İncelemelerManşetler

HTC Desire X İncelemesi

HTC bir yandan bu yılın başında duyurduğu üç yeni akıllı telefonla One adında yeni bir seri oluştururken, mevcut Desire serisini de yaşatmaya devam ediyor. Tabii ki, bunu 2012 yılı için kendisine belirlediği “nicelikten çok niteliğe odaklanma” politikası içinde yürütüyor. Bu yazın ortalarından itibaren dedikodusu yapılmaya başlanan Desire X geçtiğimiz ağustos ayının sonunda, Berlin’de düzenlenen IFA 2012’de kendisini gösterdi. Ondan kısa bir süre sonra da bu telefonla bizzat tanışma fırsatı bulduk ve ön incelemeden geçirdik.

htc-desire-x-inceleme-00018

HTC Desire X ile birlikte aslında One serisinin giriş seviyesi olarak nitelendirilen One V’ye rakip bir cihaz çıkarmış gibi oldu. Her iki cihazı karşılaştırdığımızda birbirine çok yakın olduğunu, teknik özelliklerinin belirli noktalarda birbirine karşı üstünlük kurduğunu görüyoruz. Ancak bu iki cihaz tasarımları açısından birbirinden tamamen ayrılıyor, bu şekilde en azından farklı zevklere hitap ederek hedef kitleyi ayrıştırma şansı yakalıyor. Her ne kadar Desire serisinin bir ürünü olsa da, Desire X’in One serisi cihazlarından çeşitli özellikleri ödünç aldığını görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Avea ve Turkcell tarafından tüketicilere sunulmaya başlanan HTC’nin yepyeni Android akıllı telefonuyla ilgili detayları yazının devamında yer alan detaylı incelememizde bulabilirsiniz.

Video İnceleme

[one-third]

[/one-third]

Donanım

118.5 x 62.3 x 9.3 mm.’lik boyutlara ve 114 gr. ağırlığa sahip olan HTC Desire X için “el dostu” gibi bir tabir kullansak herhalde yanlış kaçmaz. One X ve One S, hatta onlardan da önce çıkan Sensation cihazlarının tasarım dilini ödünç alan bu cihaz kıvrımlı köşeleri, yassı arka paneli ve ince yapısı sayesinde rahatlıkla taşınıyor. 4 inç’lik telefonun kapladığı alanın büyük olması doğal olarak ağırlığın daha geniş bir bölgeye yayılmasını sağlıyor, telefonun ele yaptığı baskı da azalmış oluyor.

htc-desire-x-inceleme-00002

Her ne kadar bir Desire serisi telefon olsa da, yukarıda da belirttiğimiz gibi Desire X bu yılın başında çıkan One X ve One S’e, özellikle One S’e benzeyen bir cihaz. 4 inç’lik ekranın altında fiziksel navigasyon tuşları yer alıyor. Ön bölümün büyük bir kısmını kaplayan cam bölümün hemen üzerinde itinalı bir şekilde açılan deliklerle belli edilmiş ahize hoparlörü yer alıyor. Bu arada 4 inç’lik ekranın üstünde, sağa doğru bir lamba var. Bu lamba yeni bir bildirimin geldiği veya şarj işleminin yapıldığı sıralarda yanarak telefonun durumu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Telefonun altta öne doğru yaptığı çıkıntı, bu bölüme yerleştirilen mikrofonun biraz daha ağıza yaklaşmış olmasına olanak sağlıyor. Tabii ki, telefona da ayrı bir hava katıyor.

HTC Desire X’in sol kenarında şarj ve bilgisayar bağlantısı işlevlerini gerçekleştiren microUSB portu yer alıyor. Sol kenarda ise, bu microUSB portuna karşı düşecek şekilde ses kademe tuşları yerleştirilmiş. Üste baktığımızda güç butonunun daha önce görmediğimiz şekilde en ortaya yerleştirildiğini görüyoruz. HTC bu çözümle sağlak ve solakların arasında bir orta yol bulmuşa benziyor. Ancak bu satırların sağlak yazarının bu tuşun yerine alışmakta başlangıçta zorluk yaşadığını söylemek gerek. Güç butonunun hemen yanında da 3.5 mm.’lik kulaklık jakı bulunuyor.

Galeri: HTC Desire X
[nggallery id=1093]

HTC Desire X’i kendisini benzettiğimiz One serisi cihazlardan ayıran önemli bir nokta yekpare kasaya sahip olmaması. Cihazın arkasını çıkarılabilir bir kapak tamamen kaplıyor. Cihazın kutusunu ilk kez açtığınızda cihazı sarmalayan plastik ambalajın üzerinde resimli bir kılavuz var, bunun üzerinde arka kapağın nasıl kolay bir şekilde açılabileceği de yazıyor. Bu kapağı kaldırdığımızda karşımıza Desire X’in 1650 mAh kapasiteli ve çıkarılabilir bataryası çıkıyor. microSD kart yuvası ve mini SIM kart yuvası bu batarya ile bağlantısı olmayacak şekilde üst tarafa yerleştirilmiş, böylece cihazı kapatmadan SIM veya microSD kart değişimi yapmak mümkün oluyor. SIM kart yuvası için kameranın altı gibi sıradışı bir yer seçilmiş, microSD kart yuvasının yeriyse daha kolay şekilde bulunuyor.

HTC Desire X’in arkasına plastik kapağı kapatarak bakmaya devam edelim. Dikkatimizi çeken ilk unsur sol üst köşeye doğru yerleştirilmiş ve etrafı özel bir çerçeveyle daha da belirginleştirilmiş, böylelikle arka bölüme ayrı bir hava katmış 5 megapiksel çözünürlüklü kamera ve LED flaş yer alıyor. Kameranın etrafını çevreleyen bölüm için dairesel bir doku kullanılmış. Bu dokunun sınırlarını ise renkli bir elips çiziyor. Bu grubun altında dikey şekilde HTC logosu, onun da altında itinayla delinmiş bir hoparlör ızgarası yer alıyor. Izgaranın hemen yanında da Beats Audio logosu karşımıza çıkıyor. Evet, HTC’nin son zamanlarda çıkardığı çoğu telefonda olduğu gibi Desire X’te de özel Beats Audio ses profilleri bulunuyor.

htc-desire-x-inceleme-00012

HTC Desire X’in sahip olduğu 4 inç’lik, 480 x 800 piksel çözünürlüklü ekran 233 ppi’lik bir piksel yoğunluğuna sahip. Belki karşımızda çok keskin yazı ve grafikler sunan bir ekran yok. Ancak Super LCD ekranın bu ayarda bir telefon için işini iyi yaptığı söylenebilir. Ekranın özellikle siyah renk derinliği bir hayli yüksek. Görüş açısı artmaya başladıkça renkte ve parlaklıkta hafif düşüşler gözlemledik, ancak bunun kullanıcı deneyimine çok büyük bir etkisi yok. Güneş ışığı altında da ekranın tatmin edici bir görüş sunduğunu söyleyebiliriz.

Telefonun içine bakacak olursak 1 GHz’lik çift çekirdekli işlemci karşımıza çıkıyor. Qualcomm MSM8255 Snapdragon yongaseti yonga üreticisinin Snapdragon S4 ailesinin Play olarak adlandırılan giriş seviyesi ürünü. 1 GHz’lik çift çekirdekli işlemciye biraz daha düşük kapasiteye sahip olan Adreno 203 GPU eşlik ediyor. Bu ikilinin varlığının 768 MB RAM ve 4 GB dahili bellek bulunuyor. Daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyanlar için yukarıda bahsettiğimiz microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar kapasiteye sahip bellek kartlarını destekliyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, HSDPA 7.2 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps eşlik ediyor. İvmeölçer ve yakınlık sensörü de cihazda yer alan diğer sensörler olarak dikkat çekiyor. Bu arada HTC Desire X RDS destekli FM radyo da barındırıyor.

Yazılım

HTC Desire X Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich ile yüklü geliyor. Bunun üzerinde HTC Sense 4.1 kullanıcı arayüzü çalışıyor. HTC Desire X’te de daha önce alışık olduğumuz Sense kullanıcı deneyimi bulunuyor. Beş farklı giriş ekranı sayfası dilediğiniz bileşen, kısayol veya klasörle doldurmanız mümkün. Ana ekrandayken parmağınız ekrana basılı tuttuğunuzda karşınıza ana ekranları düzenlemek için ihtiyacınız olan tüm unsurlar çıkacak. Giriş ekranında her bir sayfanın alt bölümünde beş adet kısayol bulunuyor. Soldan sağa doğru telefon, e-posta, uygulama menüsü, SMS ve kamera kısayolları telefonun en sık kullanılan özelliklerine en hızlı şekilde ulaşmayı sağlıyor.

htc-desire-x-inceleme-00021

Kilit ekranı da daha önce alıştığımız şekilde halkalı bir yapıda. Ekranın altında yarısı görünen halkayı ekranın ortasına doğru çektiğinizde telefonun ekran kilidi devre dışı kalıyor. Yine kilit ekranının altında yer alan telefon, posta, iletiler veya kamera ikonlarından herhangi birini halka içine doğru sürükleyerek sözünü ettiğimiz bu özelliklere hızlı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz. Ice Cream Sandwich ile gelen bir özellik olarak, üstteki bildirim çubuğu kilit ekranındayken de aktif olarak kullanılabiliyor.

HTC’nin Sense kullanıcı arayüzü altında sunmuş olduğu Fener, Araç, Friend Stream, Görev Yöneticisi, Görevler, Locations, Ses Kaydedici, Teeter gibi uygulama ve oyunlar Desire X’te de yüklü geliyor. Ofis işleri Polaris Office’e emanet. Ayrıca Adobe Reader uygulaması da cihazda baştan yüklü şekilde geliyor. Bu uygulamaların dışında Google’ın Gmail, Google+, Chrome, Google Haritalar ve Navigasyon gibi servislerine ait Android uygulamaları da Desire X’te karşımıza çıkıyor. Desire X’te yer alan Google Play Store üzerinden binlerce ücretli ve ücretsiz uygulamayı cihaza indirmek mümkün. Bu arada Desire X’i satın alanlara da ücretsiz 23 GB’lık depolama alanı hediye ediliyor. Eğer ilk kez bir Dropbox hesabı açıyorsanız, buna eklenen 2 GB’lık ücretsiz alan ile birlikte toplam ücretsiz depolama alanı 25 GB’ye çıkıyor.

htc-desire-x-inceleme-00020

HTC Desire X yeni bir telefon olduğu için Android 4.1 Jelly Bean güncellemesini de alacaktır. O güncelleme sayesinde Desire X, Google Now gibi gelişmiş bir arama sistemini kazanacak, ekranlar arasındaki geçiş de daha pürüzsüz bir hâle getirilecektir. Bunun yanı sıra bildirim merkezi üzerinden çeşitli uygulama ve içeriklerin yönetimi de Desire X’e önümüzdeki zamanlarda gelecek Jelly Bean güncellemesiyle birlikte kullanıcılara sunulacaktır.

Performans, Batarya ve Kullanım

HTC Desire X’te yer alan 1 GHz’lik çift çekirdekli Snapdragon S4 ailesinin giriş seviyesi olan Play adlı ürünü, diğer bir deyişle MSM8255 barındırdığı Adreno 203 GPU ile birlikte daha çok giriş ve orta seviyeli cihazları hedefleyen bir yongaset. Bu işlemciye eşlik eden 768 MB RAM’in ise bu ölçüde bir telefon için fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak konuşacak olursak HTC Desire X’in kullanıcı arayüzü içerisindeki geçişleri düzgün, pürüzsüz; pek fazla takılma ve kilitlenme gözlemlediğimiz söylenemez. İnternet üzerinden görüntü akışlarını da bu cihaz takılmadan gösterme başarısına sahip. Ancak aşağıdaki multimedya bölümünde bahsettiğimiz gibi cihaz üzerinde yüklü olan videoları oynatma konusunda bazı yetersizlikleri bulunuyor. Ayrıca yine aşağıda yer alan Kamera bölümünde bahsettiğimiz gibi işlemcinin grafik anlamındaki kısıtlamaları nedeniyle 720p çözüürlüklü video kaydı yapılamıyor.

Cihaz Quadrant SunSpider Benchmark
HTC Desire X 2372 2093.6 ms +/- %0.9
Turkcell MaxiPRO5 2390 1888.4 ms +/- %2.2
Sony Xperia P 2354 2777.3 ms +/- %1.2
Sony Xperia U 2205 2707.2 ms +/- %0.9
HTC One V 2078 3289.5 ms +/- %0.7

HTC Desire X’in barındırdığı 1650 mAh kapasiteli batarya bu telefon için yeterli görünüyor. Eğer 3G mobil geniş bant erişimini kapatıp bütün veri alışverişini sadece Wi-Fi üzerinden sağlarsanız telefonun bataryada çalışma süresi iki günü geçebiliyor. 3G açıkken ise bir gün rahatlıkla çıkıyor, ikinci günün de yarısında kullanmak mümkün oluyor. Bahsettiğimiz koşullarda arka planda veri transferi ve senkronizasyonun açık olduğunu belirtelim. Katalog değerlerine baktığımızda bu telefonun 20 saate kadar 2G’de 10 saate kadar 3G’de konuşma süresi sunduğunu görüyoruz.

Kamera

HTC Desire X’in arkasında 5 megapiksel çözünürlüğe sahip, LED flaşlı ve otomatik odaklı bir kamera yer alıyor. Bu kamera One serisi cihazlardaki gibi ImageSense kamera sensörünü barındırıyor. Bu sayede tepkiselliği oldukça iyi bir kamera uygulaması elde ediliyor. Her ne kadar One S ve One X’teki kadar hızlı olmasa da, Desire X’teki kamera uygulamasının da vakit kaybetmeden açıldığını ve anı kaçırmadan fotoğraf veya video çekmeye hazır hâle geldiği rahatlıkla söylenebilir. One serisinin fotoğraf ve video çekim araçlarını bir arada bulunduran kamere arayüzü Desire X’te de yer alıyor. Bunun yanı sıra art arda kareler çekmeyi ve bunların arasından istenenleri veya telefon seçeceği en iyi kareyi seçmeye olanak sağlayan sürekli çekim modu da cihazda mevcut. Bu fotoğrafda video çekerken aynı anda fotoğraf çekme imkanı da sunulmakta.

htc-desire-x-kamera-fotograflari-00014

Galeri: HTC Desire X Kamera Fotoğrafları
[nggallery id=1094]

HTC Desire X ile çekilen fotoğrafların renkler açısından canlı ve parlak olduğunu söylebiliriz. Bununla birlikte güneş ışığı altında yapılan çekimlerde hafif bir solgunluk var gibi bir durum gözlemledik. Fotoğraflarda sıkıştırma biraz fazla yapılmış, bunu hem fotoğraflara yüzde 100 yakınlaştırma yaptığımızda anlıyoruz. Yüzde 100 yakınlaştırma yaptığımızda detayların kaybolduğu ve keskinliğin azaldığı gözlerden kaçmıyor. Yine de, çekilen fotoğrafların sosyal medyada paylaşım için yeteri kadar elverişli olduğu, küçük boyut sayesinde hem kotadan hem de zamandan tasarruf sağlayacağı söylenebilir. Otomatik odaklı kamera sayesinde makro çekimlerde de tatmin edici sonuçlar almak mümkün. Instagram tarzı fotoğraf filtreleri de Desire X’in kamera uygulamasında yer alıyor. Bu efektler sayesinde etkileyici kareler yakalamak mümkün olabilir. Kameranın düşük ışık performansı vasatı aşmıyor, ancak gürültünün diğer eşdeğer makinelerle çekilen fotoğraflara göre daha az gürültü barındırdığını da söyleyebiliriz.

Video: HTC Desire X Örnek Video

HTC Desire X’in 1 GHz’lik çift çekirdekli işlemcisinin düşük kapasiteli oluşunun bir sonucu olarak kamerası da en fazla 800 x 480 çözünürlükle idare etmek zorunda kalıyor. HTC yöneticilerinden öğrendiğimiz kadarıyla kullanıcı deneyimini mümkün olan en iyi seviyede tutmak amacıyla bu yönde bir karar alınmış. Ve sonuç olarak yazılım üzerinden kameranın 480p geniş ekranın ötesinde kalitede video çekimi yapmasının önüne geçilmiş. Örnek videodan da görüleceği üzere çekilen videoda el titremelerinin etkisi bir hayli hissediliyor. Ortam seslerinin yakalanması noktasında ise kameranın iyi iş yaptığını söyleyebiliriz. Bir dakikalık bir videonun toplam uzunluğu yaklaşık 20 MB ki, bu da mobil şebeke üzerinden video paylaşımını elverişli kılıyor.

