Teknoloji

HTC Vive Facial Tracker ile sanal gerçeklik için dudak takibi

htc vive facial tracker

HTC sanal gerçeklik başlığı Vive için bir dizi yeni izleyici cihaz çıkardı. Bunların arasında yüz ifadelerini ve dudak hareketlerini takip eden de bulunuyor.

130 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip olan Vive Facial Tracker cihazı Vive Pro başlığa tutunuyor. İki kamera ve kızılötesi ışık kaynağı kullanarak dudak, yanak ve çene hareketlerini kaydediyor. Daha sonra bunları sanal yüz ifadelerine dönüştürüyor. HTC, bu yeni ürünü dünya pazarında satışa sunmaya başladı.

HTC, 2019 yılında deney niteliğinde bir VR yüz izleme cihazı göstermişti. Aynı zamanda ürünün ön gösterimini de bu hafta başında Twitter’da yapmıştı. Sosyal ağ Neos VR’ın geliştiricilerinin de aralarında olduğu birkaç geliştirici de bu araçla birlikte çalışıyordu. Ne var ki şimdiye kadar, HTC bu ürünü geniş kapsamlı şekilde piyasaya süreceğini belirtmemişti.

Vive Facial Tracker 38 farklı yüz hareketini destekliyor. Kullanıcılar bunu Vive Pro Eye olarak adlandırılan, dahili göz takibine sahip Vive Pro çeşidiyle de eşleştirebiliyor. Böylelikle bir kullanıcının yüzünün çoğunu bir avatar resmine veya hareket yakalama sistemine verimli bir şekilde aktarmak mümkün oluyor.

Aynı zamanda HTC’nin genel amaçlı VR izleyicisinin de üçüncü nesil versiyonu çıktı. Avuç içine sığacak büyüklükteki izleyici diskler, önceki nesile göre yüzde 33 daha küçük ve yüzde 15 daha hafif. HTC, pil ömrünün de yüzde 75 oranında arttığını belirtiyor. Bunlar da ABD’de 24 Mart tarihinde, Vive Facial Tracker ile aynı zamanda, 130 dolardan satışa sunulacak.

Bu HTC modülleri standart VR başlığı sensörlerinin yakalayamadığı vücut kısımlarının hareketlerini doğru ve tam şekilde yakalama fırsatı sunuyor. Bazı VR tabanlı sosyal deneyimler insanların ağız hareketlerini seslerinden yola çıkarak tahmin etmeye çalışıyordu. Ancak bu yeni yüz takipçisi yüzün konuşma esnasında nasıl bir hâl aldığını doğru şekilde görebilecek, gülümseme ve somurtmaları da başarılı biçimde aktaracak. Benzer şekilde, VR izleyicileri özelleştirilmiş kumandalara sabitlenebiliyor veya insanların bacaklarına veya ayaklarına bağlanabiliyor.

Ne var ki, yüz takipçisinin kısıtlı bir cihaz uyumluluğu var. Profesyonel seviyedeki Vive Pro serisiyle çalışıyor gibi görünüyor. Ancak daha yeni ve bireysel tüketici odaklı Vive Cosmos ile uyumlu değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER