Teknoloji

HP satın alma teklifini açık kapı bırakarak reddetti

hp ceo
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

HP son zamanlarda çeşitli satın alma teklifleriyle karşılaşsa da, en azından şu an için, bağımsızlığını kaybetmeye hazır görünmüyor. Teknoloji devi, son olarak Xerox’tan gelen satın alma teklifini geri çevirdi. HP, Xerox tarafından sunulan ve hisse başına 22 dolar değer biçen teklifin yeterince iyi olmadığını belirtti.

HP’nin Xerox’un teklifini geri çevirmesi, Xerox’un bu işi gerçekleştirebileceği konusunda da kafalarda soru işareti oluşturdu. Olası bir satın alma durumunda ortaya çıkacak yapının büyük bir borç yükü altına girecek olması ve Xerox’un gelirlerindeki düşüş de, bu anlaşmaya dair şüpheleri kuvvetlendiren unsurlar arasında bulunuyor.

Ancak HP daha iyi bir teklife kapısının kapalı olmadığını da açıkça belli etmekten geri kalmıyor. HP’nin yönetim kurulu, Xerox’a daha uygun bir değerleme yapılması için gereken yardımın sağlanabileceğini belirtti. Bu açıklama, şirketin daha uygun teklifler üzerinde düşünmeye hazır olduğunu gösteriyor.

HP ve Xerox flörtünün arkasında kim var?

Xerox’un HP’yi satın alma girişiminin arkasında “aktivist yatırımcı” olarak bilinen Carl Icahn’ın olduğu söyleniyor. Icahn, şirketleri birbirine doğru itmeye çalışan tarzıyla tanınıyor. Kısa süre önce HP’nin 1.2 milyar dolar değerinde hissesini satın alan milyarder yatırımcı, Xerox’un da yüzde 10.6 oranında hissesine sahip. Icahn, iki şirketin birleşmesinin hem tasarruf anlamına geleceğini hem de yazıcı pazarında önemli bir güç doğuracağını açık şekilde belirtmekten de geri kalmıyor.

HP’nin önünde hem teslim olmak hem de direnmek için çeşitli sebepler bulunuyor. Şirket, geçtiğimiz ay 2022 mali yılının sonuna kadar 9 bin çalışanıyla yollarını ayıracağını açıklamıştı. Geçtiğimiz yaz kârını artırmaya başaran HP, bir yandan da kemer sıkmaya çalışıyor gibi görünüyor. Ancak Xerox ile yapılacak olası bir satış anlaşması, Silikon Vadisi’nin en eski şirketlerinden biri olan HP’nin bağımsızlığını kaybedeceği anlamına geliyor. Dolayısıyla Xerox tarafından sunulan teklif, HP açısından manevi yönüyle de değerlendirilecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER