Teknoloji

Huawei: ABD’nin ticaret yasağı telefon satmamızı zorlaştırıyor

huawei starlink

Huawei‘nin geliri 2019’da yüzde 19.1 oranında artmış ve 121 milyar dolar seviyesine ulaşmıştı. Ancak Çinli üretici, ABD’nin kısıtlamaları olmasa bu sayıların çok daha yüksek olacağına inanıyor. Huawei, geçtiğimiz mayıs ayında ABD tarafından koyulan yasak nedeniyle ürünlerinde Amerikan malı donanım ve yazılımlara yer veremiyor. Bu da Huawei’nin Çin dışındaki pazarlarda rekabet etmesini zorlaştırıyor.

Huawei’nin Batı Avrupa sorumlusu Vincent Pang, şirketin 2019’a ait finansal sonuçlarını çevrimiçi bir toplantıda gazetecilerle birlikte değerlendirdi. Pang, Huawei’nin büyümesinde tüketici elektroniği grubunun itici güç olduğunu belirtti. Pang, 2019’un Huawei adına “büyük bir meydan okuma” yılı olduğunun da altını çizdi.

Huawei’nin ABD’de tüketici elektroniği pazarında bir varlığı yok. Ancak ABD’nin koyduğu yasak, Huawei’nin Çin dışındaki diğer pazarlarda rekabet etmesini ciddi anlamda zorlaştırıyor. Intel’den yeni dizüstü bilgisayarları için işlemci alamayan Huawei, P40 ve Mate 30 serilerinde Google’ın uygulamalarını veya Google Play Store’u sunamıyor. Bu durum, Huawei’nin telefonlarının yarışa rakiplerinin arkasında başlamasına neden oluyor. Pang de yasağın özellikle akıllı telefon satışlarında ciddi bir zorluğa yol açtığını dile getirdi.

ABD’nin ticaret yasağı, henüz tam anlamıyla yürürlüğe girmiş değil. Ancak bu yasak, en azından bir süre daha Huawei’nin önünde bir engel teşkil edecek gibi görünüyor. Çinli üreticinin güvenlik şefi Andy Purdy, ABD’nin bu yasağı kaldırmak için Huawei’ye masaya oturmaya niyetli olmadığını belirtti. Purdy, bir noktada bu görüşmelerin başlamasını umduklarını sözlerine ekledi.

Huawei, ABD tarafından uygulanan ticaret yasağının tüketici elektroniği dışındaki iş birimlerini de etkilediğini belirtti. Çinli üretici, kurumsal gelirlerinin de arttığını; ancak burada da Intel işlemcilerinin kullanılması nedeniyle sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER