Teknoloji

HP üçüncü taraf yazıcı kartuşlarının kullanımını yeniden engellemeye başladı

hp yazıcıları

HP, daha fazla müşterinin yazıcılarında üçüncü taraf mürekkepleri kullanmasını engelliyor. Reddit, Twitter ve HP topluluk forumuna dağılmış çok sayıda haber, ilk olarak Ars Technica tarafından bildirildiği üzere, yakın zamanda yapılan bir yazıcı üretici yazılımı güncellemesinin şirketin katı “dinamik güvenlik” politikasının bir parçası olarak markası HP olmayan mürekkep kullanımını engellediğini gösteriyor.

İlk olarak 2016’da kullanıma sunulan dinamik güvenlik, şirketin “müşteri deneyimimizin kalitesini koruması, baskı sistemlerimizin bütünlüğünü koruması ve fikri mülkiyetimizi koruması” gibi gerekçelerle kullanıma sunduğu kartuş kimlik doğrulama sürecinin bir parçasıdır. Bu, bazı yazıcılarda “yeni veya yeniden kullanılmış HP çipleri veya elektronik devresi” içermeyen mürekkep veya toner kartuşlarının kullanımının yasaklanması anlamına geliyor. Bu teknoloji ile ilgili olarak HP, halihazırda birçok eleştiri ve hakkında açılmış çeşitli toplu davalarla karşı karşıya kalmıştır.

Buna rağmen, HP’nin dinamik güvenlik politikasını bir zamanlar HP olmayan kartuşlarla uyumlu olan daha fazla cihazı kapsayacak şekilde genişlettiği görülüyor. Bir Reddit kullanıcısı, u/grhhull, artık HP yazıcılarıyla üçüncü taraf mürekkep kartuşlarını kullanamadıklarını söylüyor. u/grhhull, HP’nin baskı kalitesini garanti edemediğini belirten atlanabilir bir mesaj görüntülemek yerine, yazıcılarının hiçbir şekilde üçüncü taraf kartuş kullanmayacağını söylüyor.

u/grhhull’un yazıcısının ekranında gösterilen mesajda “Belirtilen kartuşlar, HP olmayan bir çip içerdikleri için yazıcı sabit yazılımı tarafından engellendi.” yazıyor. “Bu yazıcı, yalnızca yeni veya yeniden kullanılmış HP çipi olan yeni veya yeniden kullanılmış kartuşlarla çalışacak şekilde tasarlanmıştır.”

u/grhhull’a göre, bir HP müşteri destek uzmanı onlara, bunun “yakın zamanda yapılan bir güncellemenin” parçası olduğunu söyledi.

2020’de HP, şirketin donanım yazılımının “kod ekleyerek, silerek veya değiştirerek, HP yazıcıların yeteneklerini azaltarak ve rakiplerinin besleme kartuşlarının HP yazıcılarla uyumunu engelleyerek”, “kötü amaçlı yazılım” gibi hareket ettiğini iddia eden bir toplu davanın parçası olarak ABD’deki müşterilerle 1,5 milyon dolarlık bir uzlaşmaya varmıştı. Ayrıca şirket, kullanıcıların daha uygun fiyatlı üçüncü taraf mürekkep kartuşları takmasını yasakladıktan sonra, Avrupa Birliği ve Avustralya’da dinamik güvenlikten etkilenen müşterilere milyonlar ödedi.

HP, müşteri şikayetlerine küçük bir taviz olarak 2016’da dinamik güvenliği kaldıran isteğe bağlı bir güncelleme yayınlamıştı, ancak bu değişiklik kafa karıştırıcı bir şekilde yalnızca bir dizi belirli model için geçerli olmuştu. HP, bazılarının 1 Aralık 2016’dan önce üretilmiş olmasını gerekli kılmıştı. Hangi HP yazıcıların dinamik güvenliğin yüklü olduğu hâlâ net değil, ancak çevrimiçi paylaşımlar sorunun OfficeJet Pro 6970, OfficeJet Pro 6968, OfficeJet 6950 ve OfficeJet 7740 dahil olmak üzere bir dizi modele yayıldığını gösteriyor.

Bu son gelişme, Aralık 2022 ve Ocak 2023‘te yayınlanan ve “HP yapımı olmayan bir çip veya değiştirilmiş ya da HP olmayan elektronik devre kullanan kartuşları bloke etmek için kullanılan dinamik güvenlik önlemlerinin” dahil edildiğini belirten son ürün yazılımı güncellemelerini takip ediyor. Ayrıca şirket, “periyodik ürün yazılımı güncellemelerinin, dinamik güvenlik önlemlerinin etkinliğini koruyacağını ve daha önce çalışan kartuşları engelleyeceğini” belirtiyor.

HP’nin net baskı geliri düşerken bu hareket, kullanıcıları ekosistemiyle sınırlamaya yönelik umutsuz bir girişim gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER