DosyaManşetler

HTC One max ve HTC One karşı karşıya

Hakkındaki dedikodular uzun süredir ortalıkta dolaşan HTC One max nihayet resmiyet kazandı. Adından da anlaşılacağı üzere küçük bir cihaz olmayan One max ile HTC akıllı telefon-tablet melezi cihazlar sınıfına adım atarken, ekstra ekran alanıyla potansiyel müşterilerini cezbetmeyi hedefliyor. HTC One max ile 2013’ün en etkileyici cihazlarından biri olan HTC One’ı sizler için karşılaştırdık.

htc-one-max-vs-one-141013

Tasarım

HTC One max ile HTC One arasında göze çarpan ilk fark, adından da anlaşılacağı üzere One Max’in daha büyük bir kasaya sahip olması. HTC One’ın 137.4 x 68.3 x 9.3 mm.’lik boyutlarına karşılık olarak One max 164.5 x 82.5 x 10.29 mm. boyutlarıyla gözler önüne çıktı. Hangi taraftan bakılırsa bakılsın One max’in daha büyük bir cihaz olduğu rahatlıkla anlaşılıyor. İki cihazın boyutları arasındaki fark teraziye de yansıyor. HTC One tartıda 143 gram çekerken, One max 217 gramlık ağırlığıyla dikkat çekiyor.

Tasarım dili bakımından One max de HTC One ailesinin genel yapısına uygun bir çizgide ilerliyor. Ancak kullanılan materyaller bakımından One max, HTC One’dan ziyade One mini ile daha benzer bir profil çiziyor. HTC One’ın metal köşeleri One max’te yerini plastik köşelere bırakırken, Tayvanlı şirketin yeni akıllı telefonunda arka kapağın çıkarılabilir olması da göze çarpıyor. SIM kart ve microSD yuvaları bu arka kapağın altında yer alıyor.

HTC için bir tür imza olan çift BoomSound hoparlör yine cihazın ön tarafında yer alırken, One max uzun bir sürenin ardından Beats Audio ses desteği barındırmayan ilk HTC telefonu olma özelliği taşıyor. Cihazın arka kamerasının hemen altına yerleştirilen parmak izi tarayıcısı ise HTC One max’in en somut özelliklerinden biri durumunda. Tıpkı Apple’ın yeni gözdesi iPhone 5s’te olduğu gibi ekstra güvenlik sağlayan parmak izi tarayıcısı, kullanıcıların favori uygulamalarından üç tanesini hızlı bir biçimde başlatmasını sağlıyor. Kapatıp açma düğmesinin cihazın kenarına yerleştirilmesi de dikkat çeken ayrıntılar arasında sayılabilir.

Ekran

HTC One 4.7 inç’lik bir ekran barındırırken, HTC One max’te ekran boyutu 5.9 inç’e çıkıyor. Her iki akıllı telefonun ekranı da 1920 x 1080 piksel çözünürlüğünde olsa da, ekran boyutuna paralel olarak One max’in ekran yoğunluğu One’ın gerisinde kalıyor. Bu durum One’ın daha keskin bir görüntü sunduğu anlamına gelse de, One max’in ekranının da canlı renkler, titreşim ve muhteşem görüş açılarını barındırdığını belirtmekte fayda var.

Kamera

HTC One max ile kamerada iyileştirmeler bekleyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağını en baştan belirtmek gerekiyor. HTC One’da bulunan optik görüntü sabitleyicisinin One max’te yer almaması cihazın eksi hanesine yazılıyor. Optik görüntü sabitleyicisinin eksikliği dışında iki akıllı telefonun kameralarının neredeyse aynı yapıda olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Her iki cihazda da UltraPixel teknolojisi ve BSI sensörüne ek olarak HTC Zoe, slow motion video kaydı özelliği ve farklı video oynatma hızları bulunuyor. HTC One max’in arka kamerası f/2.0 diyafram açıklığı ve 88 mm. lens barındırırken, 2.1 megapiksellik ön kamera HDR destekli 88 derecelik geniş açılı bir lense sahip. Hem One max’in hem de One’ın ön ve arka kameraları 1080p Full HD video kaydı yapabiliyor.

İşlemci ve Bağlantı

Hız ve bağlantı bakımından iki akıllı telefon arasında somut bir fark bulunmuyor. Hem One max hem de One’da dört çekirdekli, 1.7 GHz Qualcomm Snapdragon 600 işlemciye 2 GB RAM eşlik ediyor. Bu ikili günlük görevleri zorlanmadan yerine getirebilse de, 4K video çekimi için yeterli olmuyor. Bağlantı kısmında ise her iki telefonda da Bluetooth 4.0, Wi-Fi, NFC, DLNA ile birlikte IR blaster yer alıyor.

Yazılım

HTC One’da kısa bir süre içinde Android 4.3 ve Sense 5.5 güncellemelerini alacak olsa da, HTC One max kutusundan yeni yazılımlarla birlikte çıkıyor. Sense 5.5 ile birlikte BlinkFeed’e bazı ince ayarlar yapılırken, kamera ve galerinin de aralarında bulunduğu diğer bölümler de elden geçiriliyor.

Pil ve Depolama

Pil ve depolama seçenekleri konusunda HTC One max rakibine üstünlük sağlıyor. One’ın 2300 mAh kapasiteli piline karşılık One max 3300 mAh kapasiteli bir pil barındırıyor. Pil kapasitesindeki bu ciddi artış One max’e 85 saatlik ekstra bekleme ve 3G ile ekstra 7 saatlik konuşma süresi sağlıyor. HTC One max’in bekleme durumunda 585 saat, 3G kullanım ile 25 saatlik bir pil ömrü olduğu iddia edilse de ekran boyutunun daha büyük olduğunu unutmamak gerekiyor.

Her iki cihazda da 16 ve 32 GB olmak üzere iki farklı dahili hafıza seçeneği bulunuyor, ancak HTC One max’te bu alan microSD kart desteğiyle maksimum 64 GB daha genişletilebiliyor.

Sonuç

HTC One ve One max ile bazı farklar bulunsa da, iki cihaz temel özellikler bakımından genel anlamda benzer bir profil çiziyor. HTC One max’in 5.9 inç ekranı, parmak izi tarayıcısı, microSD kart desteği, daha büyük kapasiteli pili ve Android 4.3 ile Sense 5.5 yazılımlarına sahip olması iki cihaz arasındaki temel farklar olarak göze çarpıyor. HTC One’ın güzel tasarımının etkileri One max’te de rahatlıkla hissedilebiliyor.

İlgili >> Pocket-lint

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER