Manşetler

HTC Vive Pro 2 ve bağımsız VR başlığı Vive Focus 3 tanıtıldı

htc vive pro 2 vive focus 3
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

HTC salı günü gerçekleştirdiği Vivecon etkinliğinde iki sanal gerçeklik başlığını tanıttı. Bunlar iş odaklı Vive Focus 3 ve “sınıfının en iyisi” olarak nitelendirilen PCVR HTC Vive Pro 2 oldu. Ne yazık ki, Oculus Quest 2‘nin rakibi olacak bir ürünü henüz görmedik. Buna rağmen yeni tanıtılan modeller de fazlasıyla ilgi çekici görünüyor.

HTC Vive Pro 2

HTC Vive Pro 2, orijinal HTC Vive başlığının pek çok hayranını memnun edecek gibi görünüyor. Şirket, hem PC oyuncuları hem de kurumsal kullanıcılar için en iyi VR cihazlarını yaratma fikrine dayalı köklerine dönüyor gibi görünüyor.

İlk bakışta, Vive Pro 2 selefine çok benzediği için, şirketin aynı başlığı yeniden ortaya çıkardığını düşünebilirsiniz. Orijinal HTC Vive Pro zaten güzel tasarıma sahip bir başlıktı. Bu nedenle şirketin aynı tasarımı benimsemesi şaşırtıcı değil. Bu temel üzerinden ilerlemeyi sürdürüyor.

htc vive pro 2
HTC Vive Pro 2

Sonuç olarak, toplam 4896 x 2448 pikselle (orijinal Vive Pro’daki 2880 x 1600 piksele kıyasla) bugüne kadarki en yüksek çözünürlüğe sahip ve “sınıfının en iyisi” olarak nitelendirilen bir ekrana sahip olan VR başlık sunuluyor. Bu ekran, görüntüyü daha geniş bir görüş alanı için yeniden yönlendiren iki lens (her bir göz için) kullanan, çift yığınlı lens tasarımına sahip hızlı geçişli bir LCD IPS paneli kullanıyor.

Bu, HTC’nin, kullanıcıların diğer başlıklara kıyasla daha geniş bir görüş alanına sahip olmasını ve çevrelerindeki dünyanın daha gerçekçi bir görüntüsünü elde etmesini sağlayan 120 derecelik bir “gerçek” görüş alanını sunmasına olanak sağlıyor.

LCD panel ve RGB alt pikseliyle birlikte yüksek piksel sayısı, HTC Vive Pro 2’nin neredeyse hiç ekran boşluğu efektine sahip olmaması ve bugüne kadarki en etkileyici görsellerden bazılarını sunması anlamına geliyor. Başlığı bu yüksek çözünürlükte çalıştırmak için kesinlikle sağlam bir oyun makinesine ihtiyacınız olacağı için, bunun bir bedeli olacak.

Ancak HTC, Nvidia ve AMD ile “Display Stream Compression” tekniği üzerinde çalıştığını söylüyor. Bu da Vive Pro 2’nin DisplayPort 1.2 aracılığıyla daha eski makinelerde çalışabileceği anlamına geliyor. Bilgisayarınız orijinal Vive Pro’yu çalıştırabiliyorsa, Vive Pro 2’yi, belki de maksimum çözünürlük ve yenileme hızında olmasa da, yönetebilir hâle gelecektir.

Vive Pro 2’nin öne çıkan diğer özellikleri arasında Vive kablosuz adaptör, Facial Tracker ve tüm vücut takibi de dahil olmak üzere “her şeyin” izlenmesine olanak tanıyan Vive Tracker 3.0 ile uyumluluk yer alıyor.

HTC, HTC Vive Pro 2’nin aynı zamanda Valve’ın Knuckle denetleyicileri ve şirketin kendi denetleyicileri üzerinde çalışacağını söylüyor.

HTC Vive Pro 2 fiyatı ve çıkış tarihi

Vive Pro 2 iki farklı biçimde satılacak:

  • Yalnızca başlık (zaten HTC Vive veya Vive Pro’ya sahip olan ve yükseltme yapmak isteyen kullanıcılar için) için ön siparişler 11 Mayıs’ta açıldı ve ilk siparişler 3 Haziran’da gönderilecek. Erken aşamada sipariş verenler £659 , $749 $ veya €739 € gibi indirimli bir fiyata ürüne sahip olabilecek.
  • Kulaklıklı mikrofon seti, baz istasyonu 2.0 ve Vive Wand v2 kumandaları içeren tam set – 4 Haziran’da £1.299 , $1399 veya €1399  fiyatla satın alınabilecek.

HTC Vive Focus 3

htc vive focus 3
HTC Vive Focus 3

HTC, Vive Pro 2’nin yanı sıra bağımsız bir başlık olan Vive Focus 3’ü de tanıttı. Bu, şirketin ticari kullanım için tasarlanmış başka bir bağımsız VR başlığı ve Vive Focus Plus’ın devamı niteliğini taşıyor.

Bu kablosuz VR başlık, göz başına 2.5K kapasiteye sahip bir ekran barındırıyor. Ayrıca Vive Pro 2 ile aynı ekran teknolojisine ve lens tasarımına sahip bir LCD panel barındırıyor. Net ve göze hoş gelen görseller taşınabilir bir formatta sunuluyor.

Vive Focus 3, Qualcomm’un Snapdragon XR2 işlemcisini kullanıyor ve bu işlemci başlığın mümkün olduğunca uzun süre boyucna maksimum performansta çalışacak şekilde optimize edildi. Vive Pro 2’deki 120Hz ile karşılaştırıldığında 90Hz yenileme hızına sahip olmasına rağmen, Focus 3 yine de etkileyici bir sanal gerçeklik başlığı olmalıdır.

Vive Focus 3 daha güçlü, daha hafif ve daha dayanıklı olmasını sağlayan hafif magnezyum alaşımından yapılmış bir yapıyla, iş ve sanal gerçeklik görselleştirme amaçlı kullanımlar için üretilmiştir. Başlık 2 saat kullanım imkanı sunduğu söylenen çıkarılabilir bir pili, ihtiyaç duyulması hâlinde sadece 30 dakikada yüzde 50 şarj seviyesine ulaşacak şekilde şarj etme imkanıyla sunuluyor. Ayrıca daha fazla pil paketi satın alma imkanı da mevcut.

USB-C ile şarj edilebilen ve 15 saate kadar kullanım kapasitesine sahip yerleşik piller sunan yeni Vive Focus Kumandaları da vardır.

Vive Focus 3, dört adet içten dışa izleme kamerası kullanıyor. Diğer başlıklar gibi, bu kameralar da kullanıcıların hareketinin kolayca izlenmesine izin veriyor. Ancak HTC, verilerin başlıkta saklandığını, şifrelenip gizli tutulduğunu söylüyor.

Bu, HTC’nin ortalama bir tüketici için bir Quest 2 alternatifi olarak Vive Focus 3’ü (veya başka bir başlığı) piyasaya sürmesinin pek olası olmadığı anlamına gelen bir gizlilik duruşu. Başlığın teknolojisi ucuz olmadığından şirket, Oculus’un Quest 2 başlığı için yaptığı fiyatlandırmasıyla rekabet edemeyeceğini söyledi. Çünkü Facebook, son kullanıcıyı ürün olarak görüp reklam satarak değeri aradaki farkı telafi edebiliyor. Bu, HTC’nin yapmayacağı bir şey.

Yine de kurumsal odaklı kullanım için Vive Focus 3, kullanıcıların bundan en iyi şekilde yararlanabilmesi için çeşitli Vive hizmetleriyle birlikte mükemmel bir seçenek olarak nitelendirilebilir. Doğru hizmetleri sunmak için çok sayıda tedarikçiden birden fazla uygulama ve program içeren Vive Business Uygulama mağazası var. VR’da ve sanal toplantı odalarında PowerPoint gibi şeylere izin veren Vive Sync de mevcut. Başlığı satın alanlar bunun için altı aylık ücretsiz kullanım imkanına sahip olacaklar.

HTC, halihazırda tasarım, eğitim ve öğretim gibi konularda büyük maliyet düşürme ve verimlilik iyileştirmeleri gösteren mevcut kullanımla, iş dünyasında VR için harika şeyler görüyor. VR için geleceği kesinlikle ilginç olacak.

HTC Vive Focus 27 Haziran 2021’de £1060 fiyat etiketiyle yurt dışında satışa sunulacak.

İLGİLİ HABERLER