Teknoloji

Huawei ve ABD arasındaki gerilimde yeni perde

huawei developer accelerator

Huawei ve ABD arasındaki gerilimde yeni bir bir perde daha açıldı. Çinli üreticinin ABD Federal İletişim Komisyonu’nu (FCC) dava etmeye hazırlandığına dair haberler geçtiğimiz hafta gündeme gelmişti. Şirket, bu konuda harekete geçme konusunda da fazla zaman kaybetmedi.

FCC kısa süre önce Evrensel Hizmet Fonu’ndan yararlanan yerel operatörlerin Huawei ve ZTE’den ekipman almasına yasak getirmişti. Bu karar, söz konusu şirketlerin ABD tarafından güvenlik tehdidi olarak değerlendirilmesi nedeniyle alınmıştı.

ABD’de büyük mobil operatörler, Huawei’den ekipman almayı uzun süre önce bırakmış durumda. Ancak kırsal bölgelerde hizmet veren küçük ölçekli operatörler, Huawei’nin ekipmanlarını yoğun şekilde kullanıyor.

Konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yapan Huawei’nin baş hukuk müşaviri Song Liuping, FCC Başkanı Ajit Pai’nin Huawei’nin güvenlik tehdidi olması konusunda yeterli ölçüde delil sunamadığını savundu. Song, şu ifadeleri kullandı: “Bu son zamanlarda Vaşington’da yaygın bir trend. FCC’nin emri, ABD Anayasası’na aykırı. Bu durumda yasal bir çözüm aramaktan başka çaremiz yok.”

Huawei ABD hakkında daha önce de dava açmıştı

Huawei’nin ABD Beşinci Devre İtiraz Mahkemesi’ne yaptığı itirazda FCC’nin kararının kaldırılması ve yasadışı ilan edilmesi talep edildi. FCC’nin Huawei’yi “güvenlik tehdidi” olarak nitelemeden önce gerekli bilgilendirmeleri yapmadığını savunan Huawei’nin avukatı, ABD’nin kırsal bölgelerindeki yerel mobil operatörlerin ekipman kalitesine olan güvenlerinden ötürü Huawei’yle çalışmayı seçtiklerinin altını çizdi.

Huawei ve ABD arasındaki hukuk mücadelesinde hesaplaşma çok daha önce başlamıştı. Şirket; bu yıl içinde federal ABD hükümetini işlerini sınırlamak, sunucularına saldırmak, e-postalarını çalmak ve kendisini delilsiz biçimde lekelemek suçlamalarıyla dava etmişti. Huawei, şirketin Çin hükümeti tarafından kontrol edildiği ve casusluk amacıyla kullanıldığını iddia eden iki Fransız gazeteciye de dava açmıştı.

İLGİLİ HABERLER