Manşetler

HTC telefon başına Apple’a 6-8 dolarlık ödeme yapacak

Geçtiğimiz haftasonu Apple ile lisans anlaşmasının altına imza atan HTC böylelikle teknoloji dünyasının iki büyük şirketine patent için ödeme yapar hâle gelmiş oldu. Yeni anlaşmayla birlikte Tayvanlı şirketin telefon başına Apple’a 6 ila 8 dolar arasında ödeme yapacağı belirtildi. HTC’nin telif ödemesi yaptığı bir diğer şirket de Microsoft. 2010 yılında iki şirket arasında imzalanan anlaşmayla birlikte telefon başına 5 dolarlık ödemenin HTC’den Microsoft’a yapılması konusunda anlaşma sağlanmıştı.

HTC’nin Apple’a ne kadar ödeme yaptığı resmen açıklanmış olmamasına rağmen yukarıda belirttiğimiz rakam Sterne Agee analisti Shaw Wu tarafından ortaya çıkarıldı. Bu analist, sektördeki kaynaklarla gerçekleştirdiği temaslar sonucunda elde ettiği bilgilere dayanarak bu bilgiyi ortaya koydu. HTC’nin yılda 30-35 milyon Android akıllı telefon satışı gerçekleştirmesi durumunda Apple’ın kasasına 180 ila 280 milyon dolar arasında bir paranın girmesi gerekiyor. Toplamda baktığımızda HTC’nin Microsoft ve Apple’a telefon başına ödediği toplam ücret 11 ila 13 dolar arasında çıkıyor.

Apple’ın şirketlerle anlaşmak yerine işi mahkeme salonlarına taşımayı tercih ettiğine yönelik bir hava var. Ancak bunun ne kadar doğru olduğunu tartışmak gerek. Şirketin Samsung ile sürmekte olan davasının seyrine baktığımızda işi mahkemeye taşımadan önce Güney Koreli şirkete lisans anlaşması imzalaması için teklifte bulunduğunu görüyoruz. Tabii ki, bu lisans anlaşmasının şartları çok ağır bulunduğu için Samsung tarafından kabul edilmedi. Öte yandan Apple’ın geçmişte Nokia ile imzaladığı bir lisans anlaşması ve ona yaptığı patent ödemeleri de bulunuyor. Aslına bakarsanız, her iki şirket yöneticilerinin de açıklamalarında belirttiği gibi, hukuksal anlaşmazlıklar zaman kaybından, dikkat dağıtmaktan başka bir işe yaramıyor. Sonuçta Apple ve HTC bir ortak yol buldu, sonuç olarak her iki şirket de istediklerini bir ölçüde almayı başardı.

İlgili >> Business Insider

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER