Manşetler

HP-Palm detayları: HP için Palm’ın hediyesi webOS olacak

HP’nin Palm’ı satın alması birçok kişi için sürpriz oldu, bu grubun içinde biz de varız. HP’nin dün internet üzerinden gerçekleştirmiş olduğu konferansta bu satın almanın detayları anlatıldı.

Akıllı telefon, tablet cihaz ve netbook ekosisteminin birçok fırsatı bünyesinde barındırdığını söyleyen HP’nin tablet rotası açıkça belli, ancak iş netbook / smartbook tasarımına gelince işler biraz dolambaçlı hâle geliyor. HP’nin webOS’e yatırımı arttıracağı konferans görüşmesinde çıkan en önemli detaylardan biri olurken, Jon Rubinstein ve Palm yöneticilerinin birçoğunun da HP çatısı altında yola devam edeceği söylendi. Geçişle ilgili çözülmesi gereken birçok detay bulunuyor, ancak düzenleyici ve hissedar onaylarına kadar bu işleri halletmeye yetecek zaman bulunuyor.

Palm’ın mevcut donanım haritasına temelde dokunulmayacak, ancak satın almanın HP açısından güzel tarafı webOS’in satın almayla birlikte bir hediye gibi HP’nin çatısı altına katılması olacak. HP, bu işletim sistemini birden fazla bağlanabilir cihaz üzerinde kullanmayı hedefliyor. Yani, webOS’i tablet cihazlarda ya da smartbook’larda da görürseniz hiç şaşırmayın. Palm’ın donanımları açısından bakacak olursak, Jon Rubinstein HP’nin çatısı altına girip bu şirketin parasını ve özkaynaklarını kullanmaktan mutlu ve gururlu gibi görünüyor. Palm markasına ne olacağı, Palm’ın Palm olarak kalıp kalmayacağı hususuna ise her iki şirket de kesin bir açıklama getirmiyor. Hem HP hem de Palm bu gibi detayların satın alma süreci içerisinde çözüleceğine inanıyor.

HP’nin Apple, Google ve Microsoft’un bulunduğu mobil arenada önemli bir silah edinip edinmediğine dair bir soruya  Jon Rubinstein’ın yanıtı  “HP’nin kazanmak amacıyla olmadıktan sonra bu tarz bir yatırımı yapmayacağını düşünüyorum.” oluyor. HP webOS için “ilgi uyandıran bir işletim sistemi” nitelendirmesi yapıyor, ancak Palm’ın rekabet için yeteri kadar parası bulunmuyordu, ayrıca webOS’i farklı tasarımlarda kullanacak kaynağı da yoktu. İşte bu noktada devreye giren HP’nin finansal gücü, markası ve şirket kültürü webOS’in potansiyelini kullanabilmek için ateşleyici etken olacaktır. HP ve Palm gelecekte göreceğimiz muhtemel cihazlarla ilgili bir açıklama yapmıyor, ancak HP platformu farklı ortamlara uyarlayacağını onaylıyor. Herkesin aklına ilk olarak tablet bilgisayarlar geliyor, bakalım bu beklenti gerçekleşecek mi?

İLGİLİ HABERLER