Manşetler

HTC One Ön İnceleme

HTC’nin 2013 model gözde Android telefonu HTC One geçtiğimiz ay Londra’da düzenlenen bir basın toplantısıyla duyurulmuştu. Geçen yıl One serisini üç farklı Android cihazıyla birlikte hayata geçiren, daha sonra bu serinin altında başka cihazlar da çıkaran HTC, One ile birlikte biraz daha iddialı bir işe imza atmışa benziyor. Bu cihaz sahip olduğu üstün özelliklerle One serisinin en tepesinde, hatta doğrudan o serinin adını taşıyacak kadar iddialı görünüyor.

Geçtiğimiz perşembe günü HTC’nin One için düzenlediği bir basın toplantısına katılmış ve HTC Türkiye yöneticilerinden dinlediğimiz HTC One ile ilgili detayları paylaşmıştık. Gelecek ayın ikinci yarısında Türkiye piyasasına giriş yapması beklenen HTC One nihayet test merkezimize de ulaştı. İlerleyen günlerde HTC One’ın detaylı incelemesi Teknoblog’da olacak. Ancak bunun öncesinde HTC One’ı merak eden ziyaretçilerimiz için ilk izlenimlerimizi paylaşalım istedik.

HTC One tasarım anlamında gerçekten rakiplerinden ayrı duran bir görünüme sahip. HTC’nin One’ı tasarlarken ince eleyip sık dokuduğu anlaşılıyor. Tek parça metal kalıptan üretilen HTC One’ın kasası ince bir işçilikten geçiyor. Ön ve arka panelin kenarlarla buluşması, arka panele verilen kavisli yapı, giriş ve çıkışların kenarlara yerleştirilmesi. Tüm bunların itinayla yapıldığını söyleyebiliriz. Belki de üretimdeki bu karmaşıklık nedeniyle HTC One’ın çıkışı başlangıçta yapılan tahminlere göre biraz gecikti.

HTC One’ın 4.7 inç ekranı 1920 x 1080 çözünürlüğe sahip. 468 ppi piksel yoğunluğuyla 5 inç 1080p ekranlardan biraz daha yüksek piksel yoğunluğuna sahip olan Super LCD3 ekranın HTC One sahiplerine üstün bir görsel deneyim sunacağı rahatlıkla söylenebilir. Ekranın görüş açıları da iyi, ekrana epey bir yandan bakıldığında bile görüntünün neredeyse hiç değişmediği görülüyor. Ekranın altında ve üstünde yer alan hoparlörler HTC’nin patentli BoomSound teknolojisi sayesinde bir akıllı telefonda şimdiye kadar deneyimlediğimizin çok üzerinde bir ses çıkışı sağlıyor. HTC One’ın bir parti sırasında bile müzik işlerini görebileceğini söylesek herhalde yanlış yapmış olmayız.

HTC One’da 1.7 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 600 işlemci yer alıyor. Buna 2 GB RAM eşlik ediyor. 32 GB dahili belleğe sahip cihazda microSD kart yuvası yer almıyor, ancak 32 GB’nin çoğu kullanıcıya yeteceği rahatlıkla söylenebilir. Bu arada Dropbox yine HTC One sahiplerine 2 GB’si yeni kullanıcı olmaktan dolayı olacak şekilde toplam 25 GB’lık bulut depolama alanını hediye ediyor.

htc-one-benchmark-antutu

Qualcomm’un 2013 model Snapdragon 600 işlemcisini barındırması HTC One’ın bir avantajı. Gerçekleştirdiğimiz Quadrant ve AnTuTu Benchmark testlerinde HTC One üstün bir performans ortaya koyuyor, geçen yılın ikinci yarısında  çıkmış olan Qualcomm Snapdragon S4 Pro’yu barındıran cihazlardan biraz daha üstün bir performans sergiliyor.

htc-one-benchmark-quadrant

HTC One’ın arkasındaki kamera Sony Xperia Z, Samsung Galaxy S4, Apple iPhone 5 veya Nokia Lumia 920 gibi popüler cihazlara göre daha düşük piksel sayısına sahip bir kamera barındırıyor. Ancak UltraPixel teknolojisini barındıran bu kameranın pikselleri diğer rakiplerde yer alan kameraların piksellerine göre iki kat daha yüksek kenar uzunluğuna sahip. Bu, dört kat daha fazla alana tekabül ediyor. Sonuç olarak HTC One’ın arka kamerasının pikselleri ışığı daha fazla yakalıyor, özellikle fotoğraflardaki objelerin sınırlarında görülen bozulmalar azaltılıyor.

HTC One ile özellikle düşük ışıklı ortamlarda birkaç fotoğraf çektik. Her ne kadar biraz gürültü etkisi görsek de, yeteri kadar aydınlık fotoğraflar çektiğimizi belirtelim. Tabii ki, daha iyi bir fikre sahip olmamız için farklı koşullarda daha fazla fotoğraf çekmemiz ve bunlara bakmamız gerekiyor. HTC One’ın arka kamerası 1080p Full HD video kayıt yapabiliyor. Optik stabilizasyon desteğine sahip olan kamera bu sayede gayet stabil, titreşimin az olduğu, gerçek anlamda video çekim işine odaklanmış bir video kamera ile çekilmiş görüntüleri andıran videoların çekimini mümkün kılıyor.

htc-one-ornek-foto (600 x 339)
HTC One ile çekilmiş örnek fotoğraf

HTC One’da Android 4.1.2 Jelly Bean yüklü geliyor. Bunun üzerinde HTC Sense 5 çalışıyor. HTC, Sense 5 ile birlikte kullanıcı arayüzünü epey sadeleştirmiş. Eskinin fazla ağır yük getiren efektleri yerine daha sade ve sabit görüntülere yer verilmiş. Blinkfeed adı verilen ve Flipboard’u andıran ana ekran bileşeni HTC One kullanıcılarının etrafında olup bitenlerden her an haberdar olmalarını sağlayacak gibi görünüyor. Uygulama menüsünün görünümünde de farklılığa giden HTC, saat ve hava durumu bileşeninin de bu sayfada sabit şekilde görüntülenmesini sağlıyor. Bu, sanki ana ekrandan hiç ayrılınmamış gibi bir his uyandırıyor. Her bir satırda sadece üç adet kısayol gösterilirken kısayolları klasörler altına toplamak da mümkün kılınmış.

Galeri: HTC One Ön İnceleme
[nggallery id=1211]

HTC One ile ilgili ilk aktaracaklarımız bu kadar. İlk izlenimlerimize göre cihazın tasarımı fazlasıyla etkileyici. 4.7 inç ekranın görüntü kalitesi de çoğu kullanıcıyı tatmin edecek türden. Snapdragon 600 de iyi bir performans gösteriyor. BoomSound destekli hoparlörler HTC One sahiplerinin telefonlarında en fazla beğendiği noktalardan bir tanesi olacak gibi görünüyor. Telefon 1080p Full HD video kaydında da oldukça başarılı.

Video: HTC One Ön İnceleme

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER