İncelemelerManşetler

Huawei Ascend D Quad XL İncelemesi

Huawei genellikle mobil operatörlerin kendi markalarını taşıyan Android telefonlarının üreticisi olarak bilinirdi. Bununla birlikte şirketin son iki yıldır kendi markasını taşıyan Android telefonlarıyla ön plana çıkmaya başladığını söyleyebiliriz. 2012 yılıyla birlikte şirket gözünü daha da yukarılara, üst sınıf Android telefon segmentine dikti. Yılın başlarında tanıtılan ve ikinci yarısında Türkiye’de de piyasaya çıkan Ascend P1 bu stratejinin ilk örneklerinden bir tanesiydi. Ascend P1’den yaklaşık bir ay sonra tanıtılan Ascend D Quad da Huawei’nin kendi üretimi olan dört çekirdekli K3V2 işlemciyi taşıması ve yine üst sınıfı hedefleyen bir cihaz olması bakımından dikkat çekiyordu.

huawei-ascend-d-quad-xl-inceleme-00014

Ascend D Quad’ı Mobil Dünya Kongresi’nde bir ön incelemeden geçirmiştik. Sonrasında birkaç ay bu telefondan haber alamadık, neyse ki sonbahara girilirken bu telefon Ascend D Quad XL adıyla ortalıkta yeniden boy göstermeye başladı. Dört çekirdekli Huawei işlemcisi ve 4.5 inç, 1280 x 720 çözünürlüklü ekranıyla dikkat çeken Ascend D Quad XL ile ilgili detayları yazının devamında yer alan incelemede bulacaksınız.

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları

DonanımYazılımPerformans, Batarya ve KullanımKamera  – Sonuç

Galeri: Huawei Ascend D Quad XL
[nggallery id=1136]

Donanım

129 x 6.4 x 10.9 mm.’lik boyutlara sahip olan Huawei Ascend D Quad XL plastikten yapılmış bir kasayla geliyor. Telefon tasarım açısından çok ilgi çekici görünmüyor, ancak kavisli hatlarının rahat kullanım imkanı sunduğunu söylemek gerek. Her ne kadar 150 gr. ağırlığıyla ortalamanın üzerinde bir ağırlığa sahip olduğu düşünülse de, telefonun elde o kadar ağır durmadığını belirtmek gerek. 10.9 mm.’lik kalınlığı da Ascend D Quad XL’i normale göre biraz kalın bir telefon yapıyor. Ancak yine kavisli tasarım sayesinde bu kalınlığın olumsuz bir etkisi görülmüyor.

huawei-ascend-d-quad-xl-inceleme-00005

Telefonun önünde bulunan 4.5 inç’lik ekranın etrafındaki alan mümkün olduğu kadar dar tutulmuş, böylelikle telefonun kapladığı alanın fazla olmasının önüne geçilmiş. Ekranın altında üç adet fiziksle kapasitif dokunmatik tuş yer alıyor. Huawei logosu ekran ve kırmızı renkli ahize hoparlörünün arasına sıkışmış. Hoparlörün yanında şarj durumu veya gelen bildirimlere göre farklı renklerde yanan bir bildirim lambası bulunuyor. Lambanın yanında da 1.3 megapiksel çözünürlüklü ön kamera mevcut.

Huawei Ascend D Quad XL’in sağ kenarında ses tuşları, sol kenarında ise microUSB portu bulunuyor. Üst kenarda güç butonu ve 3.5 mm.’lik kulaklık jakı yer alırken telefonun mikrofonu ekran camının kasayla buluştuğu bölümde hemen ortada yer alıyor. Telefonun plastikten yapılmış dokulu arka kapağı tamamen çıkarılabiliyor. Her ne kadar çıkarılabilir bir arka kapak görsek de telefonun 2600 mAh’lik yüksek kapasiteli bataryası yerinden çıkarılamıyor. Bu noktada Huawei’nin tasarım açısından ilginç bir karar verdiğini söylemek gerek. Kapağın altında sabit bataryanın dışında mini SIM kart ve 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvaları bulunuyor. 8 megapiksel çift LED flaşlı kamera arka bölümün üstünde ortaya doğru konumlanmış. Kameranın hemen altında ortamın sesini bastırmaya olanak sağlayan ikinci mikrofon yer alırken hoparlör de kasanın alt tarafına doğru, arkanın sol köşesine yerleştirilmiş. Kamera çerçevesinde ve hoparlör ızgarasında kullanılan kırmızı renklerin cihazın sıradan görünen kasasına biraz renk kattığını söylemek gerek.

huawei-ascend-d-quad-xl-inceleme-00011

Huawei Ascend D Quad XL’in 4.5 inç’lik IPS+ LCD kapasitif dokunmatik ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. 326 ppi’lik piksel yoğunluyla iPhone’un Retina ekranına eşdeğer bir yoğunluk sunan telefonun ekranının oldukça kaliteli olduğunu ve görsel zevki artırdığını söylemek gerek. Derin siyah renklere ve yüksek kontrasta sahip olan ekranın görüş açısı değeri de bir hayli fazla, güneş ışığı altında da tatmin edici bir görüş sunuyor.

Ascend D Quad XL’in bir özelliği de Huawei’nin kendi geliştirdiği mobil işlemciyi barındırması. Huawei K3V2 adını taşıyan bu yongaset 1.4 GHz’e kadar saat frekansında çalışıyor ve dört adet çekirdek barındırıyor. Bu işlemciye 1 GB RAM eşlik ediyor. Üst sınıf olarak nitelendirebileceğimiz bu telefonda sadece 8 GB’lık bir dahili belleğin geliyor olması biraz hayalkırıklığı yaratıyor. Neyse ki, barındırdığı microSD kart yuvasının sunduğu 32 GB’ye kadar destek sayesinde depolama alanını daha da üst seviyelere çıkarmak mümkün oluyor.

huawei-ascend-d-quad-xl-inceleme-00008

Kablosuz bağlantı tarafında Ascend D Quad XL 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, GPS gibi destekleri barındırırken mobil geniş bant tarafında da HSDPA 21 Mbps ve HSUPA 5.76 Mbps indirme ve yükleme hızlarının desteklendiğini görüyoruz. Anlayacağınız Huawei Ascend D Quad XL hareket hâlindeyken tatmin edici 3G hızlarına ulaşabiliyor. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula da Ascend D Quad XL’de yer alan modül ve sensörler.

Yazılım

Huawei Ascend D Quad XL Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich ile yüklü geliyor. Huawei’nin üç boyutlu efektlere sahip olan kullanıcı arayüzü de bu işletim sisteminin üstünde kullanıcılara sunuluyor. Ascend P1’den bildiğimiz bu kullanıcı arayüzünün başlangıç ekranı sahip olduğu üç boyutlu bileşenler ve geçiş efektleriyle hoş bir görüntü sunuyor. Ayrıca uygulama menüsü içinde de kısayolların yönetimi noktasında daha fazla özelleştirme fırsatı sunuluyor. Klasör özelliği sayesinde uygulama menüsü içindeki kısayolları klasörler altında toplamanız, böylelikle daha sade görünüme sahip bir kullanıcı arayüzü elde etmeniz mümkün.

huawei-ascend-d-quad-xl-inceleme-00001

Kullanıcılarına seçme özgürlüğü sunan Huawei, Ice Cream Sandwich’in ham kullanıcı arayüzünü de “2D Anasayfa” adı altında kullanma fırsatı veriyor. Giriş sayfasındayken ekranın altında en sağda bulunan menü tuşuna dokunun, açılan menüden “2D Anasayfa” seçeneğini takip ettikten sonra efektlerden yoksun, daha sade olan ham kullanıcı arayüzüne geri dönüş yapacaksınız. Doğrusunu söylemek gerekirse ham kullanıcı arayüzü de Huawei’nin sunduğu üç boyutlu kullanıcı arayüzü kadar kullanışlı, ancak üç boyutlu giriş sayfası bileşenlerini kullanmak mümkün olmuyor. Yine ana ekrana bileşen ekleme işini de Google’ın sunduğu varsayılan çözümle gerçekleştirmelisiniz, yani uygulama menüsünü açıp, bileşenler sekmesine gelmeli ve istediğiniz bileşeni ana ekrana sürükleyerek taşımalısınız.

huawei-ascend-d-quad-xl-inceleme-00017

Huawei Ascend D Quad XL’de Google’ın servislerine ait Android uygulamaları mevcut. Huawei’nin eklediği fazla ek uygulama yok; sadece El feneri, Güvenlik Görevlisi gibi uygulamaları var. Güvenlik Görevlsi uygulaması sunduğu kayıt engelleme, kara ve beyaz listeler, gizlilik merkezi, şifre güvenliği ve dosya şifreleme gibi özelliklerle dikkat çekiyor. Telefonda yüklü gelen uygulamaların dışında Google Play Store üzerinden binlerce ücretli veya ücretsiz uygulamayı telefona yükleyebilirsiniz. Ayrıca Uygulama Yükleyicisi adlı uygulama SD kart üzerinden de elle uygulama yüklenmesine olanak sağlıyor. Böylelike başka bir Android telefonundan bu telefona geçiş yaparken sorunsuz bir şekilde uygulamalarınızı taşıyabilirsiniz.

Performans, Batarya ve Kullanım

Huawei’nin ilk dört çekirdekli yongaseti K3V2’yi barındıran Ascend D Quad XL’de aynı zamanda 1 GB RAM yer alıyor. Telefon piyasaya çıkmadan önce rastladığımız benchmark testlerinde telefonun performansının oldukça iyi olduğu not ediliyordu. En azından 2012 yazına girilirken, ortalıkta olan telefonlar içerisinde Ascend D Quad XL önde gelen bir performans ortaya koyuyordu. Tabii ki, yılın ilerleyen aylarında piyasaya çıkan telefonlarla birlikte Ascend D Quad XL de sıralamada geriye düştü, ancak yine de güçlü bir pozisyonda olduğu söylenebilir.

Bizim Quadrant, AnTuTu ve SunSpider Benchmark araçlarıyla gerçekleştirdiğimiz performans testlerinde yukarıdaki durum destekleniyor. En azında Quadrant ve AnTuTu sonuçları gerçekten de Huawei’nin 1.4 GHz dört çekirdekli K3V2 işlemcisini barındıran Ascend D Quad XL’in 2012’nin ilkbaharında çıkan HTC One X gibi telefonlardan da önde bir performans gösterdiğini ortaya koyuyor. SunSpider Benchmark sonuçlarındaysa karışık bir durum var. Cihazın varsayılan mobil internet tarayıcısı testlerde elde ettiği 4000 ms’ye yakın sonuçla diğer rakip telefonlardan çok yavaş kalıyor. Chrome ise bu konuda biraz daha iyi, zaten sonuç tablosunda da Chrome ile gerçekleştirdiğimiz testin sonucuna yer verdik.

AnTuTu Quadrant SunSpider Benchmark
Huawei Ascend D Quad XL 15321 5207 1973.2 ms +/- 2.4 (Chrome)
HTC One X+ (Android 4.1) 15523 7533 1012.6 ms +/- %0.9
HTC One X (Android 4.0) Veri yok 4544 2313.8 ms +/- %1.7
Samsung Galaxy Note II (Android 4.1) 13657 6094 1027.5 ms +/- %0.6
iPhone 5 Veri yok Veri yok 960.1 ms +/- %1.0
Nokia Lumia 920 Veri yok Veri yok 922.6 ms +/- %0.7

Aslında Huawei Ascend D Quad XL’in varsayılan mobil internet tarayıcısının SunSpider’da yavaş kalması pratikte elde ettiğimiz deneyimler de göz önünde bulundurulduğunda pek şaşırtmıyor. Teknoblog’un masaüstü web sitesi gibi yüklü sitelerde telefonun biraz yavaş kaldığını söylemek gerek. Bunun dışında sayfa içinde yakınlaştırma ve kaydırma gibi işlerde telefonun çok sorun çıkarmadığını belirtmek gerek.

Huawei Ascend D Quad XL’in en güçlü olduğu alanlardan bir tanesi hiç şüphesiz 2600 mAh kapasiteli bataryası. Yukarıda bahsettiğimiz gibi yerinden çıkarılamayan batarya aslında değiştirmeye de çok fazla ihtiyaç duymuyor gibi. Arka planda veri senkronizasyonunun sürekli açık, Wi-Fi ve 3G bağlantı ayarlarının sürekli aktif olduğu, konuşma, e-posta kontrolü, Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlarda gezinme, kamerayla fotoğraf ve video çekme gibi işlevleri barındıran normal bir kullanım senaryosunda telefon tek bir şarjla iki güne kadar rahat bir çalışma imkanı sağlıyor.

huawei-ascend-d-quad-xl-inceleme-00007

Huawei Ascend D Quad XL’in sahip olduğu 1.4 GHz’lik dört çekirdekli işlemci video oynatma konusunda da bir hayli iddialı. Test amacıyla cihaza yüklediğimiz 720p ve 1080p kalitesindeki iki HD videoyu da cihazda yüklü gelen dahili video oynatıcı sorunsuz bir şekilde oynatmayı başardı, herhangi bir takılma veya gecikme durumu söz konusu olmadan. Ascend D Quad XL’in sahip olduğu HD çözünürlüklü IPS+ ekran sahiplerine mobil ortamda film keyfini fazlasıyla yaşatacaktır. Dahili video oynatıcı alt yazı desteğine de sahip. Eğer Türkçe alt yazı dosyalarını UTF-8 formatında kaydederseniz, telefonda herhangi bir müdahaleye gerek duymadan oynatmanız da mümkün. Cihazın hoparlörünün ses çıkış seviyesinin de yeterli seviyede olduğunu belirtelim.

Huawei Ascend D Quad XL’in sinyal çekim gücü iyi, gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesini gayet net ve anlaşılır şekilde almak mümkün. Telefonda yer alan çift mikrofon da sizin bulunduğunuz ortamdaki gürültünün karşı tarafa gitmesinin önüne geçecektir. Buna ek olarak Huawei Ascend D Quad XL HD Voice desteğine sahip. Yani, eğer karşı taraftaki kişinin telefonu da HD Voice adı verilen yüksek kaliteli sesli görüşme teknolojisini destekliyorsa gerçekleştirdiğiniz telefon görüşmesinin Skype netliğinde olması mümkün. Türkiye’deki üç mobil operatör de şebekelerinde HD Voice desteğini sunuyor, ancak telefon görüşmesi esnasında bağlı olunan şebekenin yoğunluğuna ve sinyal seviyesine bağlı olarak çok net başlayan telefon görüşmesinin ses kalitesi zamanla standart telefon görüşmesi seviyesine inebiliyor.

Kamera

Huawei Ascend D Quad XL’in arkasında 8 megapiksel çözünürlüklü ve çift LED flaşlı kamera yer alıyor. Otomatik odağa sahip olan bu kamera Ascend P1’den ve yine bir Huawei üretimi olan Turkcell MaxiPRO5 ile aynı kamera arayüzünü barındırıyor. Oldukça kolay bir kullanıma sahip olan bu kamera arayüzünün sağında deklanşör tuşu, fotoğraf ve video çekim işlevleri arasında geçiş sağlayan anahtar ve galeri kısayolu bulunuyor. Solda yer alan ok tuşuna dokunulduğunda açılan bölümdeyse çeşitli hızlı kontroller ve ayarlar menüsü bulunuyor.

huawei-ascend-d-quad-xl-kamera-00012

Huawei Ascend D Quad XL’in kamerasının tatmin edici bir performans sunduğunu söylemek mümkün. Bir kere sıkıştırma olayında fazla abartıya kaçılmamış, bu da detayların kaybolmasının önüne geçiyor, tam boyutta yakınlaştırma yaptığınızda bile çeşitli detayları yakalamak mümkün oluyor. Çekilen fotoğraflarda renk doğruluğu da iyi seviyede. Işık şiddetinin düşük olduğu ortamlarda da kameranın fena performans ortaya koymadığını söylemek gerek. Arkada yer alan çift LED flaş da loş ve karanlık ortamlarda iyi iş görüyor. Otomatik odak hem uzak objeleri çekerken, hem de makro çekimlerde tatmin edici sonuçların ortaya çıkmasına yardımcı oluyor.

Galeri: Huawei Ascend D Quad XL’in Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1137]

Huawei Ascend D Quad XL 1080p Full HD video kayıt yeteneğine sahip. Fotoğraf tarafındaki görüntü kalitesi video tarafına da taşınıyor. Sabitleme özelliği varsayılanda kapalı geliyor, bunu açıp çekime başlarsanız daha titreşimsiz videolar yakalayabilirsiniz. Video çekiminde de sürekli odaklama modu kullanılabiliyor. Arkada yer alan mikrofon çekim sesinin kalitesinin artırılmasına yardımcı oluyor.

Video: Huawei Ascend D Quad XL Kamerasından 1080p Örnek Video

Huawei Ascend D Quad XL’in önünde yer alan 1.3 megapiksel kamera genellikle iletişim amacıyla konmuş olsa da bu kamerayı da kullanarak fotoğraf ve video çekimi gerçekleştirebilirsiniz.

Sonuç

Huawei Ascend D Quad XL belki estetik açısından Ascend P1’in gerisinde kalıyor, ancak performans anlamında sahibini fazlasıyla memnun edeceği ortada. Kullanılan plastik malzemenin kalitesi iyi olsa da, çıkarılabilir arka kapak belli bir süre sonra oynamaya başlayabilir, bu da rahatsız edici olabilir. Ayrıca siyah renkli tasarım telefonu biraz sıkıcı yapıyor. Ascend D Quad XL’in beyaz renkli versiyonu bu anlamda biraz daha iyi olabilir. Onun dışında 4.5 inç’lik HD ekranın kalitesi oldukça iyi, bu ekran hem telefonu kullanmak, hem de fotoğrafları ve videoları görüntülemek için fazlasıyla iyi. Performans açısından da Ascend D Quad XL kesinlikle aşağı kalır bir telefon değil. Pil konusunda da beklentileri fazlasıyla karşılayacaktır.

huawei-ascend-d-quad-xl-inceleme-00002

Huawei Ascend D Quad XL Çinli şirketin üst sınıf telefonlarıyla Samsung, HTC, Sony, LG gibi üreticilere meydan okuma stratejisinde önemli bir parça. Her ne kadar telefonun Türkiye satışı konusunda ortada net bir bilgi olmasa da, bu telefonun kendisiyle teknik özellikler bakımından eşdeğer seviyede olan telefonlardan fiyat anlamında daha aşağıda olmasını bekleyebiliriz. Dış görünüşe önem vermeyip özellikler ve performans konusunda daha hassas olan kullanıcılar için Huawei Ascend D Quad XL değerlendirilmesi gereken bir seçenek.

İLGİLİ HABERLER