DosyaManşetler

HTC 10 ve LG G5 karşı karşıya

htc 10 lg g5HTC, en yeni amiral gemisi telefonu HTC 10’u kısa bir süre önce tanıtmıştı. Tayvanlı üretici, bu telefonla Samsung ve LG gibi rakipleriyle yeniden güçlü biçimde mücadele etmeyi amaçlıyor.

LG’nin en yeni gözde telefonu LG G5 ise şubat ayında Barselona’da görücüye çıkmıştı. Bir dizi yeniliği de beraberinde getiren telefon, Android pazarına farklı bir soluk kazandırma amacıyla boy gösteriyor.  HTC 10 ve LG G5 arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

HTC 10, köşeleri yivli metal bir kasaya sahip. Akıllı telefonun önündeki parmak izi tarayıcısına iki yanındaki kapasitif butonlar eşlik ediyor. Ön yüzeyde BoomSound hoparlör bulunmaması, cihazı seleflerinden farklı bir yerde konumlandırıyor. Ancak akıllı telefonun tasarım ve kullanılan malzemeler bakımından fazlasıyla kaliteli olduğunu belirtmek gerekiyor. HTC 10’un ön yüzeyi, HTC’nin geçmiş amiral gemisi telefonlarına kıyasla daha klas duruyor. Aynı zamanda, ön yüzeydeki alan yönetiminin de daha iyi olduğunu belirtmek gerekiyor.

145.9 x 71.9 mm.’lik boy ve genişliğe sahip akıllı telefonun kalınlığı ise 3 ila 9 mm. arasında değişiyor. Cihaz tartıda 161 gram çekiyor. Ön taraftaki hoparlörler kaldırılsa da, BoomSound ses teknolojisi halen destekleniyor. Artık BoomSound Hi-Fi olarak adlandırılan teknolojiye ek olarak, yüksek çözünürlüklü ses desteği de telefondaki yerini alıyor.

LG G5’in boyalı metal kasası modüler tasarım unsurlarını barındırmasıyla dikkat çekiyor. Akıllı telefonun değiştirilebilir bataryası, cihazın altından çıkarılabiliyor. Buna ek olarak LG’nin “Arkadaşlar” olarak nitelediği aksesuarlar da aynı bölümden akıllı telefona monte edilebiliyor. Çıkarılabilir batarya barındıran tek metal kasalı cihaz olması LG G5’i ayrı bir yere koysa da, akıllı telefonun kullanıcıya verdiği hissiyatın HTC 10’a kıyasla daha “plastik” olduğu söylenebilir. LG G5’in ekranındaki hafif kavisin de göze fazlasıyla hoş gözüktüğünü belirtmekte fayda var.

149.4 x 73.9 x 7.7 mm.’lik boyutlara sahip LG G5, tartıda 159 gram çekiyor. HTC 10’dan daha geniş ve uzun olan LG G5, daha ince ve hafif bir cihaz niteliği taşıyor. LG’nin amiral gemisinin parmak izi tarayıcısı ise arka panelde kameranın yanında yer alıyor.

Ekran

HTC 10’da 5.2 inç Super LCD 5 ekran bulunuyor. Bu ekran Quad HD çözünürlük sunuyor. Piksel yoğunluğu ise 565 ppi’da kalıyor. HTC geçmişte akıllı telefonlarındaki ekranlar nedeniyle yoğun ilgiye mahzar olsa da, HTC 10’un ekranının şirketin en iyilerinden biri olmadığı söylenebilir.

Yine de, HTC 10’un ekranının One M9’da bulunan ekrandan daha iyi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Keskin, detaylı ve ayarlanabilir bir görüntü sunan ekranın otomatik parlaklık ayarı ve görüntüleme açılarının problemli olduğunu belirtmekte fayda var.

LG G5’te ise 5.3 inç LCD ekran bulunuyor. Quad HD çözünürlüğe sahip ekranın piksel yoğunluğu değeri ise 554 ppi’da kalıyor. Bu fark, ekran boyutundaki küçük artıştan kaynaklanıyor. İki akıllı telefonun ekran keskinlikleri arasında küçük ve pek kolay ayırt edilemeyecek bir fark olduğu söylenebilir.

Otomatik parlaklık ayarlama özelliği, LG G5’in ekranında gayet iyi biçimde işliyor. Ekranın görüntüleme açılarının da fazlasıyla tatmin edici olduğunu söylemek gerekiyor. LG G5’in daima açık ekranı, kullanıcılara bazı bilgilere kısa yoldan erişme fırsatını veriyor.

Kamera

HTC 10’un arkasında bulunan 12 megapiksel çözünürlüklü UltraPixel kamera 1.55 µm piksele ve f/1.8 diyafram aralığına sahip. Optik görüntü sabitleyici, lazer otomatik odaklama ve çift renkli LED flaş da diğer kamera bileşenleri arasında bulunuyor.

Akıllı telefonun önündeki 5 megapiksel çözünürlüklü kamera ise 1.34 µm piksele ve f/1.8 diyafram aralığına sahip. Otomatik odaklama, optik görüntü sabitleyici, ön kamera flaşı gibi özelliklere HTC 10’un ön kamerasında da rastlanıyor. Ön kamerada optik görüntü sabitleyicisinin dünyada bir ilk olduğunu belirtmek gerekiyor. Kamera bakımından selefinden çok daha iyi bir performans sergileyen HTC 10, iyi koşullar altında güzel kareler yakalıyor. Düşük ışıkta ise bazı detaylar kaybolabiliyor.

LG G5’in arkasında ise çift kameralı bir kurulum bulunuyor. 16 megapiksel çözünürlüklü sensöre 135 derecelik geniş açılı 8 megapiksel sensör eşlik ediyor. İkinci sensör kameraya insan gözünün görüş alanına benzer bir görüş alanı kazandırıyor. Lazer otomatik odaklama, optik görüntü sabitleyici ve LED flaş da kamera kurulumundaki unsurlar arasında yer alıyor. LG G5, arka kamera performansı bakımından HTC 10’un üzerinde bir performans sergiliyor.

LG G5’in ön kamerası ise 8 megapiksel çözünürlük sunuyor. G5, çözünürlük bakımından HTC 10’a üstünlük sağlasa da, optik görüntü sabitleyicinin varlığı HTC 10’a avantaj kazandırıyor.

Donanım

HTC 10’da Qualcomm Snapdragon 820 işlemci yer alıyor. Bu işlemciye 4 GB RAM ile 32 veya 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. microSD kart girişinin varlığıyla daha fazla depolama alanına sahip olmak mümkün. 3000 mAh kapasiteli pil, USB Type-C girişi, QuickCharge 3.0 desteği akıllı telefondaki diğer donanım özellikleri arasında bulunuyor. Oldukça hızlı bir şekilde çalışan cihaz, pil ömrü konusunda da tatmin edici bir performans sergiliyor.

LG G5’te de Qualcomm Snapdragon 820 işlemciye 4 GB RAM eşlik ediyor. Dahili depolama alanı konusunda ise tek seçenek olarak 32 GB sunuluyor. microSD kart girişinin varlığıyla dahili depolama alanının üzerine ekleme yapılabiliyor. USB Type-C girişi, LG G5 ile HTC 10 arasındaki bir diğer donanımsal ortak nokta olarak göze çarparken, LG G5 2800 mAh kapasiteli piliyle bu alanda geride kalıyor. Oldukça hızlı biçimde işleyen LG G5’te de QuickCharge 3.0 standardı destekleniyor.

LG G5’in pili çıkarılabiliyor ve çıkarılan pilin yerine monte edilen arkadaşlardan birisi, akıllı telefona gelişmiş ses yetenekleri kazandırıyor. Her iki telefonda da 24-bit DAC kulaklık soketi bulunuyor. Ses bakımından hem HTC 10’un hem de LG G5’in muhteşem bir deneyim yaşatabileceği söylenebilir.

Yazılım

Her iki telefon da kutularından Android Marshmallow işletim sistemiyle birlikte çıkıyor. Ancak bu durum, iki cihazın yazılımsal anlamda aynı deneyimi yaşatacağı anlamına gelmiyor. HTC 10 ve LG G5, Android’i kendi arayüzleriyle tamamlıyor.

HTC’nin cihazı, LG’nin akıllı telefonuna kıyasla daha saf bir Android deneyimi sunuyor. Sense arayüzünün daha rafine versiyonunu sunan HTC, eskiye kıyasla “hafif” bir deneyim vadediyor. LG de G5 için Optimus UX isimli kullanıcı arayüzünde bazı değişiklikler yapsa da, Android’in üstündeki etkisi daha fazla hissediliyor.

Sonuç

LG G5, duyurulduğu dönemde modüler tasarımıyla bakışları üzerinde toplamayı başarmıştı. HTC 10 ise şık ve kaliteli tasarımıyla oldukça etkileyici bir görüntü çiziyor. Donanım bakımından neredeyse aynı yerde duran iki cihaz, kamera performansı konusunda da benzer hedefler vadediyor. Ancak LG G5’in kamera konusunda çizginin biraz daha dışına çıkarak kendisine avantaj sağladığı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER