Manşetler

HP 2012 üçüncü mali çeyrekte yatay seyir izledi, PC ve yazıcı satışları düştü

HP mâli yılının üçüncü çeyreğine ait finans raporunu açıkladı. Toplam 29.7 milyar dolar gelir elde eden şirket geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5’lik düşüş kaydetmiş oldu. Ayrıca gelirler bir önceki çeyreğe göre de yaklaşık 1 milyar dolar azaldı. Şirketin önceki çeyreklerle aynı seviyede gelir rakamlarını yakalamış olmasına rağmen, değerlemelerde meydana gelen değişiklik ve yeniden yapılanma maliyetleri nedeniyle geride kalan çeyrekte toplam 8.8 milyar dolar zarar edildi, hisse başına zarar 4.49 dolar olarak kaydedildi. Zaten şirket ağustos başında açıkladığı tahminleriyle bunu ortaya koymuştu.

Bunun ötesinde 1 dolarlık hisse başına gelir rakamı daha önce açıklanan tahminlerle örtüştü, hatta onu biraz geçti bile. Öte yandan şirket geride kalan çeyrekte yatırımcıara kâr payı dağıtımı ve hisse satın alımı gibi yollarla yaklaşık 625 milyon dolar nakit para aktardı. HP CEO’su Meg Whitman ortaya çıkan tablonun birden fazla yıla yayılan dönüşümün ilk adımlarını yansıttığını, yılın geneline dönük görünümün de ilk tahminlerin alt ucunda bulunduğunu kaydetti.

HP bu yıl içinde en az bir adet Windows 8 tablet çıkaracağını söylese de, hâla rüzgarını kaybetmekte olan geleneksel bilgisayarlara yatırım yapmaya devam ediyor. Bu çeyrekte toplam dizüstü bilgisayar satışları geçen yıla göre yüzde 6 oranında düşerken dizüstü bilgisayarlarda bu oran yüzde 12 olarak kaydedildi. Hem bireysel hem de kurumsal tarafta gelirler yüzde 10 oranında düştü, ancak bireysel tarafın biraz daha ağır etkilendiğini söylemek gerek. HP’nin daha önce kâr eden iş kollarından biri olan yazıcı işleri de düşüş göstermekte, ancak düşüş oranının biraz azaldığı da dikkatlerden kaçmıyor. Geride kalan birkaç aydır geçen yıla göre yüzde 7 ile 10 arasında düşüş gösteren Görüntüleme ve Baskı Grubu şimdi yüzde 3’lük bir azalma gösterdi. Veri işleme aracı Autonomy gibi yazılımların ise durumu daha parlak, gelirlerde yüzde 18’lik bir artış söz konusu.

İlgili >>HP

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER