Teknoloji

Huawei 5G için Avrupa Birliği’nden de vize aldı

huawei starlink

Huawei, yeni kurulan 5G şebekelerindeki yerini garantiye almaya devam ediyor. İngiltere’nin ardından Avrupa Birliği de Huawei’nin ekipmanlarının 5G şebekelerinde kullanımına onay verdi.

Avrupa Birliği tarafından hazırlanan tüzük, Huawei gibi “yüksek riskli” olarak değerlendirilen üreticilerin yeni nesil şebekelerdeki varlığının sınırlarını çiziyor. 5G altyapısında hangi üreticilerin ürünlerinin kullanılacağı konusunda karar, üye ülkelere bırakılıyor. Avrupa Birliği’nin talimatlarının öncelikli amacı olarak güvenlik ve üyeler arasında koordinasyon sağlamak öne çıkıyor.

Avrupa Birliği’nin tüzüğünde doğrudan ismi geçmese de, Huawei’ye yönelik endişeler söz konusu tüzüğün oluşturulmasının temel nedeni olarak öne çıkıyor. Huawei’nin Çin devleti için casusluk faaliyeti yürüttüğüne inanan ABD, kendi sınırları içinde şirketin ürünlerinin 5G altyapısında kullanımını çok uzun süre önce yasaklamıştı. ABD müttefiklerinin de aynı yoldan yürümesini istese de; İngiltere’nin ardından Avrupa Birliği de Huawei’ye “koşullu vize” verdi.

Huawei Avrupa Birliği’nin 5G kararından memnun

Avrupa Birliği’nin talimatları, İngiltere’nin kararıyla benzerlik gösteriyor. Farklı tedarikçiler tarafından olası risklerin değerlendirilmesini isteyen Avrupa Birliği, yüksek riskli üreticilerin ürünlerinin kritik altyapılarda kullanımının engellenmesini savunuyor. Talimatlarda Huawei’nin altyapıdaki toplam payının yüzde 35’i geçmemesi gerektiği de belirtiliyor.

Trump yönetimi, İngiltere’nin kararını “üzüntü verici” olarak tanımlamıştı. ABD’nin Avrupa Birliği’nin kararına da benzer şekilde yanıt vermesi muhtemel görünüyor. Huawei ise Avrupa Birliği’nin kararını, beklenildiği gibi, memnuniyetle karşıladı. Çinli üretici, Avrupa Birliği’nin tüzüğünü “5G’nin güvenliği için tarafsız ve gerçeklere dayalı bir yaklaşım” olarak tanımladı.

İLGİLİ HABERLER