İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: HTC Sensation XE – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

htc-sensation-xe-inceleme-00035

Akıllı telefonların işlevleri arasında multimedya önemli bir yer tutuyor. Bu cihazların sahip olduğu hoparlörler genelde pek tatmin edici performans vermediği için, üstelik başkalarını rahatsız etmeme kaygısından dolayı iş çoğunlukla kulaklıklara düşüyor. 1-2 yıl öncesine kadar telefonların kutularından çıkan kulaklıkların kalitesinin yüksek olduğu söylenemezdi, bunlar genellikle kutuyu doldurmak için konulan aksesuarlar niteliğindeydi. Ancak multimedya uygulamalarına artan ilgi nedeniyle üreticiler cihazların kutularına daha kaliteli kulaklıklar koymaya başladı.

HTC ise bu işi diğerlerine göre daha fazla ciddiye aldı. Kendisini diğer üreticilerden farklılaştırmak adına bu ses meselesinin üzerine eğildi ve işin uzmanlarından birisine, Beats Audio’ya 300 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yatırımın meyvelerini kısa bir süre sonra tanıtılan HTC Sensation XE ve Sensation XL ile aldık. Her iki telefon da HTC’nin 2011 model gözde telefonu üzerinde yapılmış ufak tefek donanım değişiklikleri, Beats Audio’nun farkını yansıtacak çeşitli tasarım düzenlemeleri ve bir çift Beats marka kulaklıkla birlikte geldi.

Sensation XL‘i henüz Türkiye’de piyasaya çıkmadan önce hızlı bir şekilde incelemiştik. Şimdiyse Sensation XE’yi elimize geçirme ve detaylı bir şekilde inceleme fırsatı doğdu. Yazının devamındaki HTC Sensation XE incelemesinde telefonun orijinal Sensation’a göre artılarını ve Beats ses teknolojisinin getirdiği farklılıkları bulacaksınız.

Video: HTC Sensation XE İncelemesi

Galeri: HTC Sensation XE
[nggallery id=828]

Tasarım

HTC Sensation XE 126.1 x 65.4 x 11.3 mm’lik boyutlara ve 151 gr. ağırlığa sahip. Boyutlar orijinal Sensation ile aynı olsa da, XE’nin 3 gr. daha ağır olduğunu belirtmek gerek. Aynı metal yekpare tasarım varlığın korumaya devam ediyor, ancak telefonun çeşitli bölümlerine eklenen kırmızı renkli detaylar Sensation XE’yi orijinal üründen farklı göstermeyi başarıyor.

htc-sensation-xe-inceleme-00001

HTC Sensation XE’de 4.3 inç’lik ekran yer alıyor. Ekranın altında kapasitif dokunmatik Android navigasyon tuşları yer alıyor. Bu tuşlar kırmızı renkli ikonlara sahip. Telefon kullanılırken tuşların arka aydınlatması aktif hâle geçiyor ve kırmızı renkli ışık oldukça güzel bir görüntü oluşturuyor. Telefonun tüm ışıkları kapalıyken de bu kırmızı renkli bu ikonları farketmek güç değil. Ekranın üstünde yine kırmızı renge boyanmış ahize yer almakta. Ahizenin sağındaysa VGA çözünürlüklü kamera yer alıyor.

Kırmızı renk eklentileri cihazın arkasında da dikkat çekiyor. 8 megapiksel kameranın çevresine kırmızı renkli bir halka iliştirilmiş. Kameranın yanında çift LED flaş bulunmakta. LED flaşın ters tarafında hoparlör konumlandırılmış, aslında HTC buraya da bir kırmızı atsa çok mu sırıtırdı, düşünmeden edemedik. Orta bölümde yer alan diagonal metal bölüm üzerinde HTC logosu yer alırken, şeridin altındaki plastik bölüme Beats Audio logosu yerleştirilmiş. Kırmızı renkteki eklentiler ve logo sayesinde Sensation XE’nin bir Beats Audio telefonu olduğu rahat şekilde anlaşılmış oluyor.

htc-sensation-xe-inceleme-00017

HTC Sensation XE’nin sağ kenarında herhangi bir giriş çıkış elemanı yer almıyor. Sol kenarda ise ses kademe tuşları ve microUSB portu bulunuyor. Altta cihazın arka plakasını çıkarmayı sağlayan bir düğme, üstte ise güç butonu ve 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer alıyor. Sensation XE’nin yapısı da Sensation’ınki gibi, yani cihazın yekpare metal kasasını ekran, batarya ve işlemci gibi tüm donanımların yer aldığı parçadan ayırmak mümkün.

