Dosya

HTC One (M8) Windows Phone ve Nokia Lumia 930 karşı karşıya

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nokia-lumia-930-htc-one-m8-windows-phone

Windows Phone pazarında uzun süredir beklenen rekabet nihayet doğuyor. HTC Nokia’nın neredeyse ilk günden beri hakimi olduğu pazara gözde Android telefonu One (M8)’in Windows Phone versiyonuyla giriyor. Yılın en çok dikkat çeken cihazlarından biri olan HTC One (M8)’in Windows Phone versiyonu ile Nokia Lumia 930 arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

Hem HTC hem de Nokia için tasarım oldukça önemli. Her iki şirket de tasarım konusuna ayrı bir özen gösteriyor. Samsung’un tasarım tercihleri nedeniyle sıklıkla eleştirildiği teknoloji dünyasında HTC ve Nokia bu konudaki yaklaşımlarıyla övgü topluyor. HTC One (M8) Windows Phone da metalin ağırlıklı olarak kullanıldığı üst sınıf bir tasarımla geliyor.

M8’in temas edilen noktalarının büyük kısmının metal olması kullanıcının elinde oldukça leziz bir his bırakıyor. Cihaz kullanıcının avucuna oldukça rahat biçimde oturuyor. 146.36 x 70.60 x 9.35 mm. boyutlarındaki cihazın ağırlığı ise 160 gram.

137 x 71 x 9.8 mm. boyutlarındaki Nokia Lumia 930 ise tartıda 167 gram çekiyor. Lumia 930’un köşeli profili iki cihazın tasarımı arasındaki temel farkı oluşturuyor. Köşeli profili nedeniyle Nokia Lumia 930 elde biraz daha hantal bir cihaz gibi duruyor. Lumia 930’da ana maddesi polikarbonat olan arka paneller için farklı renk seçenekleri de sunuluyor. Bu da genel görüntü itibarıyla HTC One (M8) Windows Phone’un daha ciddi bir cihaz imajı çizmesini sağlıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: HTC One (M8) İncelemesi

Ekran

Windows Phone’un bir dönem en önemli sorunu olan düşük ekran çözünürlüğü problemi artık ortadan kalkmış durumda. Her iki cihazda da 1920 x 1080 piksel çözünürlüğünde 5 inç ekran bulunuyor. 441 ppi piksel yoğunluğuna sahip olan bu ekranlar sahiplerine oldukça yüksek detay sunuyor.

HTC One (M8)’de Gorilla Cam kaplı bir LCD ekran bulunuyor. Nokia Lumia 930’da ise OLED ekran tercih edilmiş. Lumia 930’un parlak ekranı kullanıcılara muhteşem renkler, sağlam bir dış mekan performansı ve derin siyahlar sunuyor. HTC One (M8) ise piyasadaki en iyi LCD ekran deneyimlerinden birini kullanıcılarına ulaştırıyor. İki cihaz arasında bu konuda bir fikir beyan etmek oldukça zor gözüküyor.

Donanım

HTC One (M8) Windows Phone’un donanım konusunda Android versiyonundan farkı bulunmuyor. Dört çekirdekli, 2.3 GHz Qualcomm Snapdragon 801 işlemciye yine 2 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Hafıza alanına microSD desteği sayesinde 128 GB daha eklenebiliyor.

Nokia Lumia 930’da ise biraz daha eski bir işlemci bulunuyor. Dört çekirdekli, 2.2 GHz Qualcomm Snapdragon 800 işlemciyi 2 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza destekliyor. Lumia 930’da microSD desteği bulunmuyor, dolayısıyla fiziksel olarak bu depolama alanını artırmak mümkün değil.

Donanım konusunda HTC One (M8) en azından verilen bilgiler çerçevesinde öne çıkıyor. Snapdragon 801 işlemci selefine göre daha yüksek güç ve pil verimliliği sağlıyor. Ancak kesin bir karşılaştırma yapmak için One (M8) Windows Phone’un performansını daha yakından incelemek gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRVideo: Nokia Lumia 930 kutusundan çıkıyor

Kamera

Kamera konusunda her iki şirket de farklı arayışlar içinde. Nokia denenmişin peşinden gidip büyük beğeni toplayan PureView teknolojisini tercih ederken, HTC UltraPixel kamerayı Windows Phone platformuna getiriyor.

Ham özellikler burada hikayeyi hakkıyla anlatma konusunda yeterli olmuyor. Nokia Lumia 930’da Zeiss mercekli ve optik görüntü sabitleme özelliğine sahip 20 megapiksel bir arka kamera bulunuyor. HTC’nin UltraPixel sensörü ise 4 megapiksel. Ancak Duo Camera düzenlemesindeki ikinci sensörün varlığı sayesinde çekilen fotoğraflara daha fazla derinlik ve ekstra efektler eklenebiliyor.

Lumia 930’un kamera performansı yapılan testlerden olumlu notlar alırken, HTC One (M8)’in Android versiyonunda kameranın hızlı olmasına rağmen bir denge sunmaması eleştirilmişti. Ön kamera alanında HTC One (M8) Windows Phone 5 megapiksel ön kamerasıyla Lumia 930’un 1.2 megapiksel ön kamerasına üstünlük sağlıyor.

Yazılım

Akıllı telefonlar ile Windows Tablet ve PC’ler arasındaki farkları azaltmayı hedefleyen Microsoft, bu doğrultuda çok sayıda yeni özelliği barındıran Windows Phone 8.1 güncellemesini yayınlamış ve bugüne kadarki en heyecan verici Windows Phone sürümünün altına imza atmıştı. Her iki cihaz da Windows Phone 8.1 işletim sistemine sahip, ancak aralarında üreticilere özgü bazı yazılımlardan kaynaklanan farklar bulunuyor.

Örneğin kamera alanında Nokia Lumia 930’da Nokia Camera uygulaması kullanılırken, HTC One (M8) Windows Phone’da Sense UI kamera bulunuyor. Sense UI’da çekilen fotoğrafın odak noktasını değiştiren Ufocus gibi özellikler yer alırken, Lumia 930’da aynı sonuçları almak için kullanıcıların çekimden önce mod ayarlarıyla ilgilenmesi gerekiyor.

Düzenleme konusunda da HTC farklı seçenekler sunuyor. HTC One (M8) Windows Phone’da çekilen fotoğrafları ve videoları müzik eşliğinde düzenleyerek ortaya eğlenceli videolar çıkarılabiliyor. HTC’nin haber akışını ve sosyal akışları bir arada toplayan BlinkFeed arayüzü One (M8) Windows Phone’a taşınıyor. Kızılötesi desteği ise TV uygulamasının içinde geliyor.

One (M8) Windows Phone’da HTC’nin yenilikçi DotView kılıfına özel destekler de bulunuyor. Sanal asistan Cortana için sunulan destek sayesinde kullanıcılar telefonun üzerindeki kapağı kaldırmadan Cortana ile etkileşime geçebilecek. Nokia’nın Microsoft şemsiyesi altında olduğu göz önüne alınınca önümüzdeki dönemde iki cihaz arasındaki küçük yazılımsal farklılıkların ortadan kalkması muhtemel gözüküyor.

Pil

Nokia Lumia 930’da 2420 mAh, HTC One (M8) Windows Phone’da ise 2600 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu değerler ve yeni nesil işlemcinin varlığı göz önüne alınınca One (M8) Windows Phone’un daha uzun bir pil ömrü sunması bekleniyor. Nokia Lumia 930 ise kablosuz şarj özelliğiyle dikkat çekiyor.

Sonuç

HTC bugüne kadarki en iyi tasarımını Windows Phone’a getirdi. Son zamanlarda giderek güçlenen Windows Phone, ilgi uyandıran özelliklerinin sayısının artması ve gelişmesiyle birlikte daha çok dikkat çekiyor.

HTC One (M8) Windows Phone’un oyuna dahil olmasıyla birlikte üst sınıf bir Windows Phone cihazı arayanların önüne bir seçenek daha eklenmiş oldu. Ancak muhteşem bir ekran ve kameraya sahip olan Nokia Lumia 930 karşısında HTC’nin işinin çok kolay olmayacağını söylemek gerekiyor.

[Görsel – Pocket-lint]

İLGİLİ HABERLER