Teknoloji

HP’nin yeni Chromebook’ları pratik bir destekle geliyor

hp chromebook x360
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

HP, Chromebook serisine iki yeni model daha ekledi. Şirketin yeni dizüstü bilgisayarları x360 12b ve 14b adını taşıyor. HP’nin yeni dizüstü bilgisayarlarının en önemli özelliği olarak ise evrensel bir aksesuar standardının desteklenmesi öne çıkıyor.

Universal Stylus Initiative (USI) veya Türkçeleştirilmiş adıyla Evrensel Kalem İnisiyatifi, farklı türden cihazların üstünde sorunsuz şekilde çalışacak dijital kalemlerin geliştirilmesi amacıyla kurulmuştu. HP’nin yeni Chromebook modelleri, USI 1.0 standardının ilk dalga cihazları arasında yer alıyor. USI 1.0 standardının varlığı, bu standarda uygun herhangi bir kalemin HP’nin yeni Chromebook’larıyla birlikte kullanılabileceği anlamına geliyor.

İlk dalga USI cihazlarının yayınlanması planlanandan çok daha uzun bir zaman aldı. USI programı için ilk adım 2015’te atılmıştı. Ancak Google’ın geçtiğimiz yılın başlarında inisiyatife destek olmasıyla birlikte süreç biraz daha hızlanmıştı.

USI’dan yapılan açıklamaya göre, 12 şirket USI 1.0 uyumlu ilk cihazlarını kısa süre içinde satışa sunacak. Bu cihazlar arasında Hanvon, Maxeye ve Sunwoda tarafından üretilen kalemler de yer alıyor. En ünlü dijital kalem üreticilerinden biri olan Wacom da USI standardının destekçilerinden biri olsa da, ilk dalgadaki üreticilerin arasında Wacom’un ismi görülmüyor. Samsung da USI üyeleri arasında yer alıyor, ancak şirketin portföyünde bu standarda uygun bir ürün bulunmuyor.

2017’de yayınlanan bir tanıtım videosu, USI’ın yeteneklerinin büyük kısmını gösteriyor. Bir dijital kalemin birden fazla cihazda kullanılabilmesi, bu yeteneklerinin en önemlisi olarak göze çarpıyor. Kullanıcıların tercihleri de kalemle birlikte cihazlar arasında transfer edilebiliyor. Aynı anda altı kalemin bir ekran üzerinde çalışabilmesi ve kalemler arasında çift taraflı iletişim, USI organizasyonunun vurgu yaptığı yetenekler arasında bulunuyor.

HP Chromebook serisinin yeni üyeleri bütçe dostu seçenekler

HP’nin yeni Chromebook’ları genel özellikleri itibarıyla bütçe dostu cihazlar olarak tanımlanabilir. Her iki modelde de ekranlar 360 derecelik menteşe sayesinde döndürülebiliyor. Böylelikle dizüstü bilgisayarları bir tablet gibi kullanmak da mümkün oluyor. 4 GB RAM, 32 GB dahili depolama alanı, çift çekirdekli Intel Celeron N4000 1.1 GHz işlemciler yeni dizüstü bilgisayarların özellikleri arasında bulunuyor.

İki model arasındaki en önemli fark olarak ekran öne çıkıyor. x360 12b’de 1366 x 912 çözünürlüklü 12 inç ekran yer alıyor. x360 14b’de ise 14 inçlik 1366 x 768 çözünürlüklü ekran mevcut.

HP Chromebook x360 12b 359 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak. 14b’nin başlangıç fiyatı ise 379 dolar. HP’nin yeni Chromebook’ları eylül ayı bitmeden ABD’de piyasaya çıkacak.

İLGİLİ HABERLER