Teknoloji

HP’den geleceğin dizüstü bilgisayarı: Firefly

HP gelecekte masaüstü bilgisayarların yerini alacak dizüstü bilgisayarları temsil eden bir konsept dizüstü bilgisayarı CES’te görücüye çıkaracak. Firefly olarak adlandırılan bu prototip bazı dizüstü bilgisayarlarda da rastladığımız 17 inç’lik ekrana sahip, ancak Voodoo Envy 133’ten ödünç alınmış bir çoklu-dokunmalı trackpad de bulunuyor. Bu trackpad klavyenin altı yerine daha rahat bir kullanım sağlamak amacıyla klavyenin yanına yerleştirilmiş. Bu trackpad daha karmaşık kontrolleri de destekliyor.

Fujitsu’nun LifeBook N7010 modelinde olduğu gibi, Voodoo destekli Firefly’da da 4.3 inç’lik ikinci bir ekran bulunuyor. 800×480 çözünürlüğündeki bu ikinci ekran anında mesajlaşma ve diğer uygulamalar için kullanılabilir, bu sayede oyun keyfinden ya da ana ekrandaki yerden fedakarlık etmenize gerek kalmayacak.

Sistem oyun oynamak için de oldukça yeterli. Mobil dört-çekirdekli 2.4 GHz Core 2 Extreme işlemciye sahip olan bu dizüstü bilgisayarda CrossFire moduyla birlikte Mobility Radeon HD 3870 grafik yongasına, 7200 RPM’lik 250 GB sabit disk de bulunuyor. Ayrıca 4 GB’lık hafıza ile uzun süren açılış zamanlarının da önüne geçişmeye çalışılmış. Özelleştirilebilir arkadan aydınlatmalı klavye ve eşsiz bir kızılötesi web kamerası da gecenin bir yarısı odanızın karanlığında oyun oynamanıza imkan tanıyor.

HP Firefly’ı ürün gamı içerisine sokmayı henüz planlamıyor. Esas amaç bu konsept dizüstü bilgisayar ile HP’nin gelecek teknolojilerini tanıtmak. Ancak HP’nin ilk çoklu-dokunma destekli dizüstü bilgisayarları sunan şirket olduğunu düşünürsek Firefly’da yer alan bazı teknolojileri üretimde olan serilerine aktarmasını bekleyebiliriz.

İLGİLİ HABERLER