Teknoloji

HTC’den Türk futbolseverlerin nabzını tutan araştırma

htc-futbol-sosyal-medya

UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’nin Resmi Akıllı Telefonu olan HTC, futbola verdiği desteği sosyal medya üzerinde gerçekleştirdiği bir araştırmayla farklı bir boyuta taşıdı. Futbola olan ilgisini sponsorlukları dışında uygulamalar ve özel bir HTC One (M8) versiyonuyla da ortaya koyan şirket, Türkiye’deki futbol sevgisinin sosyal medyada nasıl yaşandığını, taraftarların neye tepki verdiğini, en çok hangi olayın ve futbol adamının konuşulduğunu mercek altına aldı.

Araştırma kapsamında 1 Ocak 2014 ile 1 Kasım 2014 arasındaki yaklaşık 90 milyon sosyal medya iletisi analiz edildi. “Sosyal Medyada Futbol ve Şampiyonlar Ligi” ismini taşıyan araştırmaya göre, Türkiye’de sosyal medyada her gün ortalama 400 binin üzerinde paylaşım yapılıyor. 2014-2015 sezonunda her takım için 4 maçın verisiyle gerçekleştirilen araştırmada, mağlubiyetlerin ardından futbol taraftarlarının sosyal medyada konuşma oranının galibiyetlere göre iki kat daha fazla olduğu görülüyor.

Spor Toto Süper Lig’deki maçlardan önce tüm takımlar eşit derecede konuşulsa da, maçlar esnasında bu durum değişiyor. Müsabaka sürerken en çok konuşulan ilk üç takım sırasıyla Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş oluyor. Maçlardan sonra ise en az konuşulan üç büyük Fenerbahçe. 90 dakikanın ardından Fenerbahçe’ye kıyasla Galatasaray yüzde 13, Beşiktaş ise yüzde 28 daha fazla konuşuluyor. Bu veriler elde edilirken sadece takıma gelen destek mesajlarının kayda alınmadığını da ayrıca belirtmekte fayda var.

Araştırmaya göre, 2014-2015 sezonunda Spor Toto Süper Lig’de dört büyükler arasında en çok konuşulan takım Galatasaray oldu. 30 Ağustos – 1 Kasım 2014 arasındaki sürede Galatasaray 10.6 milyon paylaşımla zirveye yerleşirken, ikinciliği 9.9 milyon paylaşımla Fenerbahçe, üçüncülüğü ise 7.3 milyon paylaşımla Beşiktaş aldı. Dördüncü sıradaki Trabzonspor için ise 2.8 milyon paylaşım yapıldı.

1 Ocak – 1 Kasım 2014 arasında toplalan verilere göre, kadın kullanıcıların sosyal medyada en çok konuştuğu takım ise Fenerbahçe oldu. Bu dönemde Fenerbahçe hakkında konuşan kadınların oranı yüzde 42’ye ulaştı. Kadınların en çok konuştuğu ikinci takım yüzde 29 oranla Galatasaray olurken, üçüncülüğü ise yüzde 28 ile Trabzonspor aldı. Beşiktaş hakkında konuşan kadın sosyal medya kullanıcılarının oranı ise yüzde 27’de kaldı. Sosyal medyadaki futbol konuşmalarının ise yüzde 69’u erkek, yüzde 31’i ise kadın kullanıcılar tarafından gerçekleştiriliyor.

Araştırma Türkiye’de sosyal medyada en çok konuşulan futbol adamının ise Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim olduğunu gösteriyor. 30 Ağustos – 1 Kasım 2014 arasında toplanan verilere göre, Fatih Terim hakkında yapılan 406 bin 203 paylaşımla zirvede bulunuyor. Terim’i 380 bin 480 paylaşımla eski Galatasaray Başkanı Ünal Aysal izliyor. Üçüncü sıradaki futbol adamı ise hakkında 314 bin 969 paylaşım yapılan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım oldu. İlk beşi tamamlayan isimler ise Galatasaray Teknik Direktörü Cesare Prandelli ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören.

1 Ocak – 1 Kasım 2014 arasında Spor Toto Süper Lig’in en çok konuşulan yabancı futbolcusu unvanını hakkında 562 bin 632 paylaşım yapılan Galatasaray’ın Brezilyalı oyuncusu Felipe Melo kazandı. Melo’yu 506 bin 16 paylaşımla takım arkadaşı Hollandalı yıldız Wesley Sneijder takip etti. İlk beşteki diğer isimler ise Beşiktaşlı Demba Ba, Fenerbahçeli Diego Ribas ve Galatasaraylı Fernando Muslera oldu.

UEFA Şampiyonlar Ligi 2014-2015 sezonunda Türk futbolseverlerin sosyal medyada en çok konuştuğu futbolcu ise Barcelona ve Brezilya Milli Takımı’nın golcüsü Neymar oldu. Neymar için Türkiye’den yapılan paylaşımların sayısı 278 bini aşarken, ikinci sırayı hakkında 92 bin paylaşım yapılan Real Madrid’in Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo aldı. Bir diğer süper yıldız olan Barcelonalı Lionel Messi için ise 62 bin paylaşım yapıldı. Atletico Madrid’den Arda Turan ve Arsenal’den Mesut Özil de ilk beşi tamamlayan diğer isimler.

Aynı dönemde Türk futbolseverlerinin UEFA Şampiyonlar Ligi’nde en çok konuştuğu takımların zirvesinde ise ezeli rakipler Barcelona ve Real Madrid bulunuyor. Barcelona için bu dönemde 407 bin 188 paylaşım yapılırken, Real Madrid ezeli rakibini 377 bin 784 paylaşımla izledi. Jose Mourinho ile iyi bir sezon geçiren Chelsea hakkında 216 bin 748 paylaşım yapılırken, Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’ndeki rakipleri Borussia Dortmund ve Arsenal’de Türk futbolseverlerin sosyal medyada en çok konuştuğu takımlar arasına girmeyi başardı.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mevcut sezonun şu ana kadar Türkiye’de sosyal medya üzerinde en çok konuşulan maçları listesinin zirvesinde ise 3-2 ev sahibi ekibin üstünlüğüyle sona eren PSG – Barcelona maçı bulunuyor. Bu maçı 1-7 gibi tarihi bir skorla sona eren AS Roma – Bayern Münih maçı takip ediyor. Türkiye’de sosyal medya üzerinde en çok konuşulan Avrupa ligi unvanını ise İspanya La Liga aldı.

HTC Türkiye için Somera Sosyal Medya Araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, takımlarla ilgili yapılan fotoğraf paylaşımlarında ilk üç sırayı Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe alıyor. Takımlara göre Twitter’da en çok paylaşılan içerik ise Beşiktaş’ta Onursal Başkan Süleyman Seba’nın vefat mesajı, Galatasaray’da kaleci Fernando Muslera’nın taraftara destekleri için teşekkür mesajı, Fenerbahçe’de ise Alex De Souza’nın eski takımına gönderdiği destek mesajı oldu.

Sosyal medyada futbol konuşmaların akşam saatlerinde yoğunlaştığını gösteren araştırmaya göre, en çok futbol konuşulan saat dilimi günden bağımsız olarak 21:00-22:00, en çok futbol konuşulan gün ise pazar oluyor.

İLGİLİ HABERLER