Manşetler

HTC Velocity 4G ile Vodafone LTE hız deneyimi – Video

CeBIT 2012 için Hannover’e bir yolculuk yaptık. Fuarda ilgi çekici bölümlerden bir tanesi Vodafone Almanya’ya ait olan pavyondu. Bu pavyonun içinde Vodafone’un Almanya’da piyasaya sunduğu cihazlar ve abonelerine getirdiği servisler sunuluyor. Almanya’da yavaş yavaş faaliyete geçmeye başlayan ve Vodafone Almanya’nın da bir hayli aktif olduğunu öğrendiğimiz LTE teknolojisi de sergilenenler arasındaydı.

Bir dördüncü nesil teknolojisi olan ve Uzun Vadeli Evrim olarak Türkçeleştirebileceğimiz LTE teknolojisi sayesinde kullanılan ekipmanlara göre 300 Mbps’ye kadar indirme ve 75 Mbps’ye kadar yükleme hızlarına erişmek mümkün. LTE teknolojisi özellikle kablolu internet erişiminin ulaştırılamadığı noktalara genişbant internet erişiminin götürülmesi amacıyla kullanılıyor. Almanya’da da devletin gerek koştuğu temel şart DSL ve benzeri kablolu erişim şebekelerinin götürülemediği yerlerin ilk etapta LTE kapsamına alınmasıymış. Bu sağlandıktan sonra şehirlerin de LTE şebeke kapsamına alınmasına izin veriliyormuş. Vodafone da LTE şebekesinin yaygınlaşması hususunda bir hayli iyi durumdaymış ve şehirlerde de abonelerine LTE erişimi sunmaya yavaş yavaş başlamış.

CeBIT 2012’deki pavyonda HTC’nin Velocity 4G adlı özel bir LTE cihazı da bulunuyor. Vodafone için özel olarak üretilmiş bu cihazda 4.5 inç, 960 x 540 çözünürlüklü ekran, 1.5 GHz çift çekirdekli Snapdragon işlemci, 1 GB RAM, 16 GB dahili bellek, 8 megapiksel arka kamera, 1.3 megapiksel ön kamera gibi teknik özellikler bulunuyor. Cihaz Android 2.3 Gingerbread ve HTC Sense 3.5 UI ile çalışıyor.

HTC Velocity 4G’nin bildirim çubuğuna baktığınızda LTE işaretini göreceksiniz. Bu doğal olarak ortamda LTE şebekesinin bulunduğu ve telefonun da ona bağlı olduğu anlamına geliyor. Telefonda yüklü olan Speedtest uygulaması üzerinden 1-2 kez hız testi yaptık. Yaklaşık 25-30 Mbps’lik indirme ve 9-10 Mbps’lik yükleme hızlarına eriştik. Aslına bakarsanız, Türkiye’deki 3.5G şebekesi de desteklenen yerlerde bu kadar, hatta bundan fazla hız sağlayabiliyor. Web’de gezinme hızını da Teknoblog ile test ettik, sayfanın hızlı bir şekilde yüklendiğini söyleyebiliriz. Videonun yüklenmesi konusunda da LTE şebekesinin bir hayli hızlı davrandığını da gözlemledik.

HTC Velocity 4G deneyimiyle ilgili ayrıntıları aşağıdaki videoda bulabilirsiniz. Bu arada Türkiye’de LTE şebekesi konusunda işler henüz test aşamasında. Mobil operatörler uzun zamandır bu teknolojiye yönelik testlerini sürdürüyor, ancak yasal tarafta adımlar atılmış, gerekli frekans bandı tahsis edilmiş değil. Bu durumu da belirtelim.

Video: HTC Velocity 4G ile Vodafone LTE deneyimi

Galeri: HTC Velocity 4G
[nggallery id=865]

İLGİLİ HABERLER