Eğlence

HTML5’in internet videoları arasında popülaritesi artıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Steve Jobs’un iPad’i tanıttığı geçtiğimiz bahar aylarından beri Apple, HTML5’in internette video izlemenin standardı olması için yoğun bir uğraş gösteriyor. Karşıdaki rakip ise Adobe’nin Flash Player’ı… Bundan yaklaşık bir sene önce internette gördüğünüz videoların büyük bir çoğunluğu Flash tabanlıydı. Ancak HTML5 iPad’in çıkışından beri belli bir yayıncı grubunu kendine çekmeyi başardı.

Steve Jobs çevrimiçi videoların “HTML5 uyumlu” olması gerektiği hususundaki düşünceyi herkesin kafasına yerleştirmeyi amaçlıyor. Video arama motoru MeFeedia’nın yayınladığı araştırma sonucuna göre Ekim 2010 itibariyle web’deki videoların yüzde 54’ü HTML5 ile uyumlu. Bu oran beş ay öncesine göre iki kat artış göstermiş durumda. MeFeedia’nın araştırmalarına göre aşağıdaki çevrimiçi video kaynakları HTML5 teknolojisini destekliyor:

  • Özellikle ABD’deki büyük TV kanallarının internette yayınladıkları diziler
  • Birkaç kablo operatörünün sunduğu videolar
  • Metacafe, MySpace Video, 5min
  • Ustream ve Justin.tv gibi canlı yayın siteleri
  • Tu.tv, Youku ve Sevenload gibi uluslararası siteler

Türkiye’de de iPad’in paralel ithalat dışında doğrudan Apple’ın onayladığı kanallarla satışa sunulması ile birlikte iPad penetrasyonunun daha da artmasını ve bunun sonucunda HTML5 tabanlı videoların daha da yaygınlaşmasını bekliyoruz. Şu an için TV kanalları Flash tabanlı videoları yayınlamayı tercih ediyor.

İlgili – MeFeedia

İLGİLİ HABERLER