Teknoloji

HP-Foxconn ortaklığı Türkiye’de masaüstü bilgisayar üretmeye başlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Son günlerde adı intihar olaylarıyla gündeme gelen Çinli elektronik üreticisi Foxconn, HP ile birlikte Türk devletinin de teşviğiyle Çorlu’da bir bilgisayar fabrikası açmaya hazırlanıyor. 6o milyon dolar yatırım bedeliyle Foxconn tarafından inşa edilecek olan masaüstü bilgisayar üretim projesiyle ilgili zaman çizelgesi açıklandı.

HP’nin EMEA bölgesi yöneticilerinden Benoit Fagart, Çorlu’daki Avrupa Serbest Bölgesi’nde inşa edilecek üretim tesisinin ilk sevkiyatını Aralık 2010’da yapacağının müjdesini verdi. Seri üretim ise Ocak 2011’de başlayacak. Sözkonusu yatırımın duyurusu Mart 2009’da yapılmıştı, bu kadar kısa süre içinde hazırlıkların hızlı bir şekilde tamamlanması gerçekten takdire şayan.

Konuyla ilgili basın bültenini aşağıda bulabilirsiniz.

BASIN BÜLTENİ

HP? Foxconn’un Türkiye’deki Üretimi Başlıyor
İstanbul, 03 Haziran 2010 ? Hewlett-Packard (HP) ile Foxconn Teknoloji Grubu’nun (Foxconn) Türkiye’de masaüstü bilgisayar üretimine yönelik ortak projesi dün WOW İstanbul Otel’de düzenlenen ve çok sayıda tedarikçinin katıldığı toplantıda start aldı. Masaüstü bilgisayar üretim tesisi, 60 milyon ABD doları yatırım bedeliyle Foxconn tarafından inşa edilecek.

HP’nin EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Bölgesi Tedarikçi Zincirinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Benoit Fagart ve T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) Başkanı Alpaslan Korkmaz toplantıda hazır bulundular. Serbest Bölge yetkilileri, 30 tedarikçi firma temsilcisi, HP, Foxconn ve Başbakanlık Yatırım Ajansı yetkililerinin katıldığı toplantıda, hedeflenen eylem planı detaylarıyla ele alınırken, projeye ilişkin zaman çizelgesi açıklandı.

Toplantıda, HP’nin EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Bölgesi Tedarikçi Zincirinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Benoit Fagart, Foxconn’un Çorlu’da yer alan Avrupa Serbest Bölgesi’ndeki (ASB) üretim tesisinden HP müşterilerine yapılacak ilk sevkiyatının 2010 yılının Aralık ayında gerçekleşeceğini duyurdu. Fagart konuşmasında, “Bugün 2009 yılının Mart ayında duyurduğumuz yatırımı fiilen başlatıyoruz.. Bu bir yıllık zaman zarfında, yatırım ortaklarımız, Avrupa Serbest Bölgesi’ndeki tesisi hazırladı ve yönetim ekibinin işe alım sürecini tamamladı. Tedarik zinciri, en az 30 küresel tedarikçiden oluşan altyapısıyla Eylül ayında hazır olacak ve ilk parti ürünler, HP müşterilerine Aralık ayında teslim edilecek.. Fabrika seri üretime 2011 yılının Ocak ayında geçecek. Başbakanlık Yatırım Ajansı ve ilgili bakanlıklara, ilk günden itibaren verdikleri destekten dolayı teşekkür ederiz.” dedi.

Fagart’ın ardından söz alan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz da, yatırımın önemine işaret ederek, “Bugün burada bulunmaktan ve yatırım vizyonumuzun ideallerini temsil eden bu önemli projenin hayata geçirilmesinden dolayı çok mutluyuz. Daha önce de söylediğim gibi, hedefimiz istihdam ve teknoloji yaratmak ve çevre dostu yatırımların geliştirilmesine destek olmak. Üretim sürecini tam olarak bilmek ve yeni fabrikanın üst düzey yetkilileri ile bizzat tanışmak çok güzel. HP-Foxconn yatırımı bugün tam anlamıyla hayata geçiyor ve Türkiye’de 2000 kişi için yeni istihdam fırsatı yaratıyor. Yıllık ihracat hacminin 1 milyar ABD dolarına ulaşması bekleniyor. Takip ettiğimiz ve peşini bırakmadığımız bu projenin gerçekleşmesinden gurur duyuyoruz.” dedi.

HP-Foxconn üretim tesisi Çorlu’da yer alan Avrupa Serbest Bölgesi’nde kurulacak ve ilk etapta aylık 200.000 adet masaüstü bilgisayar üretim kapasitesine sahip olacak. HP yetkileri Türkiye’deki Serbest Bölgelerin stratejik avantajları hakkında da görüşlerini paylaştı. Fagart konuya ilişkin olarak, “Coğrafi konumuna bağlı olarak, Çorlu’nun sanayideki önemi her geçen gün artıyor. Avrupa Serbest Bölgesi, Türkiye’nin en gelişmiş sanayi ve ticaret bölgelerindenn ve AB sınırlarından yalnızca bir saat uzaklıkta.” dedi.

İLGİLİ HABERLER