Teknoloji

Huawei akıllı telefon pazarında Apple’ı geride bırakabilir

huawei akilli telefonApple’ın geçtiğimiz gün açıkladığı son finans raporu, iPhone satışlarının bir yıl öncenin aynı dönemine göre az da olsa arttığını ortaya koymuştu. Ancak araştırma şirketleri Strategy Analytics, Canalys ve TrendForce tarafından paylaşılan rakamlar, bu performansın Apple’a yerini koruması için yetmeyeceğini gösteriyor. Huawei akıllı telefon pazarında Apple’ın önüne geçecek gibi görünüyor.

Huawei’nin güçlü büyümesi, her üç şirketin rakamlarında da rahatlıkla fark ediliyor. Çinli akıllı telefon üreticisi geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde 32 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirmişti. Şirket 2017’nin ikinci çeyreğinde ise 38 milyon akıllı telefon sevk etmeyi başardı.

Apple yılın ikinci çeyreğinde gerçekleştirdiği 41 milyon iPhone sevkiyatıyla akıllı telefon pazarının ikinci basamağındaki yerini koruyor. Ancak TrendForce’un verileri, şirketin birinci çeyrekte yüzde 16 olan pazar payının üçüncü çeyrekte yüzde 12.9’a inebileceğini gösteriyor. Bu da Huawei’nin Cupertino merkezli şirketi geride bırakabileceğini düşündürüyor.

Apple’ın yüzde 2 seviyesindeki büyümesi yatay bir seyir izliyor. Huawei ise yıllık bazda 10 kattan fazla büyüyor. Eğer her iki eğilim de devam ederse Huawei’nin üçüncü çeyrek sonunda Apple’ın önüne geçmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Oppo ve Xiaomi listenin dördüncü ve beşinci sıralarında yer alıyor. Bu şirketler ve ilk 3 arasındaki fark fazla olsa da, Oppo ve Xiaomi de oldukça hızlı biçimde büyüyor.

Huawei akıllı telefon pazarında yükselirken iPhone 8 engeline takılabilir

Ancak iPhone 8 bu öngörülerin gerçekleşmesi konusunda kilit bir rol oynayabilir. Eylül ayındaki düşük satışlar Huawei’nin Apple’ı geçmesini sağlasa da, yılın son çeyreğinde iPhone 8’in dopingiyle Apple yeniden ikinciliğe yükselebilir.

Apple için satış veya sevkiyat verileri pek de önem taşımıyor. Cupertino merkezli şirket, hâlâ akıllı telefon pazarındaki toplam kârın yüzde 80’ini kasasına koyuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER