Teknoloji

Honolulu’da yolda yürürken telefona bakan yayalara ceza kesilecek

honoluluABD’nin Hawaii eyaletinin başkenti Honolulu, 25 Ekim 2017 itibarıyla ilginç bir yasağın uygulama sahası olacak. Şehirde yolda yürürken telefona bakan yayalara 15 ila 35 dolar arasında ceza kesilecek. İhlâlin tekrarlanması durumunda ceza 79 ila 99 dolar arasında bir rakama yükselecek.

Yayaların telefon kullanımına getirilen cezayla yürürken yaşanan kazaların ve buna bağlı sakatlıkların önlenmesi amaçlanıyor. Şehirde karşıdan karşıya geçiş kurallarını ihlâl edenlere de 130 dolar ceza uygulanıyor.

Tasarının altında şehir konseyinin başkanlığını yürüten Brandon Elefante’nin imzası bulunuyor. Elefante, yasanın yayalara dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatmayı amaçladığını ve bu nedenle ceza miktarlarının görece düşük olduğunu belirtti. Honolulu ABD’de bu yönde bir kararın uygulandığı ilk şehir olurken, bazı çevreler yasayı “Yerel hükümetin yetkilerini aşması” şeklinde niteledi.

Yasa ilginç bir şekilde şehirdeki lise öğrencilerinin desteğini aldı. Maryknoll Lisesi’nde okuyan Taylor Sayles, “Benim neslim ve diğer nesiller karşıdan karşıya geçerken veya araba kullanırken dikkatli olmanın önemini kavrayamamış gibi görünüyor.” sözleriyle yasaya desteğini belirtti.

Honolulu başka şehirlere örnek olabilir

Yasa geçtiğimiz hafta şehrin belediye başkanı Kirk Caldwell tarafından da imzalandı. Eğer yasa başarılı olduğu takdirde başka şehirlerin Honolulu’nun izinden gitmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER