Teknoloji

Huawei yola Android ile devam etme konusunda istekli

huawei android q alacak cihazlar

Huawei, kendi işletim sistemi HarmonyOS‘i geçtiğimiz cuma günü duyurmuştu. Şirket, Çin’in Dongguan şehrinde gerçekleştirdiği geliştirici konferansında HarmonyOS ile yüklü gelecek ilk cihazları da açıklamıştı. HarmonyOS ile kendisine bir alternatif oluşturan Huawei, akıllı telefon pazarında yola Android ile devam etme isteğinden vazgeçmiş değil.

Pocket-lint sitesine konuşan Huawei’nin tüketici iş grubu başkanı Richard Yu, önemli açıklamalarda bulundu. Yu, şirketin mevcut telefonlarını kullananların Google ve Android hizmetlerinden faydalanması konusunda herhangi bir problemin olmadığını hatırlattı. HarmonyOS’in gelecekte Android’i kullanamama durumuna karşı yedekte tutulduğunu belirten Yu, Google ile birlikte çalışamamaları durumunda yönelecekleri HarmonyOS’in daha iyi performans sergileyeceğini ifade etti.

Huawei, kendisi için önceliğin Android’de olduğunu özellikle vurguluyor.

Yu, Huawei’nin gelecek hedeflerinden bahsetmeyi de ihmal etmedi. En iyi ürünleri, en iyi inovasyonları ve en iyi kullanıcı deneyimini yaşatmak istediklerini söyleyen Huawei yöneticisi; ticaret savaşı olmasaydı akıllı telefon pazarında zirveye çıkabileceklerini iddia etti.

Yu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belki bu yıl pazar payı bakımından zirveye çıkamayız. Ancak ilk ikideki yerimizi sağlamlaştırmış durumdayız. Bizim açımızdan pazar payı en önemli şey değil. İnovasyon, kullanıcı deneyimi ve müşteri memnuniyeti bizim başlıca önceliklerimiz.”

Huawei, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının önemli figürlerinden biri durumunda. Bu nedenle Çinli üreticinin Android’e alternatif geliştirme stratejisi de yakından takip ediliyor. Dolayısıyla HarmonyOS’in duyurulması, teknoloji ekosistemi açısından özel bir önem taşıyor.

Huawei, şimdiye kadar HarmonyOS’i doğrudan bir akıllı telefon platformu olarak tanımlamaktan özellikle uzak durmuştu. Richard Yu da bu temkinli tavrı sürdürüyor. Ancak Huawei yöneticisi, HarmonyOS’i bir akıllı telefon platformuna dönüştürmenin de çok zor olmadığının altını çiziyor. Yu, başka ekosistemlerden HarmonyOS’e uygulama transfer etmek için çok az çabanın gerektiğini belirtti.

Huawei bu konuda EMUI kullanıcı arayüzüne de fazlasıyla güveniyor. Şirketin tüketici cihazları yazılımından sorumlu başkanı Dr. Wang Chenglu, EMUI’nin hem Android hem de HarmonyOS üzerinde aynı kullanıcı deneyimini yaşatmayı başaracağını dile getirdi.

Huawei Android olmadan yola devam etmeye hazır

Huawei, Android ekosisteminden uzaklaşmak istemese de, olumsuz bir senaryoya da hazır görünüyor. Şirketin sıradaki amiral gemisi telefonları Mate 30 ve Mate 30 Pro’nun sonbaharda tanıtılması bekleniyor. Dr. Wang, Mate 30 serisinde önceliklerinin Android’de olduğunu; ancak olumsuz bir durumda HarmonyOS’in de sağlam bir kullanıcı deneyimi sunmaya hazır olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABERLER