İncelemelerManşetler

HP Spectre x360 İncelemesi

hp spectre x360 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

HP, Spectre serisinde ince ve hafif kasayı güçlü bir donanım eşliğinde sunmayı hedefliyor. Bu geleneği 2019 model HP Spectre x360 da devam ettiriyor. Çıkışından bu yana en iyi “2’si 1 arada” dizüstü bilgisayarlardan biri olan Spectre x360, yine güçlü bir donanımı şık bir tasarım eşliğinde sunuyor.  Cihazın adındaki “360” sayısı, ekranın özel menteşe mekanizması sayesinde döndürülebilmesi ve tablet formunda da kullanılabilmesinden geliyor. HP Spectre x360 inceleme yazımızda bu şık ve işlevsel dizüstü bilgisayara dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

HP SPECTRE X360 SATIN AL

Hepsiburada.com’dan uygun ödeme koşulları ve indirimlerle satın alın!

HP Spectre x360 inceleme: Tasarım

2019 model HP Spectre x360, yapılan küçük ama etkileyici tasarım değişiklikleri sayesinde 2018 model selefine kıyasla çok daha vurucu bir görünüme kavuşuyor. Buna ek olarak, söz konusu küçük dokunuşlar sayesinde dizüstü bilgisayardaki alan yönetiminin de daha verimli hâle geldiğini söylemek çok yanlış olmayacaktır.

hp spectre x360 inceleme

HP Spectre x360’ın sol ve sağ köşeleri artık çapraz bir görünüme sahip. Bunun Spectre x360’a daha farklı ve kendine has bir hava verdiği rahatlıkla söylenebilir. Dizüstü bilgisayarın sol köşesinde güç butonu yer alıyor. Spectre x360 kutusundan ilk kez çıkarıldığında bir süre güç butonu aranabiliyor.

Sağ köşeye ise bir USB-C girişi daha yerleştirilmiş. Hoparlör ızgarası ise klavyenin üstünde yer alıyor. Daha pürüzsüz bir tasarımla yenilenen hoparlörde yine Bang & Olufsen’in imzası bulunuyor. Parmak izi tarayıcısı ise klavyenin sağ alt köşesinde kullanıcıların karşısına çıkıyor.

hp spectre x360 incelemeSpectre x360’ın sol kenarında bir adet tam ölçekli USB-A 3.1 girişi bulunuyor. Hâlâ pek çok cihazın USB-C ile uyumlu olmadığını düşününce bu girişin varlığı biraz daha anlam kazanıyor. Standart USB girişi sayesinde çok sayıda cihaz ekstra bir aksesuara ihtiyaç duyulmadan Spectre x360’a bağlanabiliyor.

Spectre x360’ın sağ kenarı ise sol kenarına göre biraz daha kalabalık. Köşede bulunan USB-C girişine ek olarak kenarda da bir adet USB-C girişi bulunuyor. Köşeye USB-C girişi yerleştirilmesinin ilginç bir tercih olduğu söylenebilir. Ancak bu sayede iki USB-C girişini de rahatlıkla kullanmak mümkün oluyor.

USB-C girişlerine ek olarak sağ kenarda ses jakı girişi, microSD kart yuvası ve web kamerasını fiziksel olarak devredışı bırakmaya yarayan bir fiziksel anahtar bulunuyor. Bu fiziksel anahtarın özellikle gizlilik konusunda hassas olan kullanıcılar tarafından beğenilecek bir ekleme olduğu söylenebilir.

HP’nin tüm x360 modellerinde olduğu gibi, Spectre x360’ta da ekranın döndürülmesini sağlayan 360 derecelik bir menteşe bulunuyor. Bu mekanizma sayesinde Spectre x360’ı hem standart bir dizüstü bilgisayar hem de bir tablet gibi kullanmak mümkün oluyor. Dileyenler medya içeriklerini izlerken Spectre x360’ı çadır modunda (ters bir V harfi gibi) kullanabiliyor. Bunun bir şeyler izlemek için oldukça keyifli bir yöntem olduğu söylenebilir.

hp spectre x360 inceleme1.33 kilogram ağırlığındaki HP Spectre x360, oldukça rahat şekilde taşınıyor.

HP Spectre x360 inceleme: Ekran

2019 model HP Spectre x360, selefine kıyasla çok daha parlak ve dinamik bir ekrana sahip. Test merkezimize gelen modelde 1920 x 1080 piksel çözünürlüklü, 13.3 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor.

Bu ekranı, Corning Gorilla Glass NBT cam koruyor. Tablet modunda da kullanılabilen hibrit cihazlar için bu korumanın büyük öneme sahip olduğu söylenebilir. Dokunmatik ekran üzerinde parmakla gezinirken arayüzle etkileşimde belirgin bir problem yaşanmıyor.

hp spectre x360 incelemeIPS panel kullanıcılara geniş görüntüleme açıları sunuyor. Ekran farklı formatlarda kullanılabilmek mümkün olduğu için görüntü kalitesinin her açıda aynı kalması önem taşıyor. HP’nin bu konuda iyi bir iş başardığı söylenebilir.

Son zamanlarda çıkan HP markalı dizüstü bilgisayarların hemen hemen hepsinde bulunan SureView özelliği Spectre x360’ta da mevcut. Bu özellik aktif hâle getirildiğinde ekranın görüntüleme açıları büyük ölçüde kısıtlanıyor ve sadece tam karşıdan bakan kişi ekrandakileri görebiliyor. Bunun özellikle kamusal alanlarda bilgisayarı kullananlar için faydalı bir özellik olduğu rahatlıkla söylenebilir.

hp spectre x360 incelemeSureView’i aktif hâle getirmek de son derece kolay. Klavyedeki F1 tuşuna basıldığında SureView devreye giriyor. Ekrandaki görüntünün rengi biraz değişse de, bu durum kullanıma hiçbir şekilde olumsuz etki yapmıyor. Bu özelliğin kullanıcısı çok fazla olmasa da, varlığı Spectre x360’a ekstra bir değer katıyor.

HP Spectre x360 uygulamaların çalıştırılmasında ve medya içeriklerinin oynatılmasında da kullanıcıları tatmin eden bir performans sergiliyor. Spectre x360 en parlak dizüstü bilgisayar ekranına sahip olmasa da, işini gayet iyi yapıyor. Bazı bölgelerde Spectre x360’ın 4K çözünürlüklü ekran seçeneğinin bulunduğunu belirtmekte de fayda var.

hp spectre x360 incelemeHP Spectre x360’ın ekranına dair en olumsuz nokta ise ekranın üst ve alt çerçevelerinin kalınlığı olabilir. Tasarımın bu kadar ön plana çıktığı bir bilgisayarda ekran çerçevelerinin daha ince olması, göze daha hoş gelebilirdi.

HP Spectre x360 inceleme: Klavye ve İzleme Dörtgeni

2019 model HP Spectre x360’ın klavyesi yerleşimi ve sunduğu deneyimle kullanıcıları büyük ölçüde tatmin etmeyi başarıyor. Spectre x360’ın ince ve küçük kasasına rağmen, tuşların büyüklüğü oldukça yerinde. Tuşlara basıldığında ihtiyaç duyulan tepkisellik rahatlıkla hissediliyor.

hp spectre x360 incelemeHP Spectre x360’ta da, pek çok dizüstü bilgisayarda olduğu gibi, ekstra olarak sayısal tuş takımına yer verilmemiş. Bu sayede diğer tuşlara daha geniş alan sağlamak mümkün olmuş. Gerçekten de, HP Spectre x360 ile yazı yazmak oldukça keyifli. Klavyenin tuşlarına dokunulduğunda çıkan ses kulağa oldukça hoş geliyor. Sadece kendi deneyimimde zaman zaman Enter tuşuna basmak isterken virgül tuşuna bastığımı bir dipnot olarak belirtebilirim.

HP Spectre x360’ta klavye aydınlatmasının kontrolü kullanıcılara bırakılıyor. Kullanıcılar F5 tuşuna basarak klavyenin arka aydınlatmasını açabiliyor veya kapatabiliyor.

hp spectre x360 incelemeKlavyenin altındaki izleme dörtgeni ise rahat kullanım için yeterli büyüklüğe sahip. Ancak günlük kullanımda izleme dörtgeni beklenen tepkiselliği sağlamıyor. Çoklu dokunmayla yapılan hareketlerde iyi iş çıkaran izleme dörtgeninin standart deneyimde biraz fazla sert olduğu söylenebilir.

HP Spectre x360: Donanım ve Performans

HP Spectre x360’ı yaklaşık iki haftalık bir süre boyunca test ettik. Testlerimiz sırasında cihazla farklı senaryoları deneyimlemeye çalıştık. Öncelikle Spectre x360’ın dizüstü bilgisayar ve tablet modları arasında geçişi oldukça hızlı biçimde gerçekleştirdiğini belirtmekte fayda var. Windows 10 farklı modlar arasında geçiş yaparken herhangi bir gecikme veya takılmayla karşılaşmıyor.

Test merkezimize gelen Spectre x360’da sekizinci nesil Intel Core i5-8265U işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 8 GB RAM eşlik ediyor. Geçtiğimiz yıl piyasaya çıkan bu işlemcide dört çekirdek ve sekiz iş parçacığı mevcut. Temel frekansı 1,60 GHz olan işlemcinin maksimum turbo frekansı ise 3,90 GHz. Intel Core i5-8265U, entegre Intel UHD 620 grafik işlemcisiyle birlikte geliyor. Test merkezimize gelen modelde 256 GB SSD bulunuyor.

Bu teknik donanım, grafik açısından sistemden çok şey talep eden oyunları hakkıyla oynamak veya çalıştırmak için yeterli değil. Sistemi zorlamayan oyunlar konusunda ise bir sıkıntı yaşanmıyor. Video izleme ve düzenleme konusunda iyi bir iş sergileyen Spectre x360 ile fotoğraflar da rahatlıkla düzenlenebiliyor.