Donanım

HTC Sensation XE’de 4.3 inç’lik, 540 x 960 çözünürlüklü Super-LCD kapasitif dokunmatik ekran yer alıyor. 256 ppi’lik piksel yoğunluğuna sahip olan ekranın yüksek kontrasta ve iyi bir renk doygunluğuna sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ekran parlaklığı da oldukça iyi seviyede, telefona uzaktan baktığınızda bile görüntüleri rahatlıkla seçmeniz mümkün. Ekranın yansıması biraz fazla olsa da bu güneş ışığı altında kullanılmasına çok engel teşkil etmez. Görüş açısı arttıkça renklerde hafif değişimler gözlemlesek de, genel olarak tatmin edici bir görünürlük sunmaya devam ettiği görülüyor.

htc-sensation-xe-inceleme-00020

HTC, Sensation XE’yi tasarlarken işlemcide ufak bir güncelleme yapmış ve orijinal Sensation’da da kullanılan çift çekirdekli MSM8260 Snapdragon işlemcinin hızını 1.2 GHz’ten 1.5 GHz’e çıkarmış. 1.5 GHz’lik çift çekirdekli işlemciye Adreno 220 GPU eşlik etmeye devam ediyor. Benzer şekilde cihazın dahili belleği de 4 GB’ye çıkarılmış, ancak bunun sadece 1 GB’lık bölümünün kullanıcıya ayrılmış olması biraz hayalkırıklığı yaratıyor. Neyse ki, 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası sayesinde yeterli kullanıcı alanını yaratmak mümkün. Bize gelen test cihazında 16 GB kapasiteli bir microSD kart yuvası yer alıyor ve bu fazlasıyla yeterli olmakta. Cihazın RAM miktarı orijinal Sensation’da olduğu gibi 768 MB’de tutuluyor.

HTC Sensation XE’nin kablosuz bağlantı desteklerine baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, DLNA, Wi-Fi Erişim Noktası gibi standart bileşenleri görüyoruz. HSDPA 14.4 Mbps ve HSUPA 5.76 Mbps de yüksek hızda mobil geniş bant erişim imkânı sunuyor. Cihazın sol kenarında yer alan microUSB portu USB 2.0 bağlantısının yanı sıra MHL desteği sayesinde uygun bir kabloyla harici ekranlara da görüntü aktarımı sağlıyor. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık, pusula gibi sensörler de çeşitli oyunlarda ve uygulamalarda rahat bir kullanım imkânı sunmakta. Diğer çoğu HTC Android cihazı gibi Sensation XE’de de FM radyo yer alıyor.

Yazılım

HTC Sensation XE, orijinal Sensation gibi Android 2.3 Gingerbread işletim sistemiyle yüklü geliyor. Bunun üzerinde HTC Sense 3.0 kullanıcı arayüzü çalışıyor. Temel olarak HTC Sensation XE’nin orijinal Sensation’a göre farklı bir yanı yok. HTC’nin Hub, FriendStream, İstasyon Modu, Peep gibi HTC Sense uygulamaları yüklü geliyor. Ayrıca Google’ın Gmail, Haritalar, Navigasyon gibi servislerine ait uygulamalar da HTC Sensation XE de yer alıyor. Yazılım deneyimi hakkında daha fazla detay arayanlar HTC Sensation incelememizdeki yazılım bölümüne göz atabilir.

htc-sensation-xe-inceleme-00008

HTC Sensation XE’de yer alan Android’in doğal mobil internet tarayıcısı orijinal Sensation’dakine göre daha iyi performans gösteriyor. SunSpider Benchmark testinde elde edilen 3853.4 ms +/- %5.2’lik sonuç HTC Sensation’ın elde ettiğinden çok daha iyi. Zaten tarayıcının web sitelerini açarken gösterdiği hız, ayrıca sayfa içinde yakınlaştırma ve uzaklaştırma yaparken görülen pürüzsüzlük internet tarayıcısının performansının iyi olduğunu gösteriyor. Adobe Flash Player desteği de mevcut ve Flash videoları iyi bir şekilde izleyebilirsiniz. YouTube üzerinde yaptığımız testlerde 1080p videoları bile düzgün şekilde, herhangi bir senkronizasyon problemi olmadan izlemek mümkün.

HTC Sensation XE de Android 4.0 Ice Cream Sandwich güncellemesi alacak cihazlar arasında yer alıyor. Android 4.0 Ice Cream Sandwich güncellemesiyle birlikte son zamanlarda Teknoblog’da sıkça hakkında yazı yazdığımız HTC Sense 4.0 kullanıcı arayüzü de gelecek. Bu iki temel güncellemeyle birlikte HTC Sensation XE’nin sunduğu kullanıcı deneyimi daha da zenginleşecek.

Beats Audio

HTC’nin yapmış olduğu ve 300 milyon dolar civarında olduğu söylenen Beats by Dr. Dre yatırımı sayesinde bundan böyle HTC’nin yüksek profilli akıllı telefonlarında ve tabletlerinde Beats Audio ses teknolojisini göreceğiz. HTC Sensation XE de bu yeni dönemin ilk telefonlarında bir tanesi. Beats Audio paketi içinde Beats’in simgesi olan kırmızı renkli kabloya sahip olan, üzerinde mikrofonlu kulaklık barındıran bir çift topuzlu kulaklık bulunuyor. Kulak yoluna oturan ve bu şekilde dış ortamdan iyice izole olmanızı sağlayan bu kulaklığın farklı büyüklükteki kulaklara uyum göstermesini sağlayan ek topuzlar da kutu içinde geliyor. Kulaklığın rahat taşınabilmesi için özel bir kılıf da tasarlanmış, kutuda yer almakta.

htc-sensation-xe-inceleme-00027

HTC Sensation XE’nin kutusu içinden çıkan bu kulaklığın kullanıcılara eşsiz bir müzik keyfi sunmasını isteyen HTC, Beats ile işbirliği içinde bazı yazılımsal çalışmalar yapmış ve özel bir ses profili geliştirmiş. Kulaklığı Sensation XE’ye bağlayıp Müzik uygulaması üzerinden müzik dinlemeye başladığınızda özel Beats Audio profilinin aktif olduğunu gösteren bir Beats Audio logosunu bildirim çubuğunda göreceksiniz. Bildirim çubuğunu genişlettiğinizde Beats Audio için özel bir bildirim alanı karşınıza çıkacak. Buradan aktif hâle gelen Beats Audio profilini devredışı bırakmak veya yeniden aktif hâle getirmek mümkün.

Beats Audio profilinde öncelikle ses çıkış seviyesinin biraz yükseltildiği hemen anlaşılıyor. Tiz sesler biraz daha öne çıkarılmış ve sesin daha keskin çıkması sağlanmış. Baslarda da da benzer bir durum söz konusu. Sonuç olarak ortaya daha temiz, tiz ve baslar açısından daha doyurucu bir ses kalitesi çıkmış. Engadget’ın gerçekleştirdiği HTC Sensation XE incelemesinde Londra’da bulunan AMS Acoustics adlı bir ses şirketinin yardımıyla kapsamlı bir ses testi gerçekleştirilmiş. Testte Beats Audio profilinin yüksek ve düşük frekansları daha fazla güçlendirdiğini gösteriyor. Bu bas ve tizlerin seviyelerinin yükseltilmesini açıklıyor. Engadget’a göre Beats Audio profili house veya hip-hop gibi vokal seslerin öne çıktığı profillerde fark yaratıyor, orkestra müziklerinde çok bir değişiklik sunduğu gözlenmeyebilir.

htc-sensation-xe-inceleme-00032

Kulaklıkların kulak kanalını tamamen kapatıyor oluşu da sesi daha fazla hissetmenizi sağlayacaktır. Bu noktada bir hatırlatma yapalım ve kulaklıklardan en iyi performansı almak için topuzları kulak kanalına bastırarak oturtmanız gerektiğini söyleyelim. Eğer normal topuzlu kulaklıklar gibi kullanmaya kalkarsanız, en iyi deneyimi elde etmeniz biraz zor. İlk başlarda kulaklığa alışmakta zorluk çekmeniz olası, ancak müzik dinledikçe ve kulaklıkları kullanmayı iyice öğrenince iBeats kulaklıkları seveceğinizi düşünüyoruz.

Sadece HTC Sensation XE’nin kutusundan çıkan kulaklıkları değil, piyasada satılmakta olan diğer Beats by Dr. Dre kulaklıkları da HTC Sensation XE ile birlikte kullanmanız mümkün. Kulaklığı telefona bağladığınızda otomatik olarak tanınıyor ve Beats Audio profili etkinleştiriliyor.

Multimedya

HTC Sensation XE’nin Beats Audio kulaklıkları cihazda yüklü gelen Müzik uygulamasıyla birlikte kullanıcısına daha da iyileştirilmiş bir müzik keyfi sunmayı amaçlıyor. Müzik uygulaması MP3, AAC+, WAV, WMA gibi genel formatları destekliyor. Kolay kullanıma sahip bir kullanıcı arayüzü barındıran bu uygulama şarkı, albüm, sanatçı, tür gibi kriterlere göre müzik kütüphanesindeki şarkıları listeliyor. Ana ekrana ekleyebileceğiniz bileşen sayesinde müzik dinleme işlemini daha da hızlandırabilirsiniz.

htc-sensation-xe-inceleme-00021

Video tarafında XviD, MP4, H.263, H.264 ve WMV gibi formatların desteklendiğini görüyoruz. Ne var ki, cihazda gelen doğal video oynatıcısı kamerayla çekilen videolar dışındaki videoları, diğer bir deyişle cihaza aktardığınız XviD, DivX veya bunun gibi formatlara sahip videoları bulmakta pek başarılı değil. Bu nedenle Android Market’ten bir video oynatıcı indirmekte fayda var. Bu sayede 720p çözünürlüklü MKV videoları da oynatabilirsiniz.

DLNA desteği sayesinde HTC Sensation XE üzerindeki fotoğraf, müzik veya video dosyalarını aynı ağa bağlı diğer cihazlarda oynatabilirsiniz. Eğer uygun bir kablo bulursanız, MHL destekli microUSB portu üzerinden video çıkışı almanız mümkün. HTC Sensation XE’nin arkasında yer alan hoparlör de keskin, berrak ve yeterli bir ses çıkışına sahip.

Kamera

HTC Sensation XE’nin arkasında 8 megapiksel, otomatik odaklı ve çift LED flaşlı kamera yer alıyor. Diğer HTC Android telefonlarından alıştığımız Sense tarzı kamera arayüzü Sensation XE’de de mevcut. Kolay kullanımlı bu kullanıcı arayüzü sayesinde kamera ayarlarını hızlı bir şekilde yapmak, yine hızlı ve pratik şekilde fotoğraf veya video çekmek mümkün. Ekrana dokunarak istediğiniz yere odaklama yapabileceğiniz gibi, kameranın yüz algılama özelliği sayesinde kişi fotoğraflarında daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. 4:3 modun yanı sıra 16:9 geniş ekran modunda fotoğraf çekimi yapmak mümkün. Bu durumda fotoğrafta enine kesme uygulanıyor, yani en aynı kalırken boydan kısaltma yapılıyor.

htc-sensation-xe-kamera-00021

HTC Sensation XE’nin kamerası dış çekimlerde iyi sonuç veriyor. Her ne kadar sıkıştırma oranı yüksek ve bu nedenle elde edilen fotoğraflar biraz keskin olsa da, sonucun bizi tatmin ettiğini söylemeliyiz. Gece çekimlerinde gürültünün varlığı çok rahatsız edici değil. Çift LED flaş ışığın yeterli olmadığı ortamlarda iyi iş görüyor. Renkleri yakalama doğruluğu genelde iyi, ancak renkleri normale göre biraz daha koyu gösterdiğini hissettik. Yakın çekimlerde cihazın gösterdiği performans gayet iyi, detayları oldukça yakında bile iyi bir şekilde yakalamak mümkün.

Galeri: HTC Sensation XE’nin Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=829]

HTC Sensation XE’nin beğenimizi kazanan bir diğer özelliği de 1080p HD video kayıt yapabilmesi. Video çekimi 3GP formatında yapılıyor ve 1 dakikalık video ortalama 80 MB’lık bir dosya büyüklüğüne sahip. Her ne kadar sıkıştırma oranı yüksek olsa da, ortaya çıkan görüntü oldukça keskin ve kaliteli görünüyor. Ortamın sesleri de iyi bir kalitede kaydediliyor, ancak dışarıda rüzgarlı ortamda yapılan çekimlerde rüzgarın gürültüsü biraz fazla gelebilir, örnek videoda bunu göreceksiniz. 1080p HD kaydın yanı sıra 720p ve altında çözünürlüklerde de kayıt yapma imkânı sunuluyor.

Video: HTC Sensation XE’nin Kamerasından 1080p Video

Performans ve Batarya

HTC Sensation XE’de 1.5 GHz’lik çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon işlemci yer alıyor. Orijinal Sensation’a göre ortada 300 MHz’lik bir hız artışı söz konusu ve bu durum az da olsa bir performans artışı sunuyor. Her ne kadar SmartBench 2012 ile yaptığımız benchmark testinde Sensation XE orijinal Sensation ile hemen hemen aynı sonuçlar verse de, SunSpider Benchmark testinde Sensation XE’nin daha iyi bir sonuç elde ettiğini görüyoruz, bunu yukarıda da belirtmiştik. Ekranın dokunmaya olan tepkiselliği, menüler arasında geçiş, internette gezinme performansı ve yüksek çözünürlüklü videoları oynatabilme imkânı HTC Sensation XE’nin performans açısından iyi bir yerde olduğunu gösteriyor.

htc-sensation-xe-inceleme-00006

HTC, Sensation XE’ye 1730 mAh’lik daha yüksek kapasiteli bir batarya eklemiş. İşlemci hızının artması ve Beats Audio eklentisi nedeniyle pil kapasitesindeki bu artış orijinal Sensation’a göre pilde çalışma süresinde çok fazla fark elde edilmesini sağlamıyor. Yine de konuşma sürelerine bakıldığında yaklaşık bir saatlik bir artış söz konusu. Bekleme süresinin de biraz daha uzadığını söyleyebiliriz. Wi-Fi ve 3G’nin açık olduğu, e-posta senkronizasyonunun yapıldığı, internette gezinme, kamerayı kullanma ve müzik dinleme gibi genel bir kullanımda HTC Sensation XE’nin bir günü çıkarabileceğini söyleyebiliriz, zaten bu da çoğu kullanıcı için yeterlidir. Tasarruf için ekran parlaklığını otomatik hâle getirmenin yararı olacaktır.

HTC Sensation XE’nin önünde yer alan VGA kamera 3G şebekesi üzerinden görüntülü görüşme yapma imkânı sunmuyor. Ancak Skype, Google Talk gibi uygulamalar üzerinden video görüşme imkânına sahipsiniz.

Sonuç

HTC, Beats Audio teknolojisini ilk olarak Sensation üzerinde sunmaya karar verdi ve bu nedenle Sensation XE’nin çıkışı hızlı oldu. Kağıt üstünde bakıldığında HTC Sensation XE’nin orijinal modele göre pek farkı yok. 300 MHz’lik hız farkı tercih için çok da önemli bir kriter sayılmaz. Ancak Beats Audio gibi pahalı bir ses çözümünün telefonla birlikte sunuluyor olması, ayrıca telefonun çekici siyah renkli kasası ve etkileyici kırmızı eklentiler HTC Sensation XE’yi ilgi çekici ve istenen bir cihaz hâline getiriyor.

htc-sensation-xe-inceleme-00023

HTC Sensation ile Sensation XE’nin arasında yaklaşık 300-350 TL civarında bir fark var gibi görünüyor. iBeats kulaklıkların piyasa fiyatı da hemen hemen bu seviyede. Üstelik Sensation XE, Sensation’a göre biraz daha güncel bir cihaz. Yukarıda saydığımız nedenler kullanıcıların Sensation XE’yi tercih etmeleri için ikna edici etkenler olabilir.

İLGİLİ HABERLER