daha da öteye taşıyabilirsiniz. Her biri birer Süper Cihaz olan Huawei akıllı telefonları, tabletleri, akıllı saatleri, bilgisayarları, kulaklıkları, hoparlörleri, birbirleri arasında hızlı biçimde bağlantı kuruyor ve yeni deneyimlerin kapısını açıyor. Huawei telefonunuzun ekranını ve sesini MateBook dizüstü bilgisayarınıza yansıtarak oradan yönetebilir veya Huawei tabletinizi MateBook dizüstü bilgisayarın yanında ikinci bir ekran gibi kullanabilirsiniz. Huawei Share ile cihazlar arasında hızlı dosya transferi de sunulan zengin yetenekler arasında yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER