Teknoloji

HTC S3 patentleriyle ilgili olarak Apple’a karşı açtığı patent ihlâl davasını kaybetti

HTC’nin S3 Graphics’i satın aldıktan sonra Apple’a karşı açtığı video patent ihlâl davasında ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) ilk etapta HTC’nin istediği yönde geçici bir karar vermişti. Geçtiğimiz temmuz ayında verilen erken kararda OS X’in patentli teknolojileri izinsiz kullandığı kanısına varılmıştı. Ancak ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun verdiği nihai karar Apple lehine sonuçlandı.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun soruşturmanın kapandığına dair kararının ardından HTC’nin S3 Graphics’i satın alma nedeni de sorgulanmaya başlayacaktır. Geçtiğimiz hafta tamamlanan satın alma süreci sonunda HTC’nin kasasından 300 milyon dolar para çıktı. HTC, S3 Graphics ile birlikte elde edeceği patentlerle portföyünü genişletmek ve mobil cihaz arenasındaki patent savaşlarında avantajlı konuma geçmek istiyordu. ITC’nin verdiği karardan sonra HTC’nin hisse senedi fiyatlarında düşüş gösterdi.

Apple ile HTC arasında ITC araştırmasına tabi olan tek soruşturma bu değildi. Apple’ın açmış olduğu bir dava da ITC yetkilileri tarafından inceleniyor. Apple, HTC’nin Sense arayüzünde, akıllı telefon ve tabletlerinde kendine ait olan patentleri ihlâl ettiğini iddia ediyor. HTC, Apple’a karşı bir patent ihlâl davasını kaybetmişti. Apple’ın iPhone ve diğer cihazlarında HTC’nin telefon etme veya güç yönetimi gibi temel işlevleri kapsayan patentlerini izinsiz kullandığına yönelik şikayet ITC tarafından haksız bulunmuştu.

HTC’nin genel hukuk danışmanı Grace Lei karardan dolayı hayalkırıklığına uğradıklarını ancak ITC’nin kararına saygı duyduklarını belirtti. Tayvanlı şirketin bu kararı temyize götürme değerlendirmelerde bulunduğu da söyleniyor. Şirketin hisse senedi fiyatları da hemen hemen yüzde 6 oranında düşüş gösterdi.

İlgili – WSJ

İLGİLİ HABERLER