Multimedya

HTC Desire X söz konusu multimedya olduğunda da kullanıcılarına kapasitesi elverdiğince yardımcı olmaya çalışıyor. Video tarafında MP4, H.263, H.264 ve WMV formatları destekleniyor. Cihazın belleğine attığınız .avi uzantılı video dosyaları da kodlayıcının desteklenmesi hâlinde cihazda yüklü olan varsayılan video oynatıcı uygulaması tarafından otomatik olarak bulunuyor. Test ettiğimiz standart çözünürlüklü .avi dosyasının alt yazıları düzgün bir şekilde gösterilirken görüntünün oynatılması sırasında meydana gelen ufak takılmalar da dikkatimizden kaçmadı. Tavsiye edeceğimiz yöntem Google Play Store’a gidip MX Player gibi üçüncü parti video uygulamasını cihaza yüklemek. Bu uygulamayı yükledikten sonra yazılım tabanlı çözücü özelliğinin yardımıyla standart çözünürlükteki .avi videoları düzgün şekilde izleyebilirsiniz. .mkv uzantılı yüksek çözünürlüklü videoların oynatılması konusunda ne varsayılan ne de üçüncü taraf uygulama pek yardımda bulunmuyor.

htc-desire-x-inceleme-00022

Müzik tarafında HTC Desire X diğer Sense arayüzlü telefonların sunduğu deneyimi kullanıcılara veriyor. Müzik uygulamasını açtığınızda cihazın belleğine attığınız şarkıların listelendiği müzik kütüphanesinin yanı sıra şarkı bilgilerini kolay şekilde bulmaya olanak sağlayan SoundHound, internet radyo uygulaması TuneInRadio ve Türkiye’den içerik satın alımına kapalı olan 7digital servislerinin kısayolları var. Menü üzerinden buraya farklı uygulamaları eklemek mümkün.

HTC Desire X DLNA desteği sayesinde aynı ağ içerisinde yer alan DLNA destekli cihazlarda bulunan dosyaları oynatabiliyor. Benzer şekilde Desire X’i de bir ortam sunucusu gibi kullanmak ve bu telefondaki içerikleri DLNA destekli diğer cihazlarda, örneğin televizyonlarda herhangi bir kablo olmaksızın oynatmak mümkün oluyor.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi HTC Desire X’te de Beats Audio desteği bulunuyor. Bu telefonda Beats Audio’nun farkı biraz daha ortaya çıkarılmış. Beats Solo HD kulaklık ile gerçekleştirdiğimiz testte Beats Audio profili kapalıyken şiddeti dikkate değer derecede düşük olan, aynı şekilde bas ve tizin de az olduğu ses Beats Audio profilinin açılmasıyla birlikte daha şiddetli, bas ve tiz açısından da daha doyurucu hâle geldi.

Sonuç

HTC Desire X, 950 TL civarında bir fiyattan Türkiye’de satışa çıktı. Kendi fiyat aralığı içerisindeki cihazlarda 720p video kayıt yeteneği özelliği artık standart olmasına karşın Desire X sahiplerinin 480p çözünürlükle yetinmesi gerekiyor. Bu bir dezavantaj gibi gözükse de, HTC Desire X standart çözünürlükte video kayıt yeteneği dışında çoğu özelliği düzgün bir şekilde yerine getirmeyi başarıyor. 4 inç’lik ekranı yeterli görüntüleme alanı sunuyor, mobil internet tarayıcısı mükemmel olmasa da masaüstü web sitelerini bile tatmin edici hızda görüntüleyebiliyor. 5 megapiksel kamerası da fotoğraf çekimi konusunda sosyal ağlarda paylaşım için yeterli sayılır.

htc-desire-x-inceleme-00016

HTC Desire X kendi fiyat aralığı içerisinde değerlendirdiğimizde tasarımı ve sağladığı teknik özelliklerle belirli bir dengeyi yakalamayı başaran bir cihaz. Bir akıllı telefon için 1000 TL’den fazlasını vermek istemeyen kullanıcılar HTC Desire X’i değerlendirme kapsamına alabilirler. HTC Desire X, Avea ve Turkcell tarafında çeşitli tekliflerle piyasada bulunmakta.

İLGİLİ HABERLER