Teknoloji

Huawei 5G sorununa çözüm bulmuş olabilir

huawei 5g

Huawei 5G destekli telefonlar sunmakta hâlihazırda sıkıntılar yaşıyor. ABD tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle Amerikan şirketleriyle çalışamayan şirket, ABD merkezli patentlerle bağlantılı teknolojilere de erişemiyor. Bu nedenle Huawei’nin akıllı telefon portföyünde 5G destekli telefonların sayısı yok denecek kadar az.

Söz konusu yaptırımlar, Huawei’nin yeni akıllı telefonlarında 5G desteği sunmasını da engelliyor. Ancak Çinli üretici bu sorunun etrafından dolaşmanın yolunu da bulmuşa benziyor. MyDrivers sitesinin haberine göre, şirket Çin’de EUV bileşenleri ve EUV litografi süreçleri için bir patent başvurusu yaptı.

Litografi süreci çip üretiminde kritik bir öneme sahip. Hâlihazırda dünyada EUV makineleri üretme kapasitesine sahip tek kuruluş ASML isimli bir şirket. Ancak Huawei’nin yaptığı patent başvurusu şirketin kendi EUV makinelerini yapmanın bir yolunu bulmuş olabileceği ve bazı süreçleri değiştirerek kendi 5G çiplerini üretebileceğini gösteriyor.

Huawei 5G çipini kısa sürede üretemeyebilir

Bu makinelerin oldukça karmaşık olduğunu ve 100 binden fazla parça barındırdığını belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla patent başvurusu onaylansa bile Huawei’nin bu patentten yararlanması zaman alabilir. Yine de, Huawei 5G probleminin çözümü için bir yöntem bularak önemli bir sorunu aşma yolunda ilk adımını atmış olabilir.

İLGİLİ HABERLER