İncelemelerManşetler

HP Envy 14 (2021) İncelemesi

hp envy 14 2021 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Dizüstü bilgisayar denilince akla gelen ilk markalardan biri olan HP’nin farklı fiyat noktalarına yayılmış çeşitli ürün serileri bulunuyor. Envy serisi, orta segment Pavilion ile üst sınıf Spectre serileri arasına yerleştirilmiş ve daha çok çalışanları hedefleyen bir seri olarak dikkat çekiyor. Bu yılın başlarında, CES 2021’de HP Envy 14’ü yeni ekran ve daha uzun pil ömrüyle yenilemişti. Elimizde bulunan 2021 model HP Envy 14’ü bir iki haftadır kullanıyoruz. HP Envy 14 2021 inceleme yazısında bu dizüstü bilgisayar ile ilgili yorumlar ve izlenimlerimiz yer alıyor.

HP Envy 14 2021 inceleme: Tasarım ve Özellikler

2021 model HP Envy 14, serinin alışılmış şıklığını koruyor. Daha önceki nesillerde gördüğümüz gümüş renkli alüminyum gövde yine karşımızda bulunuyor. Yaklaşık 1.5 kilogram ağırlığıyla yeteri kadar hafif bir gövdesi var. 18 milimetrenin biraz altındaki gövde kalınlığı da onu ince dizüstü bilgisayarların sınırları içerisinde tutuyor. 14 inç ekranlı dizüstü bilgisayarın 16:10 görüntü oranlı ekranı, onu biraz daha geniş hâle getiriyor. Buna rağmen çoğu çantaya rahatlıkla sığacağını söyleyebiliriz.

hp envy 14 2021 inceleme

Yukarıda belirttiğimiz gibi, alüminyum gövdesinin mat bir yüzeyi var. Bu yüzey parmak izi ve kiri tutma konusunda dayanıklı görünüyor. Kapağın dış kısmında hoş görünen, parlak ve ayna yüzeyli bir HP logosu bulunuyor. 14 inç ekranın etrafını ise plastikten yapılmış bir çerçeve sarıyor. Bu çerçevenin kalınlığı ekranın kısa kenarlarında epey düşük tutulmuş. Ekranın altında HP logosu için yeterli bir alan var. Üst kısımda da kamera ve diğer sensörler için yeterli bir alan bırakılmış.

Taban bölümüne geçtiğimizde öncelikle bilgisayarın alt kısmına göz atalım. Burada bir kenardan diğerine uzanan iki tane ince ve uzun lastik tampon var. Bunlar sayesinde dizüstü bilgisayarın metal alt kısmı yüzeyle temas etmiyor, çizilme gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Buna ek olarak yüzeyden hafif de olsa yükseltilmesi, içerideki havanın dışarı atılmasına yardımcı olacaktır. Alt tarafta büyük bir havalandırma ızgarası bulunuyor. Bu da soğutma sisteminin verimli biçimde çalışmasına yardımcı oluyor. Bu arada bilgisayarın uzun kenarında da, bir taraftan diğer tarafa uzanan havalandırma ızgarasını görüyoruz.

hp envy 14 2021 inceleme

Klavyenin üst tarafında da, bir kenarından diğerine doğru uzanan bir ızgara göreceksiniz. Burası ilk bakışta hoparlör gibi görünse de, daha çok havalandırmaya yardımcı olması için yerleştirilmiş bir bölüm. Bilgisayarın iki hoparlörü alt tarafta, kısa kenarlara doğru yerleştirilmiş.

Klavyeye geldiğimizde, HP bu dizüstü bilgisayarda tam boyutlu bir Q klavyeye yer veriyor. Türkçe karakterler kolaylıkla kullanılacak konumlarda bulunuyor. HP, standart klavye tuşlarının yanında en sağdaki bir sütuna “home”, “pg up”, “pg dn”, “end” düğmeleri yerleştirmiş. Dizüstü bilgisayarı kullanmaya başladığımızda Enter veya Backspace tuşları yerine bu en sağdaki tuşlara basma hatasına düştük. Ancak zamanla tuşların yerine alıştık. Klavyenin üst satırında ses, klavye parlaklığı, mikrofon ve bunun gibi kontroller bulunuyor. Klavyenin tuşları arka aydınlatmaya sahip. Kapalı da dahil olmak üzere üç farklı parlaklık seviyesi bulunuyor. En yüksek seviyede parlaklık bir hayli yüksek. Karanlık ortamlarda yazı yazmanız epey kolaylaşacaktır.

hp envy 14 2021 inceleme

Gövdeyle uyum gösteren renge ve yüzey kaplamasına sahip olan klavyenin tuşları fazla sert değil. Hafif bir gevşeklik hissetsek de, genel olarak sağlam ve kararlı duruyor. Tuş basma mesafesi de yüksek, böylelikle yazı yazarken parmak uçlarınızda bir baskı hissetmiyorsunuz. Tuşların arasındaki mesafe de iyi biçimde ayarlanmış. Bu sayede yazı yazarken herhangi bir sıkıntı yaşatmıyor. Bu okuduğunuz satırları da HP Envy 14’ün klavyesiyle rahat şekilde yazıyoruz.

Güvenlik tarafında HP Envy 14 (2021) modelinin parmak izi okuyucusu barındırdığını görüyoruz. Bu birim klavyenin alt satırına, yön tuşlarının hemen yanına yerleştirilmiş. Kullanımı başka dizüstü bilgisayarlarda gördüğümüz, güç düğmesine entegre edilmiş parmak izi okuyucularına göre biraz daha zahmetli. Parmak izi okuyucusu genel olarak hızlı şekilde çalışıyor. Ancak parmak uçlarınızda kurumadan kaynaklı bazı bozulmalar varsa, parmak izi okuyucusunun Windows Hello aracılığıyla kilitli ekranı geçmesi normale göre biraz daha fazla zaman alıyor.

hp envy 14 2021 inceleme

Trackpad’e geldiğimizde, bu birimin boyutunun da 14 inçlik bir dizüstü bilgisayar için yeterli olduğunu görüyoruz. Etrafı saran parlak krom görünümlü çerçeve de bir hayli çekici görünüyor ve bilgisayara ayrı bir hava katıyor. Yüzey yeteri kadar yumuşak, imleci kontrol ederken parmak uçlarında sürtünme hissedilmiyor. Tepkisellik ve hız da gayet iyi seviyede. Yüzey üzerinde istediğiniz noktada hafif bir tıklatma ile tüm komut girişlerinizi yapabileceğiniz gibi birden fazla parmağı kullanarak çeşitli Windows işlevlerini daha rahat şekilde kontrol edebilirsiniz. Bununla birlikte bastırarak tıklatma yaptığınızda arkadaki plastik mekanizmayı ve oynaklığı biraz daha fazla şekilde hissediyorsunuz.

Port seçenekleri tarafında, HP Envy 14’ün günümüzde ihtiyaç duyabileceğiniz birçok port ve bağlantıyı barındırdığını görüyoruz. Sağ kenarda güç girişi, USB-A tipinde USB 3.1 portu ve microSD kart yuvası bulunuyor. Sol kenarda ise 3.5mm ses jakı, sağ taraftakiyle aynı özelliklere sahip ikinci bir USB-A portu var. Ayrıca HDMI portu ve Thunderbolt 4/USB-C portu da sol kenarda yer alıyor. Kablosuz bağlantı tarafında Wi-Fi 6 ve Bluetooth desteklerinin bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

HP Envy 14 2021 inceleme: Ekran ve Ses

2021 model HP Envy 14, 14 inç, 1920 x 1200 piksel çözünürlüklü ve 16:10 görüntü oranlı bir ekran içeriyor. Bu ekranın parlaklığı ve kalitesinin önceki nesildekilere göre daha da iyileştirildiği söyleniyor. 400 nit maksimum parlaklık belki dizüstü bilgisayar sıralaması içinde en yüksek yerde değil. Buna rağmen fiyatını dikkate aldığımızda iyi bir ekran parlaklığı sunuluyor.

hp envy 14 2021 inceleme

Ekranın memnun edici noktalarından bir tanesi de geniş görüş açıları sunması. Bunda IPS ekran teknolojisinin kullanılmasının büyük bir payı bulunuyor. Ekrana epey kenardan baktığımızda bile neler olduğunu rahat biçimde görebiliyoruz. Bu durum HP Envy 14 karşısında birden fazla kişinin çalışmasını veya bir şeyler izlemesini kolaylaştıracaktır. Yüksek parlaklık ve görüş açılarının dışında ekranın renk canlılığı da iyi seviyede bulunuyor. Ekran, DCI-P3 renk gamının yüzde 80-85 oranında bir bölümünü destekliyor. Bu değer üst sınıf dizüstü bilgisayar ortalamasına epey yakın görünüyor.

Ekranın yansıtma tarafında gösterdiği performans da fena sayılmaz. Ekranı kaplayan mat kaplama arkadan ışık gelse bile ekranda neler olduğunu görmeyi sağlıyor. Yüksek parlaklıkla birleştirildiğinde, Envy 14’ü dış ortamda kullanmak çok büyük sıkıntı yaratmayacaktır.

hp envy 14 2021 inceleme

Yukarıda ekranın üst kısmında web kamerasının bulunduğunu söylemiştik. 720p destekli bu web kamerasının geniş bir görüş açısı var. Aydınlık ortamlarda yeteri kadar renkli ve parlak görüntüler sunuyor. Ortamdaki ışık azalmaya başladığında ise gürültü ve kumlanma etkisi biraz daha fazla hissediliyor. Arkadan ışık geldiğinde ise aşırı patlamalar söz konusu olabiliyor. HP, Enhanced Lightning özel bir yazılım yardımıyla kameranın görüntüsünde otomatik ayarlamalar ve düzeltmeler sunuyor. Bu arada gizlilik konusunda hassas olanlar, klavyede bulunan kamera düğmesine basarak web kamerasını kullanılmadığı zamanlarda devre dışı bırakabilirler.

Ses tarafında ise HP Envy 14, Bang & Olufsen teknolojisinden destek alıyor. Alt tarafa yerleştirilmiş bu hoparlörler, kenarlara doğru hafif açılı duracak biçimde dışa bakıyor. Böylelikle sesin yüzeyden yansıyarak daha da güçlenmesi mümkün oluyor. Hoparlörlerin ses çıkış şiddeti bir dizüstü bilgisayar ortalamasının biraz daha üzerinde. Tizler ve baslar ise çok aşırıda değil. Çevresel ses etkisi ve dolgunluk yeterli şekilde hissediliyor. Bununla birlikte stereo etkisi de başarılı biçimde yansıtılıyor. Film izlerken veya diğer işler için bu hoparlör sistemi yeterli olacaktır.

hp envy 14 2021 inceleme

Mikrofon ise genel olarak yeterli olacaktır. Dizüstü bilgisayarın karşısında optimum mesafede dururken yakalanan sesin tiz seviyesi çok yüksek değil, ancak bas tarafı normale göre biraz daha güçlü görünüyor. Gürültü giderme özelliği de ortamdaki gürültüyü azaltıp sesinizi biraz daha güçlendiriyor. Genel olarak online toplantılarda karşı taraf sizi yeteri kadar iyi şekilde duyacaktır. Bang & Olufsen Audio Control uygulaması ses tarafında çeşitli ayarlamaları ve düzenlemeleri yapmaya izin veriyor. Müzik, Film ve Ses olmak üzere üç farklı ses profili arasından seçim yapabilirsiniz. Bununla birlikte bas, tiz ve diyalog netliğini de özel olarak ayarlama imkanınız bulunuyor. Bu ayarlar ses çıkışını radikal biçimde değiştirmese de, kulağınıza biraz daha iyi gelecek ses çıkışını sağlayacaktır.

HP Envy 14 2021 inceleme: Performans ve Pil

Elimizdeki HP Envy 14-eb0001nt modelinde 11. nesil Intel Core i7-1165G7 işlemci bulunuyor. Buna 16 GB DDR4 SDRAM eşlik ediyor. Bu paket 30’dan fazla Chrome sekmesi ile çalışırken herhangi bir sıkıntı çıkarmadı. Bununla birlikte internet üzerinden gerçekleştirdiğimiz canlı yayınlarda da ciddi bir takılmaya neden olmadan işini iyi şekilde yerine getirdi. Bu dizüstü bilgisayarın genel olarak Office dokümanları ve profesyonel uygulamalarla çalışan kişileri hedeflediğini dikkate alırsak, elimizdeki üst sınıf donanım paketi her işi iyi şekilde yerine getirmeye yardımcı olacaktır.

hp envy 14 2021 inceleme

HP Command Center adlı yazılımı performans tarafında elinizi biraz daha rahatlatacak araçları size sağlıyor. Bu program üzerinden dizüstü bilgisayarın çalışma modunu değiştirebilirsiniz. Eğer en yüksek performansı isterseniz, Performans moduna geçiş yapmanız mümkün. Fan hızını da değiştirmeniz mümkün. Bu durum da mümkün olan en yüksek performansı elde etmenize yardımcı olacaktır. Eğer fan sesini istemiyorsanız, dizüstü bilgisayarın çalışma modu ve ayarları da buna göre şekillendiriliyor.

Fan sesinin en yüksek hızda hissedilir derecede duyulduğunu belirtelim. Ancak internette gezinme ve bunun gibi hafif yüklü işlerde fan gürültüsünü nadiren duyduğumuzu da söylememiz gerekiyor.

Benchmark testlerinde HP Envy 14, üst sınıf rakiplerine karşı iyi bir performans ortaya koyuyor. Handbrake üzerinde gerçekleştirdiğimiz, 10 dakika uzunluğundaki bir 4K videonun 1080p’ye dönüştürülmesi işlemi de 23 dakika gibi bir sürede tamamlandı. Bunun da makul bir süre olduğunu söyleyebiliriz.

Grafik tarafında HP, bu dizüstü bilgisayarda Nvidia GeForce GTX 1650 Ti GPU’ya yer veriyor. Bu durum onu Photoshop veya Premiere gibi grafik veya video düzenleme uygulamaları için biraz daha elverişli hâle getiriyor. Bununla birlikte oyun konusunda da dizüstü bilgisayarın elini biraz daha güçlendiriyor.

Elimizdeki modelde yer alan 1 TB kapasiteli SSD ise dosyalarınız, fotoğraflarınız, videolarınız ve müzikleriniz için yeterli alanı sunacaktır. Benchmark testlerinde bu disk 3300 MB/s’ye kadar okuma ve 3000 MB/s’ye kadar yazma hızlarını destekliyor. Bunun da bir dizüstü bilgisayar için gayet iyi değerler olduğunu söyleyebiliriz.

hp envy 14 2021 inceleme

HP Envy 14’ün elimizdeki konfigürasyonunda 63.3 Wh kapasiteli, dört hücreli pil bulunuyor. Dizüstü bilgisayarın pil performansı belki çok etkileyici düzeyde değil, ancak tek bir şarjla bir çalışma gününün önemli bölümünü çıkarmanız mümkün olabilir. Normal yoğunluklu bir kullanımda toplamda 8-9 saat arasında bir kullanıma ulaşma imkanını elde edebilirsiniz. Kutudan çıkan güç adaptörü rakiplerde gördüklerimize nazaran daha büyük ve iki kablodan oluşuyor. Bu da çantada daha fazla yer tutmasına neden olacaktır.

HP Envy 14 2021 inceleme: Yazılım

HP Envy 14’te Windows 10 Home yüklü olarak geliyor. Geleneksel Window uygulamalarının yanı sıra Microsoft Store üzerinden dağıtılan programları da kullanabilirsiniz. HP bu dizüstü bilgisayarda birkaç yazılımı yüklü olarak sunuyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi HP Command Center yazılımı sistemin soğutma ayarlarını yapmayı veya internet bağlantısının bant genişliğini ayarlama fırsatı sunuyor.

hp envy 14 2021 inceleme

Bunun dışında yine HP tarafından sunulan çeşitli uygulamalar var. HP Audio Switch ile ses girişleri ve çıkışlarını ayarlayabilirsiniz. HP Enhanced Lightning ise web kamerasının görüntü ayarını yapıyor. HP PC Hardware Diagnostics ise sistem bileşenlerine yönelik taramaları gerçekleştiriyor. HP Privacy Settings ise güvenlik ayarlarında sorumlu. HP QuickDrop olarak adlandırılan, Apple’ın AirDrop’una benzer bir dosya transfer yöntemi var. HP Smart yazılımı ise yazıcı ayarlarını yapmaya yardımcı oluyor. HP System Event Utility sistem hakkında bilgiler verirken, HP Support Assistant ise önemli yazılımlar veya ayarlar hakkında size yardımcı oluyor. Bunların bir kısmını kaldırabilirsiniz.

HP Envy 14 2021 inceleme: Sonuç

HP Envy 14 bir dizüstü bilgisayar için optimum kalınlık ve ağırlıkta gövdeye sahip. Gümüş renkli metal görünümü de şıklığıyla hedeflediği kitlelerin ilgisini çekecektir. 16:10 görüntü oranına sahip ekran multimedya içerik tüketimiyle üretkenlik arasında iyi bir denge sunarken, ses ve mikrofon sistemi de aynı şekilde, her iki amaç için de kullanışlı görünüyor. Intel Core i7 işlemci ve Nvidia GTX 1650 Ti GPU’lu paket bir dizüstü bilgisayar için tatmin edici performans sunuyor. Pil ömrü tarafında da HP Envy 14 2021 beklentileri karşılıyor. Port seçenekleri de güncel ve kullanıcıların birçok ihtiyacını, herhangi bir adaptöre ihtiyaç duymadan karşılamanızı sağlayacaktır. Wi-Fi 6 desteğinin varlığı da bugünden çok geleceğe yönelik bir yatırım gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER