Teknoloji

Huawei 2018’in ikinci çeyreğinde Apple’dan fazla telefon sattı

huawei p30 pro

huawei akilli telefonHuawei akıllı telefon pazarında 2018’in ikinci çeyreğinde Apple’ı geride bırakarak ikinci sıraya yerleşmeyi başardı. Çinli üreticinin nisan-haziran ayları arasındaki dönemi Apple’dan daha fazla telefon satarak geçirdiğini hem IDC’nin hem Strategy Analytics’in hem de Canalys’in rakamları doğruluyor.

Huawei geride kalan üç aylık dönemde 54 milyon akıllı telefon sattı. Şirket böylelikle 41 milyon iPhone satan Apple ve toplamda 73 milyon akıllı telefon satan Samsung’un arasına yerleşti. IDC tarafından yapılan açıklamada, Huawei’nin ikinci sıraya yükselmesiyle birlikte Apple’ın 2010’dan bu yana ilk kez zirvedeki ikiliden biri olmadığı belirtildi.

IDC’nin verilerine göre, 2018’in ikinci çeyreğinin sonu itibarıyla Samsung’un pazar payı yüzde 20.9 oldu. İkinci sıradaki Huawei’nin pazar payı ise yüzde 15.8 olarak gerçekleşti. Apple yüzde 12.1 ile üçüncü olurken, ilk beşi Xiaomi ve Oppo tamamladı.

Apple’ın eylül ayında yeni iPhone modellerini çıkarması bekleniyor. Bu da Huawei’nin ikinci sıradaki ömrünün kısa olabileceği anlamına geliyor. Yine de, Huawei’nin yıllık bazda satışlarını yüzde 41 oranında artırması etkileyici bir başarı örneği olarak parıldıyor. Bu artışta şirketin alt markası Honor’un performansının önemli bir rol oynaması ise hem IDC’nin hem de Canalys’in dikkat çektiği noktalar arasında bulunuyor. Canalys’in verilerine göre, şirketin satışlarındaki 16 milyonluk artışın üçte ikisinin kaynağı Honor markalı telefonlar. Honor’un telefonlarının Çin dışındaki satış rakamının da 4 milyonu bulduğu belirtildi.

Huawei akıllı telefon pazarının üst segmentine yönelik çabalarının da karşılığını almış gibi görünüyor. Yılın ikinci çeyreğinde hem P20 hem de P20 Pro hatırı sayılır bir ilgiyle karşılaşırken, Huawei ana vatanı Çin’de de yüzde 27 ile pazar lideri oldu.

İLGİLİ HABERLER