2019 model HP Spectre x360, günlük kullanımda iyi bir performans sergiliyor. Dünyadaki en güçlü dizüstü bilgisayar olmasa da, Spectre x360 Windows 10’u gayet iyi biçimde kaldırıyor. İnternette gezinirken, YouTube veya Netflix üzerinde video izlerken, belge oluştururken veya küçük ölçekli fotoğraf düzenleme işlemleri yaparken Spectre x360 bir tekleme emaresi göstermiyor.

hp spectre x360 incelemeHP Spectre x360’ın “2’si 1 Arada” formatında bir cihaz olarak pürüzsüz bir deneyim sunduğu söylenebilir. Cihaz, Geekbench 5 benchmark testinde tek çekirdekte 1044, çok çekirdekte ise 3265 puan alıyor. Dizüstü bilgisayarın OpenCL puanı ise 5615.

Medya oynatma konusunda ise HP Spectre x360’ın performansı oldukça parlak. Canlı ekranın yanı sıra güçlü Bang & Olufsen hoparlörlerin varlığı, bu deneyimde başrolü üstleniyor. Dizüstü bilgisayarını hem iş hem de eğlence amacıyla kullananlar için Spectre x360 oldukça uygun bir profil çiziyor.

hp spectre x360 incelemeHP Specte x360’ta biyometrik doğrulama çözümü olarak hem parmak izi tarayıcısı hem de yüz tanıma özelliği mevcut. Parmak izi tarayıcısı klavyenin sağ alt köşesinde bulunuyor ve oldukça hızlı şekilde çalışıyor. Yüz tanıma özelliği ise, doğal olarak, Spectre x360’ın kamerasından yardım alıyor. Kamera, aydınlık ortamlarda kullanıcıların yüzünü algılama konusunda bir sıkıntı yaşamıyor. Ortamın aydınlık seviyesi biraz azaldığında ise kilidin açılması zaman alabiliyor.

HP Spectre x360 inceleme: Pil

HP, 2019 model Spectre x360’ın pil ömrüyle oldukça övünüyor. Cihazın pil performansı yakından incelendiğinde bu övünmenin pek de haksız olmadığı görülüyor. Spectre x360, uzun süre boyunca şarja ihtiyaç duymadan çalışmayı sürdürebiliyor.

1080p çözünürlüğündeki bir videoyu yüzde 50 ekran parlakılığıyla oynattığımız pil testinde, Spectre x360 12 saati aşkın bir süre boyunca çalışmaya devam etti. Bu özelliklere sahip bir dizüstü bilgisayar için söz konusu sürenin çok etkileyici olduğunu belirtmek gerekiyor.

hp spectre x360 incelemePiyasada daha uzun pil ömrü vadeden başka dizüstü bilgisayarlar da mevcut. Ancak bu cihazların büyük bir kısmı uzun pil ömrü için performansı feda ediyor. Spectre x360 ise performansı etkileyen bir taviz vermeden bu seviyeye çıkmayı başarıyor.

HP, Spectre x360 ile tam Windows 10 deneyimini yaşatan ve bir iş günü boyunca şarja ihtiyaç duymayan bir cihaz sunuyor. Bunun gerçekten etkileyici bir performans olduğunu söylemek gerekiyor.

Daha yoğun kullanım senaryolarının uygulamaya koyulduğu PCMark 8 Battery Life gibi testlerde ise pil ömrü yaklaşık 4,5 saate iniyor. Ancak bu testte video görüşme, internette gezinme gibi çok sayıda aktivitenin de listeye eklendiğini belirtmek gerekiyor. Pil yönetiminde biraz hassasiyet gösteren ortalama bir kullanıcı için HP Spectre x360’ın en azından 9 saat boyunca şarja ihtiyaç duymayacağı söylenebilir.

2018 model Spectre x360 testlerde çok daha düşük pil ömrü sürelerine ulaşıyordu. Dolayısıyla HP’nin gerçekten de pil konusunda belirgin ve etkileyici bir aşama kaydettiğini söylemek gerekiyor.

HP Spectre x360 inceleme: Sonuç

HP’nin 2019 model Spectre x360 ile ortaya yine çok iyi bir “melez” cihaz çıkardığı söylenebilir. Yenilenen tasarım ve yükseltilen donanım, Spectre x360’ın hem görsel hem de teknik açıdan iyi bir performans sergilemesini sağlıyor. Bu da Spectre x360’ı aynı zamanda tablet olarak da kullanabileceği bir cihaz arayanların gözünde çekici bir alternatif hâline getiriyor.

hp spectre x360 incelemeHP 2019 model Spectre x360 ile birlikte üretim kalitesi, tasarım ve performans konusunda önemli bir sıçrama yapmayı başarıyor. Bu da cihazın fiyat etiketinde yazan miktarın biraz daha “makul” görünmesini sağlıyor.

Tüm gün kullanılabilecek, teknik açıdan güçlü, ince ve tarz sahibi bir cihaz arayanlar için Spectre x360, maddi koşulların da uygun olması durumunda, kesinlikle değerlendirilmesi gereken seçenekler arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER