Teknoloji

Huawei’den Amerikan şirketlerine yönelik 5G planı

huawei developer accelerator
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei’nin 5G teknolojisini ABD’de satması yasaklandı. Ancak Çinli şirket boş durmayarak önündeki bu büyük engeli aşmanın yollarını arıyor.

Şirketin kıdemli başkan yardımcısı Vincent Pang, Reuters‘e verdiği demeçte Huawei’nin 5G teknolojisini Amerikan şirketlerine lisanslamak için ön görüşmeler yaptığını kaydetti. Görüşmelerin henüz birkaç hafta önce başladığı belirtilirken, adı açıklanmayan çeşitli şirketlerin hem uzun dönemli anlaşmalar hem de tek seferlik transferler için ilgi gösterdiği dile getirildi.

Pang, Huawei’nin bir anlaşma bağlayabileceğini kestiremiyor. Yine de, tek bir seferlik transferin ise geliştirme ve sürdürülebilirlik açısından epey maliyetli olacağını kaydediyor.

Huawei’nin kurucusu Ren Zhengei, eylül ayında verdiği demeçte bu tür anlaşmaların olabileceğini söylemişti. Ancak o zamanlar bu tür bir girişime ilgi gelip gelmeyeceği tam olarak kesin değildi.

Ancak sorun Huawei’nin müşteri bulup bulamaması değil. Şirket hâlâ ABD Ticaret Bakanlığı’nın Kuruluşlar Listesi içinde yer alıyor. Bu da şirketin özel izin verilmedikten sonra Amerikan şirketleriyle iş yapmasına yasak getiriyor. Her ne kadar fiziksel varlık değişimi söz konusu olmasa da, lisanslama veya teknoloji transferi anlaşmaları da bu duruma aykırı olarak nitelendirilebilir.

Amerikan politikacılar Huawei’den ve Çin hükümetinin bu şirket tarafından üretilen ekipmanlara izleme yazılımı yerleştirmesinden şüpheleniyor. Bu ekipmanların kime ait olup olmadığı onlar için çok da önemli olmayabilir, bakışları değişmeyebilir.

Lisanslama konusuna Amerikan şirketlerinin sıcak bakmasını anlamak ise zor değil. Mevcut 5G şebekeleri, Huawei’nin dışında Ericsson ve Nokia tarafından domine edilmiş durumda. Lisans veya teknoloji transferi sayesinde Amerikalı şirketler de 5G teknolojileri konusunda ilerleyebilir ve daha rekabetçi hâle gelebilirler.

İLGİLİ HABERLER